16 Νοε 2020

Ώρες υπέρτατης ευθύνης!

«Ευθύνας ετέρους αξιών διδόναι και αυτός ύπεχε»!

(Σόλων ο Αθηναίος)
Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,
Δικηγόρος ε.τ.
   Η αγωνία και ο τρόμος, με τα οποία ζουν οι Έλληνες κι όλη η Υφήλιος το 2020, είναι φαινόμενα πρωτόφαντα, συνοδά τής κατάρας τού αιώνα - τού covid-19! Οι ευθύνες ΌΛΩΝ μας, κοινωνίας και πολιτείας, πολιτικών και πολιτών, είναι τεράστιες όσο και υπαρκτές για την προστασία μας αλλά και την αναχαίτιση της λαίλαπας αυτής!

   Γεγονός είναι πως η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα, αντιμετώπισε υπεύθυνα και με επιτυχία το πρώτο κύμα της, όταν αυτή πέρασε και τα δικά μας σύνορα. Ήταν τότε, που η Ελλάδα απέσπασε τα εύσημα της Παγκόσμιας Κοινότητας και τους  διθύραμβους του Διεθνούς Τύπου, γιατί αναδειχθήκαμε σε χώρα - πρότυπο στην πρόληψη αυτού τού φαινομένου! Το όνειρο, όμως, αυτό τελείωσε νωρίς, γιατί η συνέχεια μας επεφύλαξε μια οδυνηρή πραγματικότητα. Τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων συνανθρώπων μας, που οδήγησαν μοιραία στην επιβολή τού νέου, αυστηρότερου lockdown σ’ ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του καινούργιου και πιο θανατηφόρου αυτού κύματος, τής πανούκλας τού αιώνα!

   Πολλοί διερωτώνται, με πικρία και περίσσεια αγανάκτηση, “τι ήταν αυτό που οδήγησε την Ελλάδα, από χώρα - πρότυπο που ήταν, μόλις πριν από λίγους μήνες, στο σημείο να μετράμε σήμερα, κατά χιλιάδες, τα κρούσματα και να θρηνούμε, σε αρκετές δεκάδες, τους νεκρούς συνανθρώπους μας  κ α θ η μ ε ρ ι ν ά ; Ποιοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή μας την κατάντια;” .

   Μεγάλη ευθύνη -και το τονίζουμε με έμφαση αυτό- φέρουμε, αναμφίβολα, όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, νέοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι. Φταίει πρώτιστα η των ανεύθυνων επιπολαιότητα! Όλοι, όσοι, με τις όποιες προφάσεις, την ευρηματολογία τους, τα απίθανα τεχνάσματα, το θράσος, τα ιδεολογήματα και τις απίθανες λογικές του τύπου “εγώ είμαι νέος και -άρα- άτρωτος” ή ότι “κορωναϊός δεν υπάρχει, όλα είναι ψέματα”, αρνούνται εγκληματικά ν’ ακολουθήσουν τις εντολές τής Πολιτείας και να επιδείξουν την οφειλόμενη “ατομική και κοινωνική ευθύνη” τους. Φταίνε, ακόμη, οι όσοι και όποιοι -ελαφράς, πάντως, συνείδησης- “επιχειρηματίες”, οι οποίοι, στο όνομα του άνομου κέρδους και του εύκολου πλουτισμού, παραβατούν κι εγκληματούν άνευ αιδούς! Όλοι αυτοί μετατρέπονται καθημερινά, εν πλήρη συνειδήσει, σε ζωντανά “μπουρλότα” κι εστίες μόλυνσης ανύποπτων κι αθώων συνανθρώπων τους!!

   Όμως, έφταιξαν μόνον ο λαός, η νεολαία κι οι απείθαρχοι πολίτες για την αλματώδη εξάπλωση του κορωναϊού, με τα τόσα κρούσματα και τους νεκρούς ημερησίως; Ευθύνεται, δηλαδή, μόνον η έλλειψη “ατομικής ευθύνης” των πολιτών ή έφταιξαν και άλλοι; Μάλλον το δεύτερο συμβαίνει.

   Ξέχασαν, μήπως, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και τις δικές τους “πολιτικές ευθύνες”, που, εν προκειμένω, δεν είναι και ολίγες; Τι έκαναν, αλήθεια, σ’ αυτήν την επικίνδυνη δεύτερη φάση τής πανδημίας; Γιατί δεν μίσθωσαν ικανό αριθμό λεωφορείων απ’ τα εκατοντάδες κλειστά τουριστικά γραφεία ή δεν αγόρασαν καινούργια; Γιατί δεν διατέθηκαν για την εξυπηρέτηση των επιβατών τα λεωφορεία των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συνέβη επιτυχώς στο παρελθόν, ώστε ν’ αποφευχθεί ο καταστροφικός για τη δημόσια υγεία συνωστισμός χιλιάδων επιβατών σε όλα τα μέσα μαζική μεταφοράς;

   Γιατί δεν οχυρώσαμε ΈΓΚΑΙΡΑ, ως οφείλαμε, το Ε.Σ.Υ., δεν εξασφαλίσαμε με επίταξη και μίσθωση, επαρκείς Μ.Ε.Θ. σε όλη την Ελλάδα και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων ασθενών; Γιατί δεν προσλάβαμε ικανό αριθμό υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη τη χώρα και δεν εξασφαλίσαμε για ΌΛΕΣ τις δομές Υγείας το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και μηχανήματα; Τέλος, γιατί δεν κλείσαμε νωρίς τις πύλες εισόδου τής χώρας μας, για ν’ αποκλείσουμε τη δεύτερη αυτή -καταστροφικότερη της πρώτης- για την κοινωνία και την οικονομία μας  επέλαση του covid-19 και δεν καθιερώνουμε το Υγειονομικό Διαβατήριο για τους χιλιάδες αλλοδαπούς, που εισέρχονται στη χώρα μας;

   Είναι σίγουρο φρονούμε πως έστω κι οι ελάχιστες αυτές επισημάνσεις αναδεικνύουν την ύπαρξη σοβαρών “πολιτικών λαθών και ευθυνών” τής Κυβέρνησης, στέλεχος της οποίας μάλιστα μίλησε για “αυτογκόλ  και επιβεβαιώνουν στο ακέραιο το ρητό τού υποτίτλου μας, το οποίο, σε ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει πως: αν επιμένεις να αποδίδεις ευθύνες στους άλλους, πρέπει παράλληλα να συμμετέχεις κι εσύ ο ίδιος στις ευθύνες αυτές ( δηλαδή να τις επωμίζεσαι κι εσύ) !! Ας προσέξει, λοιπόν, καλά η Πολιτεία, γιατί θα ήταν τραγικό κι απάνθρωπο να συμβεί και στην Ελλάδα ό,τι και στην  πόλη Μπέργκαμο εν μέσω πανδημίας! Και κάτι, ακόμα, ενδιαφέρον:

   Οι πολίτες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, επέδειξαν σεβασμό και υπευθυνότητα στις επιταγές τής Πολιτείας για την αντιμετώπιση του covid-19! Καιρός είναι και μερικοί πολιτικοί μας -ευτυχώς όχι πολλοί- να επιδείξουν ΚΑΙ αυτοί -ως οφείλουν, άλλωστε- την ίδιαν ακριβώς “ατομική ευθύνη” , να σεβαστούν τους πολίτες και την αποστολή τους και να μην ‘το παίζουν μάγκες’, να μην προκαλούν, δηλαδή, με την απρεπή δημόσια συμπεριφορά τους. Οι δε ηγεσίες των κομμάτων τους οφείλουν να τούς συνετίσουν!

   Η Κυβέρνηση, λοιπόν, υποχρεούται να πληροί τις υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών και τις υποσχέσεις, τις οποίες τούς έδινε απλόχερα προ των εκλογών. Οι δε πολιτικοί, στο σύνολό τους, να θυμούνται πως η συνέπεια των λόγων με τα έργα τους, η πολιτική τους ηθική και η έξωθεν καλή τους μαρτυρία καθοδηγούν και ορίζουν εν πολλοίς, και τη συμπεριφορά αλλά και ενισχύουν τον σεβασμό των πολιτών στα κελεύσματα και τις παραινέσεις, που λαμβάνουν απ’ αυτούς. Γιατί, όπως μάς διδάσκει διαχρονικά κι ο Ισοκράτης (ο διασημότερος των Αττικών ρητόρων) “το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν”. Ο δε Μέγας Φώτιος ο Α’, Πατριάρχης Κων/πόλεως, κηρύττων τον θείο λόγο, υπενθύμιζε σε άρχοντες και αρχόμενους πως το  ήθος  των  αρχόντων  γίνεται  νόμος  για  τους  υπηκόους  τους!

 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων