20 Φεβ 2021

Ανεπαρκείς ή αδιάφοροι;

«O Λαός γεραίρει πάντα συνετόν»
Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,
Δικηγόρος ε.τ.

   Η φονική “Μήδεια” ανήκει πια στο παρελθόν και ευχή όλων είναι να μη μας ξανάρθει ποτέ στο μέλλον. Στο τριήμερο, όμως, πέρασμά της, σκόρπισε τον θάνατο με τους δύο νεκρούς στην Εύβοια και τον τρίτο στο Λασίθι, την καταστροφή και το χάος στην Αθήνα, στο λεκανοπέδιο της Αττικής και την ύπαιθρο χώρα μας. Ενώ ανέδειξε ταυτόχρονα και την αναποτελεσματικότητα έως ανικανότητα της κρατικής μηχανής στην αντιμετώπιση τέτοιων “άγριων” φαινομένων, που είχαν να εμφανιστούν αρκετές δεκαετίες!

   Μέσα στο διήμερο τής αδιάκοπης χιονόπτωσης, 250.000 νοικοκυριά έμειναν για αρκετές μέρες χωρίς ηλεκτρικό, τηλέφωνο, διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία και χωρίς νερό σε αρκετούς Δήμους στα Βόρεια και Ανατολικά τής Αττικής και πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι έζησαν κάτω από πολικές θερμοκρασίες!! Ενώ πολλές οικογένειες έλιωναν το χιόνι, για να καλύψουν στοιχειώδεις τους ανάγκες σε νερό!!

   Πολλές καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές επέφερε, επιπλέον, ο χιονιάς και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στους δρόμους, σαν αποτέλεσμα της πτώσης των δέντρων, που παρέσυραν μαζί τους και τα ηλεκτροφόρα καλώδια των περιοχών που βυθίστηκαν στο σκότος. Όλ’ αυτά, όμως, τα δεινά -θάνατοι, καταστροφές, ζημιές σε περιουσίες, κατοικίες και δημόσιες υποδομές- μπορούσαν και έπρεπε να είχαν αποφευχθεί! Το κράτος έπρεπε να είναι πανέτοιμο στην αντιμετώπισή τους και παρόν στις ώρες αγωνίας των χειμαζομένων πολιτών του.

   Η εισβολή τής “Μήδειας” ήταν γνωστή στο Πανελλήνιο αρκετές μέρες νωρίτερα από τα καθημερινά δελτία ειδήσεων και από την ΕΜΥ. Η δε ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είχε, από πολύ νωρίς, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ενημερώσει εγγράφως τις ηγεσίες τής ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για την επέλαση και τούς καλούσε να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή της και να μεριμνήσουν για την αποφυγή ταλαιπωρίας των καταναλωτών! Και είναι μεν γεγονός πως ο αρμόδιος, εν προκειμένω, ΔΕΔΔΗΕ κινητοποίησε όσο προσωπικό διέθετε, το οποίο, όμως, δυστυχώς, απεδείχθη ανεπαρκές για να αποτρέψει το κακό. Με την ταλαιπωρία -και, συνακόλουθα, την έντονη αγανάκτηση των πολιτών- να συνεχίζεται, ακόμη, εδώ και μια βδομάδα! Ενώ η νομοθεσία μας απαγορεύει ακόμα και στον Δήμαρχο να κόψει έστω κι ένα ξεριζωμένο δέντρο, χωρίς την άδεια ειδικής επιτροπής και προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου! “Ενός κακού μύρια έπονται” για τους δύσμοιρους πολίτες!

    Η “Μήδεια”, λοιπόν, μπορεί να πέρασε προσώρας. “Μήδειες”, όμως, σίγουρα, θα ξανάρθουν, ίσως κι ακόμη φονικότερες. Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση πρέπει να επιτύχει στην αποστολή της. Και, για να επιτύχει, οφείλει να λάβει μέτρα κατεπείγοντα, που, όμως, ήταν αναγκαία από χθες :

 α. Να ρυθμίσει και διαχωρίσει νομοθετικά τις αρμοδιότητες των Δημάρχων, των Περιφερειαρχών και των λοιπών δημόσιων φορέων σε σχέση με το πράσινο, ώστε έκαστος εξ αυτών ν’ ασκεί ανεμπόδιστα τα δικαιώματα και τις εξουσίες του, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, για να προλαμβάνονται μελλοντικά παρόμοιες συμφορές!

 β. Το άνοιγμα και κλείσιμο “αλά ακορντεόν” τής Εθνικής Οδού αποδείχτηκε, τελικά, μέτρο ατελέσφορο, γιατί το μόνο που επέφερε ήταν η άνευ λόγου ταλαιπωρία των, ήδη κατάκοπων, οδηγών, με τον εγκλεισμό τους επί ώρες στα οχήματά τους, νηστικοί και παγωμένοι, αλλά και με δυσμενείς σχολιασμούς των προερχόμενων από την αλλοδαπή. Μέτρο, το οποίο επιβάλλεται ν’ αποφευχθεί στο μέλλον. 

γ. Ήταν άκρως αναγκαία να υπάρχει από παλιά η -μόλις χθες- εξαγγελθείσα από τον Πρωθυπουργό υπογειοποίηση των -εναέριων, ακόμη- καλωδίων τής ΔΕΗ. Και θ’ αποτελέσει πράξη συνετού πολιτικού ανδρός η υλοποίηση της εξαγγελίας του αυτής, για ν’ αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, απότοκα και των συνεχών εκρηκτικών εναλλαγών τού περιβάλλοντος. 

δ. Μία σοβαρή μερίδα τού λαού διερωτάται και δικαιούται μιας πειστικής πρωθυπουργικής απάντησης. Γιατί δεν χρησιμοποίησε η Κυβέρνηση εξ αρχής τις ένοπλες δυνάμεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης της “Μήδειας”; Δεν είναι ο στρατός, που, με τη βαθιά εμπειρία των ηγετών του, τις γνώσεις, τις ικανότητες, την οξυδέρκεια κι επιμονή των στελεχών του και τον πλούσιο, σε ποσότητα και ποιότητα, μηχανικό εξοπλισμό του, ολοκληρώνει άριστα και σε χρόνο ρεκόρ όσες αποστολές τού έχουν ανατεθεί διαχρονικά ίσαμε σήμερα; 

    Εξ όσων έγιναν γνωστά, τόσο η φυσική όσο και η πολιτική ηγεσία των -σε άριστη κατάσταση ευρισκομένων σήμερα  ενόπλων δυνάμεών μας- προσεφέρθησαν να συνδράμουν σθεναρά στον αγώνα αντιμετώπισης της “Μήδειας”. Και τότε τα αποτελέσματα θα ήταν θεαματικά για τη ζωή και τις περιουσίες των πληγέντων πολιτών. Είναι, όντως, έτσι;

Και, αν ναι, γιατί δεν κλήθηκε άμεσα ο έμπειρος στρατός μας να συνδράμει; Υπάρχει κάποιος λόγος ειδικός; Ο κύριος Πρωθυπουργός πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες. Γιατί είναι αδιανόητο, 15 χλμ από το κέντρο τής Πρωτεύουσας της Χώρας, την Αθήνα, να δεινοπαθούν, ακόμη και σήμερα, χιλιάδες νοικοκυριά, χωρίς φως, νερό, τηλέφωνο και διαδίκτυο, λες και κατοικούν σε χώρα τριτοκοσμική. Τι συμβαίνει, λοιπόν ;; 

   Και κάτι τελευταίο. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος γι’ αυτή την τραγωδία και τη, χωρίς τέλος, ταλαιπωρία τόσων συμπολιτών μας που να παραιτηθεί; Ουδείς; Χάθηκε, επιτέλους, το πολυθρύλητο ελληνικό φιλότιμο; 

   Ο Πρωθυπουργός οφείλει, μαζί με την απάντηση που θα δώσει στους πολίτες, να φρονηματίσει και όλους, όσοι από τους συνεργάτες του κατέστησαν επιλήσμονες των εντολών του και του έργου που τούς ανέθεσε να επιτελέσουν. Και, τέλος, (οφείλει) να μην αγνοήσει τον λαό! Γιατί ο λαός θυμάται. Καλό κι ωφέλιμο θα ήταν, λοιπόν, να μην είναι οργισμένος αλλά ήρεμος και ευχάριστος, όταν θα έρθει η ώρα του !


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων