17 Μαρ 2021

Κατώτεροι των περιστάσεων

«Όποιος ζεσταίνει φίδι στον κόρφο του σίγουρα θα τον δαγκώσει»
Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,
Δικηγόρος ε.τ.

   Η προκλητική και, συνάμα, ιταμή συμπεριφορά τής Τουρκίας και των ηγητόρων της δε λέει να σιγήσει, ενώ συνεγείρει συνειδήσεις παγκοσμίως και προκαλεί θυμό και αγανάκτηση στους ισχυρούς τής Γης.

   Τα επεισόδια εναντίον τής Ελλάδας και όχι μόνο, συχνά και επαναλαμβανόμενα, δημιουργούν έντονο προβληματισμό, εντός κι εκτός τής Χώρας. Το πιο πρόσφατο αποτελούν οι πυροβολισμοί Τούρκων στρατιωτών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο εναντίον τής μικτής (από Γερμανούς και Έλληνες) δύναμης της Frontex, στις αρχές Μαρτίου. Επεισόδιο, δηλαδή, στρεφόμενο κατά πολυεθνικής δύναμης, σε ώρα περιπολίας, με το οποίο η Τουρκία ανεβάζει απρόκλητα “το θερμόμετρο” της έντασης στην περιοχή και για το οποίο -ευτυχώς- η διεύθυνση της Frontex ενημέρωσε άμεσα, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, το προεδρείο τής Κομισιόν.

   Έτσι, πληροφορήθηκαν οι φίλοι Γερμανοί και η κα Μέρκελ τα εναντίον τους κατορθώματα του κου Ερντογάν, φίλου και προστατευόμενού τους! Ενώ το όλο σκηνικό τού τρόμου και των απειλών συνδαυλίζει η Τουρκία την παραμονή έναρξης του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών και, την ίδιαν, ακριβώς, ώρα, που το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ κατευθυνόταν στην Κρήτη και λάμβανε μέρος σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με πλοία και υποβρύχια του στόλου μας και με μαχητικά αεροσκάφη τής Ελλάδας και των ΗΠΑ στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο τής Πατρίδας μας.

   Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο πως η απληστία και η άφρων πολιτική ξεσήκωσαν θύελλες αντιδράσεων της νέας ηγεσίας τής Αμερικής, κάτι, που, άλλωστε, ήταν αναμενόμενο. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αγνοεί επιδεικτικά τον Ερντογάν, αφού, επί δύο μήνες μετά την εκλογή του, αρνείται ν’ απαντήσει στα τηλεφωνήματά του!

   Ούτε είναι τυχαίο πως ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν στην εναρκτήρια ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ (!) και χαρακτήρισε προκλητικές τις ενέργειες και τη στάση τής Τουρκίας, “ […] οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις […] εναντίον τής Ελλάδας και […] του εναέριου χώρου της” , όπως τόνισε στην ομιλία του! Οι, μέχρι σήμερα, λοιπόν, αρνητικές αντιδράσεις των ηγετών τής υπερδύναμης είναι χαρακτηριστικές τής ανησυχίας για τις άνομες ορέξεις και τις επεκτατικές προθέσεις και οραματισμούς τής πολιτικής ηγεσίας των γειτόνων μας. Μιας ηγεσίας, που είναι -και θα παραμείνει- πολύ χαμηλά στη συνείδηση του πολιτισμένου κόσμου!

   Παρά ταύτα, φαίνεται πως τις ανησυχίες αυτές τής Κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν συμμερίζονται η Ε.Ε. και η Γερμανία, που συνεχίζουν να στηρίζουν τον Ερντογάν και το κατεστημένο τής Τουρκίας. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες, αποφεύγουν επιδεικτικά να της επιβάλουν κυρώσεις, αν και παραβιάζει συνεχώς την κυριαρχία και τα δικαιώματα μελών τής Ένωσης -Ελλάδας και Κύπρου- που, συγχρόνως, είναι και δικά της!

   Θ’ αποτελούσε, βέβαια, ασυγχώρητη ευήθεια να πίστευε κανείς στα σοβαρά πως η Γερμανία και η κα Μέρκελ και, ενδεχομένως, και ορισμένες άλλες χώρες τού Βορρά, θα επέτρεπαν ποτέ να ληφθούν μέτρα εναντίον τής Τουρκίας ή πως θα τα επιβάλουν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής τής 25ης Μαρτίου. Όταν, μάλιστα, η Γερμανία προμηθεύει την Τουρκία με βαρέα όπλα, οπλικά συστήματα και τεχνογνωσία και η κα Καγκελάριος συνομιλεί με τον Τούρκο Πρόεδρο δις και τρις τής εβδομάδας, την ίδιαν, ακριβώς, περίοδο, που η Αμερικανική ηγεσία καταχερίζει δημοσίως και δείχνει φανερά την αγανάκτησή της για τα καμώματά του !!

   Άλλωστε, διακαής και διακηρυγμένος πόθος τού κου Ερντογάν ήταν -και παραμένει- ο παντουρκισμός, ο νεοοθωμανισμός, και ασίγητη αγωνία του να καταστήσει την Τουρκία σύγχρονη υπερδύναμη και, βεβαίως, μέλος τής Ευρώπης ! Και, στην προσπάθειά του αυτή, γίνεται ΑΔΊΣΤΑΚΤΟΣ, γιατί πιστεύει στην πειθώ τής βίας, των απειλών και των ιταμών προκλήσεων!

   Τι δουλειά, όμως, και ποια σχέση μπορεί να έχει με την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή κουλτούρα η Τουρκία, χώρα ακραιφνώς ανατολίτικη, με πληθυσμό δεκαπλάσιο εκείνου τής Ελλάδας, για να γίνει κράτος-μέλος της; Μήπως, μόνο και μόνο, για ν’ απομυζά στο διηνεκές το μέγιστο μέρος -λόγω τού πληθυσμού της- των ευρωπαϊκών κονδυλίων; Διότι, χρόνια τώρα, εκβιάζει την Ευρώπη συνεχώς με το μεταναστευτικό και εισπράττει, κάθε χρόνο, αρκετά δις ευρώ, χρήματα απ’ το υστέρημα των Ευρωπαίων πολιτών, για να μη στείλει τα εκατομμύρια των λαθραίων της πεσκέσι στα εδάφη μας ! Ή, μήπως, - λέμε, μήπως, - το καλοσκέφτονται οι κολλητοί του φίλοι κι εταίροι μας να γίνει, όντως, η Τουρκία το 28ο μέλος τής Ε.Ε. ;

   Μα, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν τα καταφέρει ποτέ να “πατήσει πόδι” η Τουρκία στην Ευρώπη, να γίνει “Ευρωπαία”, δηλαδή, τότε ουαί κι αλίμονο για τους λοιπούς Ευρωπαίους, για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και για ό,τι αυτό εκπροσωπεί!! Γιατί τότε είναι που θα διαλύσει ο Ερντογάν ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο· θα την εξισλαμίσει· και θα τον ατσαλώσει η πίστη του πως εύκολα θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του -του “παντουρκισμού”, της “γαλάζιας πατρίδας”, αλλά και με τον ίδιο στον ρόλο τού “Σουλτάνου”!!

   Αυτός ο κίνδυνος δεν πρέπει να διαφύγει τής προσοχής των ηγετών τής Ε.Ε. ούτε και, βέβαια, της Ελλάδας. Χρέος τής Ευρώπης είναι να ανακόψει τις προκλήσεις και τους εκβιασμούς τού Ερντογάν. Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής τής 25ης Μαρτίου να δείξει την πυγμή της, να απειλήσει με βαρύτατες κυρώσεις την Τουρκία, κυρώσεις, τις οποίες όφειλε να είχε επιβάλει προ πολλού. Τέλος, στην εκάστοτε διεύρυνσή της, να δέχεται ως νέα μέλη της μόνο χώρες χριστιανικές!

   Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, στην, από 15 Ιουλίου 2003, επιστολή του προς τον γράφοντα διελάμβανε σχετικά με το θέμα Ευρωσύνταγμα και Χριστιανισμός: “ […] Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός, οφείλουν οι ηγέτες και δη οι συνταγματολόγοι να το καταλάβουν, δεν μπορεί να κατανοηθεί χωρίς τον Χριστιανισμό […] ” (Η επιστολή καταχωρείται στη σελ. 382 τού βιβλίου μας “Αναζητώντας το ΉΘΟΣ” έκδ. 2017).

   Χρέος, όμως, και τής Ελλάδας είναι να βάλει φρένο σε κάθε απόφαση της Ε.Ε., που αφορά όχι μόνο στην ευρωπαϊκή προοπτική τής Τουρκίας αλλά και σε κάθε αίτημά της που αναφέρεται στην εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων της. Έχουμε, άλλωστε, στα χέρια μας το ΒΕΤΟ και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε, αν και όταν χρειαστεί. Να μην υποκύψουμε ποτέ στις αξιώσεις της, όταν θίγονται η Εθνική κυριαρχία, το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματά μας· η, μέχρι σήμερα, άλλωστε, θαρραλέα στάση τής νέας ηγεσίας των ΗΠΑ έναντι τής γείτονος πρέπει ν’ αποτελέσει οδηγό στην προάσπιση των Εθνικών μας δικαιωμάτων και της κυριαρχίας μας!

   Ισάξιο χρέος μας, τέλος, παραμένει η διατήρηση και επέκταση των φίλιων σχέσεών μας με χώρες τής Βαλκανικής και του συνόλου τής Ευρώπης. Γιατί, από την αρχαιότητα, ο Περίανδρος μας συμβουλεύει “εύφραινε φίλους”, ο δε Πιττακός μας υπενθυμίζει “φίλων παρόντων και απόντων μέμνησο”.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων