10 Φεβ 2021

«Ωφελέειν ή μη βλάπτειν»

~ Ιπποκράτης

Τα πανηγύρια τέλειωσαν, τα κεφάλια μέσα. Αυτοσεβασμός και σοβαρότητα χρειάζεται για να επιβιώσουμε.
Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,
Δικηγόρος ε.τ.


  Η πανδημία τού Covid-19, η πανούκλα τού 21ου αιώνα, κατάντησε εφιάλτης για την παγκόσμια κοινότητα. Αφήνει στο πέρασμά της στάχτες κι αποκαΐδια, σκορπά παντού τον θάνατο σ’ όλες τις ηλικίες, διαλύει και αποσαθρώνει αλλοτινές κραταιές επιχειρήσεις, απειλεί να αφανίσει την παγκόσμια Οικονομία. Οι αριθμοί είναι σαρωτικοί για να τους αγνοήσουμε.

  Μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, έχει προκαλέσει παγκοσμίως περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους και 103 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ στη χώρα μας οι θάνατοι ξεπερνούν τους 6.000 και τα κρούσματα τις 170.000, με τους αριθμούς να αυξάνουν με αλματώδεις ρυθμούς !

  Στο ξεκίνημα της επέλασης της πανδημίας στην Ελλάδα, μια χαρά τα καταφέραμε όλοι μας. Πολιτεία και πολίτες. Ήταν τότε, που πήραμε και εφαρμόσαμε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα (αυτο)προστασίας, ασφάλειας και αλληλεγγύης, τόσο για εμάς τους ίδιους και την Κοινωνία όσο και για την Οικονομία μας.

  Τότε που η χώρα μας -με ελάχιστες, ακόμη, χώρες- πρωτοπορούσε παγκοσμίως στην επιτυχή αντιμετώπιση του Covid-19 και αποτελούσαμε το πρότυπο – άξιοι προς μίμηση – για την παγκόσμια κοινότητα! Διότι τότε πήραμε γενναίες αποφάσεις : κλείσαμε τα σύνορα· εφαρμόσαμε – ως κοινωνία – πιστά τις ορθές εντολές τής Πολιτείας· η Κυβέρνηση επέβαλε την κατάλληλη στιγμή την πρώτη καραντίνα· και, ακόμη, γιατί ο κόσμος φοβήθηκε πραγματικά για την ίδια του τη ζωή! Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι ανθρώπινες απώλειες ήταν τότε κατά 90% λιγότερες των σημερινών (!) , για τις οποίες, βέβαια, αναμφισβήτητα θρηνούμε.

  Όλες, όμως, αυτές οι επιτυχίες μας ανήκουν πια στο παρελθόν. Σήμερα ζούμε μια βασανιστικά ωμή πραγματικότητα. Με τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφουμε τις τελευταίες μέρες· τον απορφανισμό και τη διάλυση χιλιάδων οικογενειών από τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων· την απειλή κατάρρευσης της Οικονομίας μας· την ανεργία και το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, που, κάποτε, μεγαλουργούσαν· και, τέλος, με τα σκληρά lockdown, απότοκα, κι αυτά, των εξίσου σκληρών συνθηκών που βιώνει η Ελλάδα! Και από κοντά οι ειδικοί επιστήμονες μάς προειδοποιούν πως, στο άμεσο μέλλον, τα κρούσματα του ιού θα ξεπεράσουν τις 10.000 – 12.000 τη βδομάδα!

  Υπεύθυνοι, όμως, γι’ αυτή μας την κατάληξη στο δεύτερο και φονικότερο κύμα τής πανδημίας είμαστε, δυστυχώς, ΟΛΟΙ. Η Κυβέρνηση, η Αντιπολίτευση και, βεβαίως, και οι πολίτες. Καιρός είναι, λοιπόν, να αφυπνισθούμε από τον λήθαργό μας. Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να λογοδοτήσουμε στη συνείδησή μας και οι πολιτικοί να δώσουν λόγο στον κυρίαρχο λαό για τα όσα πράξαμε και όσα παραλείψαμε.

  Οι πολίτες πρώτιστα οφείλουμε, πλέον, να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα αυτοπροστασίας και αλληλεγγύης. Και αυτό, όχι μόνο από φόβο για τις συνέπειες του νόμου, αλλά, κυρίως, γιατί πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα, την υγεία και τη ζωή των άλλων. Όσοι νομίζουν πως μπορούν να το παίζουν ατιμωρητί αρνητές της μάσκας, εκτός απ’ τις συνέπειες του νόμου, θα αντιμετωπίσουν επιπλέον τη χλεύη και την αποστροφή τής κοινωνίας. Οι χιλιάδες νεκροί και ασθενείς μας, η μισοερειπωμένη Οικονομία και τα σκληρά lockdown πρέπει να τους ταρακουνήσουν και να τους συνετίσουν! Οφείλουμε να επιδείξουμε επιτέλους ΟΛΟΙ μας ανεξαίρετα, τον επιβαλλόμενο ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη μας στον συγγενή, τον γείτονα, τον φίλο, τον συνάνθρωπο!

  Η Κυβέρνηση, με τη σειρά της, δεν δικαιούται μόνο να επιβάλει στους πολίτες – και καλά κάνει – τα μέτρα που ζητούν οι επιστήμονες και όσα άλλα κρίνει πως είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, κάτω απ’ τις οποίες ζούμε! Οφείλει και η ίδια να ανταποκριθεί άμεσα στις αντίστοιχες δικές της υποχρεώσεις, τις ουσιωδέστερες των οποίων τής υπενθυμίζουμε :

                1ον Αμέσως μετά την εκλογή της – προ 20 μηνών – διαπίστωσε πως ο αριθμός των μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία – τρόλεϊ κτλ) είναι ΑΚΡΩΣ ανεπαρκής για την εξυπηρέτηση του μισού, περίπου, πληθυσμού της χώρας που κατοικεί στην Αττική. Απαιτείται, λοιπόν, ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ του αριθμού αυτών των μέσων και αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των δρομολογίων τους. Σχετική, άλλωστε, υπόμνηση προς την Κυβέρνηση έκαναν, αρκετές φορές μέχρι σήμερα, οι ειδικοί επιστήμονες και τα μέσα ενημέρωσης. Διότι, στους 13 μήνες τώρα, που ο Covid-19 θερίζει ψυχές και σπέρνει τον όλεθρο, ο καθημερινός συγχρωτισμός και η σαρδελοποίηση των επιβατών στα μέσα μεταφοράς γιγαντώνουν το καταστροφικό του έργο!

                Κύριε Πρωθυπουργέ, σπεύσατε. Ο λαός δεν έχει μόνον υποχρεώσεις, έχει και δικαιώματα ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕΒΑΣΤΑ !!

                2ον. Το βαρύ φορτίο, που καλούνται να σηκώσουν καθημερινά οι Νοσοκομειακοί μας, γιατροί και νοσηλευτές, καθιστούν αναγκαία την πρόσληψη πρόσθετου μόνιμου Υγειονομικού προσωπικού. Το ήδη υπάρχον ξεπερνά κατά πολύ τις αντοχές του, κάθε μέρα, ώστε η αποδοχή τής πρότασής μας αυτής ν’ αποτελεί μονόδρομο για την Πολιτεία.

                3ον. Επειδή οι συνεχείς μεταλλάξεις τού ιού λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως, επιβάλλεται να ξανακλείσουμε τα σύνορά μας, κατά το πρότυπο της πρώτης καραντίνας, ώστε και τον φετινό Τουρισμό να διασώσουμε, αλλά και την Εθνική Οικονομία μας να βοηθήσουμε να ορθοποδήσει!
                4ον. Ο εμβολιασμός τού πληθυσμού, που βαδίζει, μέχρι σήμερα, με ρυθμούς αραμπά, εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα, με πολύ κόσμο να διερωτάται εύλογα:

α. Σώζει το εμβόλιο ζωές και είναι απόλυτα ασφαλές ή αποτελεί πανάκεια; Κι αυτό, γιατί έχει μπερδευτεί από την άρνηση αρκετών πολιτών αλλά και (όχι ευκαταφρόνητου) αριθμού Υγειονομικών να εμβολιαστούν. Ποιοι έχουν δίκιο τελικά;

β. Γιατί αρκετές χώρες τής Ευρώπης, εν οις και η Ελλάδα, ένα απ’ τα κυκλοφορούντα εμβόλια δεν το χορηγούν σε άτομα μεγάλης ηλικίας; Και γιατί δεν ενημερώνεται υπεύθυνα ο κόσμος από την Πολιτεία, για να αποφευχθεί η σύγχυσή του, αλλά και να αποτραπεί η αύξηση των αρνουμένων να εμβολιασθούν;

γ. Γιατί δεν ανανεώνεται και εμπλουτίζεται η ειδική επιστημονική επιτροπή, ώστε ν’ ακούγονται και άλλες απόψεις, τόσο των εξειδικευμένων ιατρών όσο και εκπροσώπων ευρύτερων κοινωνικών κλάδων; Αίτημα απολύτως λογικό, που διατυπώνουν ιατρικές προσωπικότητες, εντός κι εκτός τής Χώρας, κι επαγγελματικοί κλάδοι τής Οικονομίας μας, το οποίο ΟΦΕΙΛΕΙ η Κυβέρνηση να ικανοποιήσει. Διότι, επιτέλους, ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ οι πολίτες και οι κοινωνικοί εταίροι να μετέχουν και να εκφέρουν λόγο σε συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό, που συναποφασίζεται το μέλλον τής Ελλάδας και της Οικονομίας μας!

δ. Και κάτι τελευταίο. Οι Πολιτικοί, Θρησκευτικοί, Επιστημονικοί και λοιποί ταγοί συνιστούν τα πρότυπα για τις κοινωνίες των λαών που διακονούν !! Ο βίος κι η δημόσια εικόνα που εκπέμπουν καθημερινά, παρέχουν -όχι σπάνια- στους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης, ευκαιρίες σχολιασμών και κριτικής περί την αξία ή την απαξία τους! Και είναι αυτός κανόνας απαράβατος. Ο μέγας Ιπποκράτης, πατέρας τής Ιατρικής, δίδαξε τον τίτλο τού παρόντος “αν δεν μπορείς να γίνεις ωφέλιμος, τουλάχιστον μη βλάπτεις” , τον οποίον οφείλουν πάντα να θυμούνται οι ηγέτες !

  Ο Μένανδρος, κορυφαία μορφή τής Αττικής κωμωδίας, αποκαλούσε την Υγεία “μέγιστον αγαθόν τοις ανθρώποις” ! Κυβερνήτες τής Ελλάδας και Έλληνες πολίτες, γρηγορείτε! Ο κορωναϊός αποτελεί εθνική απειλή για τη χώρα μας και τον κόσμο ολόκληρο ! Διαφυλάξτε, ως κόρην οφθαλμού, την Υγεία, αυτό το ύψιστο αγαθό και ανεκτίμητο δώρο τού θεού στον άνθρωπο!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων