18 Ιαν 2021

«Αν μη πηλόν τύψης, κέραμος ου γίγνεται»

(Αρχύτας ο Ταραντίνος, Αρχαίος Πυθαγόρειος Φιλόσοφος και Πολιτικός)Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,
Δικηγόρος ε.τ.

   Η Κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισε, επιτέλους, να βάλει τον δάκτυλον “επί τον τύπον των ήλων” · να σπάσει το απόστημα της ανομίας κι αναρχίας · να νοικοκυρέψει τα ΑΕΙ · να επιβάλει την τάξη και τον νόμο στην -από χρόνια πάσχουσα- παιδεία. Οι αλλαγές που εξήγγειλε, έστω και με καθυστέρηση, ήταν αναμενόμενες όσο και αναγκαίες.

   Πρέπει να γίνει κατανοητό και σεβαστό απ’ όλους τούς πολίτες, από την ίδια την Κυβέρνηση, τα κόμματα και τη νεολαία, ανεξαρτήτως χρώματος και ιδεολογιών, πως η υγιής παιδεία αποτελεί το αρραγές υπόβαθρο της Δημοκρατίας, το θεμέλιο κάθε ευημερούσας Πολιτείας και συντείνει στη διάπλαση και ανάδειξη ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών, σε μιαν ευνομούμενη και ακμάζουσα κοινωνία. Ο Σωκράτης (μέγας φιλόσοφος) δίδασκε πως  “… άνθρωπος παιδεία κεκοσμημένος των ζώων κάλλιστον …” = άνθρωπος προικισμένος με παιδεία είναι ο κάλλιστος των ζωντανών υπάρξεων. O δε Μένανδρος (Αρχαίος Έλληνας Ποιητής) έγραφε πως: «…Βακτηρία εστί παιδεία βίου…» δηλαδή η παιδεία – η μόρφωση είναι στήριγμα ζωής!! 

   Οι αντιδράσεις που ξεκίνησαν από πολίτες και πολιτικούς και οι κινητοποιήσεις ομάδων -καλοβολεμένων ίσαμε σήμερα και, εν πολλοίς, κατευθυνόμενων- φοιτητών και μη, πριν ακόμη, οι εξαγγελθείσες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση ψηφισθούν απ’ τη Βουλή και γίνουν Νόμος τής Πολιτείας, αποδεικνύουν, ακριβώς, την αναγκαιότητα τής άμεσης ψήφισης και τής πιστής και κατά γράμμα εφαρμογής τους ! Γιατί είναι αδιανόητο, στην Ελλάδα τού “σήμερα”, χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό, τα Ανώτατα Ιδρύματά μας, τα ιερά, αυτά, τεμένη των επιστημών και των τεχνών, να βεβηλώνονται νυχθημερόν, να κακοποιούνται βάναυσα και να μην αποκαθαίρονται απ’ τους ανίερους εισβολείς, που τα μιαίνουν ! 

   Είναι εξίσου αδιανόητο, στη σύγχρονη Ελλάδα τού ψηφιακού μετασχηματισμού και της αλματώδους απογείωσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της, να εισέρχονται στο Πανεπιστήμιο υποψήφιοι ήσσονος κατάρτισης και ημιμαθείς. Γεγονός που αποτελεί δείγμα της απουσίας, από μεγάλο μέρος της σπουδάζουσας νεολαίας μας της Άμιλλας και της Αριστείας, των ευγενών αυτών κινήτρων μάθησης αλλοτινών, αλλά ευτυχών, για την Παιδεία, εποχών. Πώς αλήθεια τα Πανεπιστήμιά μας θ’ ανταγωνισθούν τα αντίστοιχα, δημόσια ή ιδιωτικά, πνευματικά ιδρύματα της αλλοδαπής, όταν οι καταληψίες φοιτητές, αντάμα με τους μπαχαλάκηδες εξωσχολικούς, τα κλείνουν (!!) , ενώ αρκετά τα μετατρέπουν σε οπλοστάσια, αποθήκες παρεμπορίου, στέκια ναρκομανών και κατασκευής μολότοφ και με τις αρχές ν’ αδυνατούν, μέχρι σήμερα, να επέμβουν; Όλ’ αυτά τα απαράδεκτα επιβάλλεται πια να σταματήσουν ! 

   Ένα, ακόμη, αλγεινό φαινόμενο, που πρέπει να πάρει άμεσα τέλος είναι αυτό των αιώνιων, των μόνιμων φοιτητών!! Φαινόμενο αρνητικό, που στέκεται εμπόδιο στην εισαγωγή καινούργιων φοιτητών, που επιθυμούν πραγματικά να σπουδάσουν στις Σχολές που, όμως, παραμένουν μονίμως οι αιώνιοι. Ενώ και οι ίδιες, αυτές, Σχολές αδυνατούν να χαράξουν τα εκπαιδευτικά προγράμματά τους, γιατί αγνοούν τον πραγματικό αριθμό των φοιτητών τους !! 

   Αφήσαμε τελευταίο, λόγω τής σοβαρότητας κι επικινδυνότητάς του, το πρόβλημα της εγκληματικότητας μέσα στα ΑΕΙ και τους χώρους που τα περιβάλλουν. Αποτελεί χρέος κι ευθύνη αποκλειστικά τής Πολιτείας η ασφάλεια κι η συνεχής προστασία των φοιτητών, των καθηγητών και του προσωπικού όσο και η φύλαξη και η μέριμνα των εγκαταστάσεών τους. Και είναι καταισχύνη για τη Χώρα και τον πολιτισμό μας οι ακραίες πράξεις βίας και ανομίας κατά των περιουσιών τους· ο εξευτελισμός και η διαπόμπευση εξεχόντων πανεπιστημιακών, πρυτάνεων και καθηγητών, που συχνά λαμβάνουν χώρα · η κακοποίηση, οι βιασμοί, οι ληστείες, κι άλλες πράξεις, αισχρές και ευτελείς, σε βάρος φοιτητών, συνοδών και πολιτών, που τα επισκέπτονται. Φίλος, αντιπρύτανης εκ των εξεχόντων, παραιτήθηκε, πριν από χρόνια, απηυδισμένος, επειδή δεν άντεξε τον προπηλακισμό και τους τραμπουκισμούς μερίδας φοιτητών (!!) εναντίον αυτού και συναδέλφων του. Αηδίασε ο άνθρωπος όχι μόνον απ’ την αήθη συμπεριφορά τους όσο, κυρίως, απ’ την απαθή στάση και την αδυναμία τής κρατούσης Πολιτείας να βάλει σε μια τάξη την Παιδεία !! 

   Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση καλό θα είναι να ψηφισθεί όχι μόνον από την κυβερνητική παράταξη αλλά κι από την Αντιπολίτευση. Κυρίως απ’ αυτήν. ΌΧΙ, βέβαια, για λόγους παραχώρησης ή έγνοιας για την Κυβέρνηση αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν με το ίδιο το μέλλον τής Παιδείας στην Ελλάδα. Γιατί η πείρα μάς διδάσκει -και το γνωρίζει αυτό καλά η Αντιπολίτευση- πως, “χωρίς να σπάσουν αβγά, ομελέτα δε γίνεται”. 

   Σύσσωμη, λοιπόν, η Πολιτεία, με επικεφαλής την Κυβέρνηση κι από κοντά κι η Αντιπολίτευση, έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν θαρραλέα τα ΑΕΙ απ’ τους μασκοφόρους, τους “παλικαράδες” τής νύχτας, απ’ τα μπουλούκια τής καταστροφής κι απ’ όσους δηλώνουν “κόντρα στην εκάστοτε εξουσία και τη νομιμότητα” . Ακόμη, όμως, κι αν ψηφισθεί το νομοσχέδιο μόνον απ’ την πλειοψηφία, η Κυβέρνηση οφείλει ΜΌΝΗ ΤΗΣ να επιτελέσει το καθήκον της. Να εφαρμόσει όλες τις αλλαγές και τις ανατροπές, που ο Νόμος αυτός θα επιφέρει, για να νοικοκυρέψει, επιτέλους την Ανώτατη Εκπαίδευση, ΧΩΡΊΣ να υπολογίσει τις όποιες αντιδράσεις, απ’ όπου κι αν προέλθουν. 


   Γιατί ο μεν Αρχύτας, όταν του παραπονέθηκε ένας μαθητής του πως τον έδειρε ο πατέρας του, τού απάντησε με τον τίτλο του παρόντος, ότι δηλαδή: “… αν δε χτυπήσεις τον πηλό, δε γίνεται κεραμίδι …” , ο δε Μέγας Βασίλειος, Πατέρας τής εκκλησίας, μάς διδάσκει πως “… Παιδεία μόνη των κτημάτων αναφαίρετον και ζώντι και τελευτήσαντι παραμένουσα” !


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων