12 Μαΐ 2021

Εικόνες Αποκάλυψης

«Εύ το σώμα έχειν και την ψυχήν»

Κλεόβουλος, σοφός τής αρχαιότηταςΓράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,
Δικηγόρος ε.τ.  Υγεία είναι η φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού, η σωματική ευεξία και η άρτια διανοητική ή ψυχική κατάσταση και αποτελεί ανεκτίμητο αγαθό και μέγιστο δώρο τού Θεού στον άνθρωπο. Η ύπαρξη καλής υγείας στους λαούς αποτελούσε ανέκαθεν το πρωταρχικό μέλημα κάθε σώφρονα ηγέτη, κάθε σύγχρονης -και επί στερρών βάσεων δομημένης- Πολιτείας.

  Ο Covid-19, η πανούκλα τού αιώνα, όπως εύστοχα έχει αποκληθεί, έφερε τα πάνω κάτω σ’ ολόκληρη τη Γη, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της. Αφάνισε, ίσαμε σήμερα, εκατομμύρια ανθρώπινων υπάρξεων, με την υγεία των ασθενών -σωματική, ψυχική και πνευματική- να βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο, χωρίς, πολλές φορές -και σε πλείστες όσες χώρες- να υπάρχουν προοπτικές ανάρρωσης· είτε λόγω έλλειψης δομών Υγείας στα δοκιμαζόμενα κράτη, είτε -και αυτό είναι το πλέον τραγικό- λόγω παντελούς έλλειψης Υγειονομικού προσωπικού, εμβολίων και φαρμάκων για την έγκαιρη αναχαίτιση της καλπάζουσας πανδημίας!

  Κάτω απ’ αυτά τα τραγικά για την Παγκόσμια Κοινωνία δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καινοτόμησε με την πρότασή του να καταργηθεί η πνευματική ιδιοκτησία για τα εμβόλια κατά του Covid-19. Για να υπάρξει έτσι αθρόα παραγωγή και άμεση διανομή τους στα αναπτυσσόμενα κράτη, εκείνα που σήμερα λοιμώσσουν και που είναι, δυστυχώς, πάρα πολλά· κυρίως, η Ινδία, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, οι Μαλδίβες (Αρχιπέλαγος στον Ινδικό Ωκεανό), κράτη της Αφρικής και αλλαχού που είναι οι περισσότερο πληγείσες περιοχές, με χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες κρουσμάτων κάθε μέρα· με το πλέον βδελυρό παράδειγμα ανείπωτης δυστυχίας να αποτελεί η Ινδία, το δεύτερο σε πληθυσμό κράτος τού πλανήτη, που μετρά 4.000 θανάτους και πάνω από 250.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά!!

  Η ρηξικέλευθη πρόταση του Π.Ο.Υ. για άρση τής πατέντας των εμβολίων -που πρώτοι δημόσια υποστήριξαν, πριν από ένα χρόνο, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο πρώην Υπουργός και καθηγητής, σήμερα, στο LSE, κος Η. Μόσιαλος, δίχασε την Παγκόσμια Κοινότητα. Ευθύς εξαρχής έσπευσαν να την αποδεχθούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αυστρία, η Ελλάδα με τον Πρωθυπουργό να τάσσεται και πάλι υπέρ αυτής, στη Σύνοδο Κορυφής τής Πορτογαλίας την 07-05-2021, ως και πλειάδα άλλων κρατών. Η Γαλλία και η Ε.Ε., αν και αρχικά την υιοθέτησαν, στη συνέχεια υπαναχώρησαν ενώ ασυζητητί απερρίφθη εξ αρχής τόσο από τη Γερμανία της κας Μέρκελ και όλες τις εταιρίες παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως, όσο και από πλειάδα ειδικών επιστημόνων και Μέσων Ενημέρωσης στη Χώρα μας και αλλού!

  Ξεχωριστή, όμως, εντύπωση προκάλεσε η θέση μερίδας τού πολιτικού μας κόσμου, ο οποίος, παρά την κατ’ επανάληψη θετική τοποθέτηση τής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για άρση της πατέντας, φέρεται να κράτησε και να τηρεί αντίθετη στάση, με συνέπεια να μπερδεύεται ο λαός μας για το ποια, εν προκειμένω, εκφρασθείσα άποψη είναι η ορθοτέρα. Η δική τους; Ή εκείνη τής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού μας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του ΠΟΥ και όλων εκείνων των δύσμοιρων, που χρειάζονται κατεπειγόντως τα εμβόλια και, εγκαταλελειμμένοι στους δρόμους, οιμώζουν εναγώνια «δεν μπορώ να αναπνεύσω»; Η δική τους άποψη; Ή η απελπισμένη κραυγή ξένων ηγετών και πολιτικών που , έμπλεοι αγωνίας, καταγγέλλουν στην Παγκόσμια κοινή γνώμη πως, «η ανεξέλεγκτη διασπορά τού ιού στη χώρα μας θα είναι καταστροφική και για τον υπόλοιπο πλανήτη»;;

  Με τον ρυθμό, όμως, που ακολουθούν σήμερα οι εταιρίες που παράγουν παγκοσμίως κατ’ αποκλειστικότητα και διαθέτουν τα εμβόλια κατά του Covid-19, είναι πλέον ή σίγουρο πως ο ιός, με τις καθημερινές του μεταλλάξεις, θα αποτελεί πια μόνιμη απειλή για την ανθρωπότητα. Όσο, λοιπόν, οι αναπτυσσόμενες και οι πολυπληθέστερες χώρες τής Υφηλίου αφήνονται εγκαταλελειμμένες στην τύχη τους να καίνε κάθε μέρα κατά χιλιάδες τους νεκρούς τους σε αμέτρητα κρεματόρια (!), τόσο η πανούκλα αυτή του 21ου αιώνα θα εκτείνεται, με αλματώδεις ρυθμούς και στις υπόλοιπες χώρες τού πλανήτη. Μερικές, μάλιστα, απ’ τις οποίες πολλοί σήμερα σκωπτικά, τις αποκαλούν “πολιτισμένες”!

  Μπροστά, λοιπόν, σ’ αυτήν τη συντριπτική πραγματικότητα, τα εμβόλια κατά τού Covid-19 πρέπει να γίνουν κοινό κτήμα για την Παγκόσμια Κοινότητα και όχι προνόμιο μόνο των πλούσιων κρατών. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί η άρση τής πνευματικής ιδιοκτησίας. Γιατί ο ιός ήρθε και, με τις συνεχείς μεταλλαγές του, θα παραμείνει για χρόνια ακόμη να αφανίζει τις ζωές, τις κοινωνίες και τις οικονομίες των λαών!

  Οι πτωχοί και οι υπό ανάπτυξη λαοί έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους λοιπούς. Η Δημοκρατία, ο Πολιτισμός και ο Ανθρωπισμός δεν επιτρέπουν να δίδονται στους πένητες, ΜΟΝΟ ό,τι μένει αδιάθετο από την παραγωγή, μετά την ικανοποίηση των πλούσιων χωρών. Αντίθετα, επιβάλλεται η δίκαιη κατανομή μεταξύ πλουσίων και πτωχών, υπό την αιγίδα τού Π.Ο.Υ. . Γιατί, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ως Παγκόσμια Κοινότητα, μια Υγειονομική Κρίση, όπως αυτή τού Covid-19, οι συνθήκες επιβάλλουν θυσίες δραστικές. Και, εν προκειμένω, θυσία άκρως επιτακτική και επείγουσα είναι η άρση τής πατέντας!

  Οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται από Κυβερνήσεις, εταιρείες παραγωγής τού εμβολίου, φορείς και λοιπές προσωπικότητες θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να σκεδασθούν. Θα μπορούσαν, δηλαδή, ο Ο.Η.Ε., σε συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. και με Κυβερνήσεις Κρατών που δύνανται και διαθέτουν ΚΑΙ τις εγκαταστάσεις ΚΑΙ την τεχνογνωσία -και ένα τέτοιο κράτος είναι η ΙΝΔΙΑ με πλουσιότατη, μάλιστα, παραγωγή εμβολίων παγκοσμίως - να προέλθουν σε κοινή συμφωνία άρσης τής πνευματικής ιδιοκτησίας, με τα κράτη και τις εταιρίες παραγωγής των εμβολίων κατά τού Covid-19, ύστερα από μια προαποφασισμένη και εύλογη αποζημίωσή τους για το εμβόλιο που κάθε μία παρασκευάζει.

  Δεν είναι δύσκολο, ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, που ενδέχεται να έχει θετική κατάληξη. ΑΡΚΕΙ, ΜΟΝΟ, αυτή να ξεκινήσει.

  Γιατί ό,τι έχει να κάνει με τη Ζωή και την Υγεία των ανθρώπων Παγκοσμίως οφείλουμε ΑΜΕΣΑ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, να το υλοποιήσουμε. Το χρωστούμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές τής Παγκόσμιας Κοινότητας. Η απελπισία, ας μη το ξεχνάμε αυτό, είναι κακός σύμβουλος για τον άνθρωπο. Και οι κραυγές αγωνίας των πληττόμενων από την πανδημία και ανυπεράσπιστων λαών μπορεί να γίνουν ο εφιάλτης των πλουσίων και ξέσπασμα οργής τους εναντίον μας αν συνεχίσουμε να τους αγνοούμε ή να τους προκαλούμε.

  Ο Ισοκράτης – ο πλέον διάσημος των Αττικών ρητόρων – δίδασκε συμβουλεύοντάς μας: «Σεβάσου τα αγαθά των άλλων, εάν θέλεις να απολαμβάνεις ησύχως τα ιδικά σου»!!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων