6 Δεκ 2021

Η πειθώ και το δέλεαρ αρκούν

Διχάζει η στοχοποίηση των απόκληρων και ανήμπορων πολιτών
Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,
Δικηγόρος ε.τ.


   Ο εφιάλτης τού covid-19 με τις συνεχείς μεταλλάξεις του συνταράσσει μέχρι σήμερα την παγκόσμια κοινότητα, με όλο και πιο συχνές τις κοινωνικές εκρήξεις, τις πολιτικές ανατροπές και οικονομικές αναταράξεις, που δοκιμάζουν αισθητά τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή σε πολλά κράτη τής Υφηλίου. Ενώ έχει αναδείξει τη γύμνια και την ανεπάρκεια των Συστημάτων Υγείας αρκετών χωρών της, μεταξύ των οποίων και τής Ελλάδας. Μοιραίο, λοιπόν, και αναγκαίο επακόλουθο των εξελίξεων αυτών αποτελούν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε βασικά και στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο και, βεβαίως, και των Ελλήνων.

   Ο ελληνικός λαός στη μεγάλη πλειοψηφία του στήριξε και στηρίζει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ιού που μαστίζει την Οικουμένη. Όταν οι θάνατοι μέχρι σήμερα ξεπερνούν παγκοσμίως το 1.5 δισεκατομμύριο ανθρώπων, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ε.Ο.Δ.Υ. , πλησιάζουν τους 20.000 (μόνο τον φετινό Νοέμβριο θρηνήσαμε 2.167 απώλειες !! ) και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ως τώρα, έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας μας πολύ καιρό νωρίτερα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ήταν πανέτοιμο κι ακόμη νωρίτερα !!

   Όταν, μάλιστα, σε πολλές χώρες τής Υφηλίου -Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Η.Π.Α., Αυστραλία, Ισραήλ κ.ά.- έχουν γίνει υποχρεωτικοί για τους κατοίκους οι εμβολιασμοί ή επιβάλλουν γενικό ή μερικό lockdown ή κατ τα δύο μαζί, θα μπορούσε και στη χώρα μας να είχε γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ακόμα και για πολίτες κάτω των 60, για ν’ αποφευχθούν τα σκληρότερα μέτρα, όχι, όμως, και να χαρατσωθούν !! Διότι η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό με επιτίμιο τα 100 ευρώ τον μήνα δημιούργησε θύελλες αντιδράσεων στην κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητες.

   Δεν νοείται στη σημερινή Ελλάδα, που, επί 12 χρόνια διαρκώς, υφίσταται τα πάνδεινα με τα μνημόνια και την κατάρα τού covid-19, που μας έχει εξοντώσει σωματικά και ψυχολογικά, να επιβάλλει χαράτσι η Πολιτεία, για να τιμωρήσει μια μερίδα, μόνο, απ’ τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Ούτε τής προσήκει έπαινος, όταν στοχοποιεί μια σεβαστή και σεβάσμια μερίδα πολιτών (60χρονων και άνω) έντιμων κι ευσυνείδητων ? που στην πλειοψηφία τους, όμως, είναι μικροσυνταξιούχοι των 350 και 400 ευρώ, απόκληροι κι ανήμποροι αλλά ανεμβολίαστοι, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν εμβολιάζονται από φόβο κι ελάχιστοι μόνον ως εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστές ή αρνητές.

   Η ζωή και η εμπειρία μάς έχουν διδάξει πως σε μια τάξη ανυπάκουων και άτακτων μαθητών τη λύση δεν τη δίνει πάντα η ράβδος τού δασκάλου. Η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η πειθώ, το δέλεαρ και η διαλλακτικότητα. Τον κλασικό αυτόν κανόνα, που τον γνωρίζει άριστα, όφειλε ν’ ακολουθήσει η Κυβέρνηση. Όσο για δελέατα, υπάρχουν αρκετά για να προσφέρει στους πολίτες, όπως το έπραξε και στο πρόσφατο παρελθόν.

   Οι πολίτες, όμως, δεν έχουν μόνον υποχρεώσεις προς το κράτος ? έχουν και δικαιώματα, την ικανοποίηση των οποίων η εκάστοτε Κυβέρνηση υποχρεούται να διασφαλίζει , όταν, μάλιστα, το επιβάλλουν αυτό έκτακτες, όπως εν προκειμένω, περιστάσεις. Γι’ αυτό και, εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί κι αναμένεται η εφαρμογή τους, είναι άκρως αναγκαία και τα παρακάτω:

1ο να γίνει υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και τους δρόμους για όσο διάστημα απαιτηθεί,

2ο να αναβληθούν οι πολυπληθείς συναθροίσεις σε χώρους εξωτερικούς, παρακολούθησης δημόσιων θεαμάτων, σε μουσεία, galleries, γάμους, βαπτίσεις, πολιτικές εκδηλώσεις κ.ά. ,

3ο η πύκνωση της συχνότητας στην κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς, η μίσθωση τουριστικών λεωφορείων και ταξί, η άμεση θέση σε κυκλοφορία λεωφορείων που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και την ΕΛ.ΑΣ., για ν’ αποφευχθεί ο καθημερινός πνιγηρός συνωστισμός και η σαρδελοποίηση των επιβατών μέσα σ’ αυτά,

4ο άμεσος εμβολιασμός των αλλοδαπών, που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες, ανεξέλεγκτοι κι ελεύθεροι στις πόλεις και την ύπαιθρο, όπως και των περίκλειστων στις δομές φιλοξενίας, διότι είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Όσοι αρνούνται δε να εμβολιαστούν να απελαύνονται αμελητί από τη Χώρα,

5ο στην ίδια κατηγορία των ανεμβολίαστων και ανέλεγκτων ανήκουν και οι πληθυσμιακές μονάδες μόνιμης ενδιαίτησης ή μετακινούμενων (π.χ. Αθίγγανοι), ο εμβολιασμός των οποίων επείγει να γίνει αυθωρεί,

6ο συνεργεία εμβολιασμών να επισκέπτονται πόρτα-πόρτα τούς ανεμβολίαστους ασθενείς και υπερήλικες που αδυνατούν να μετακινηθούν,

7ο να καθιερωθεί ο θεσμός τού οικογενειακού γιατρού, ο οποίος πολλά έχει να προσφέρει στην Δημόσια Υγεία στις πόλεις και την ύπαιθρο.

   Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν φταίνε μόνον οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας (οι περισσότεροι από τούς οποίους, όπως ήδη τονίσθηκε, αποφεύγουν από φόβο τον εμβολιασμό τους) για την αλματώδη διασπορά τού ιού, για να την πληρώσουν οι 60χρονοι με το βαρύτατο χαράτσωμα. Η πενιχρή σύνταξή τους είναι το αποκούμπι τους, γιατί μ’ αυτήν θ’ αγοράσουν φάρμακα, θα συντηρήσουν τις οικογένειές τους, τα άρρωστα μέλη τους και τα άνεργα παιδιά τους και μερικοί από αυτούς θα βοηθήσουν και τα εγγόνια τους. Είναι σίγουρο πως θα μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα; Κομμάτι δύσκολο φαντάζει.


   Ας αναλάβει, λοιπόν, και η Πολιτεία τις δικές της διαχρονικές υποχρεώσεις και ευθύνες. Να φτιάξει επαρκείς και σωστές δομές Υγείας, που ν’ ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες ολόκληρης της Χώρας και να οικοδομήσει ένα ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ και σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο covid-19 ήρθε και θα παραμείνει, όπως βεβαιώνουν οι ειδικοί.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων