8 Οκτ 2020

«O tempora o mores (Ω καιροί, ω ήθη)» !!

(Μ. Κικέρων Ρωμαίος Ρήτορας, πολιτικός και συγγραφέας)

«Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός τού αχάριστου ευεργετηθέντος»

Λαϊκή ρήσηΓράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,
Δικηγόρος ε.τ.  Πριν από λίγες ημέρες, στις 3 Οκτωβρίου, όπως, άλλωστε, και κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, γιόρτασαν οι φίλοι Γερμανοί τα 30 χρόνια τής ενιαίας Γερμανίας, κράτους που προήλθε από την ενοποίηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας με την Ανατολική (Λαοκρατική) Δημοκρατία τής Γερμανίας. Γιόρτασαν σε εθνικό επίπεδο την Ημέρα τής Εθνικής Ενότητας, που επιτεύχθηκε χάρη στην ειρηνική επανάσταση των Ανατολικογερμανών, οι οποίοι, ένα χρόνο νωρίτερα, την 9η Νοεμβρίου 1989, γκρέμιζαν το μισητό Τείχος τού Βερολίνου, το Τείχος τού αίσχους! Έτσι, οι Ανατολικογερμανοί ανάπνευσαν κι απόλαυσαν, επιτέλους, και αυτοί την ελευθερία και τη Δημοκρατία, που τόσα χρόνια είχαν στερηθεί!

  Με κέντρισμα την ιστορική αυτήν επέτειο, χώρας φίλης και εταίρου μας στην Ευρώπη, και με ξεχωριστό ενδιαφέρον, επεχείρησε ο γράφων την ξενάγησή του σε αξιόπιστες πηγές, ιστορικές αναφορές, αναδρομές και κείμενα, για πλουτισμό της γνώσης του. Το ενδιαφέρον αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης μοιράζεται σήμερα με τους φίλους αναγνώστες.

  Πρώτος Καγκελάριος της, ενοποιημένης πλέον, Γερμανίας, στις εκλογές τού Δεκεμβρίου 1990, εξελέγη ο Χέλμουτ Κολ, βαρύτιμη και στιβαρή προσωπικότητα της χώρας του αλλά και της Ευρώπης, ο οποίος, άμα τη εκλογή του, διόρισε την κυρία Άγκελα Μέρκελ ως Υπουργό Γυναικών και Νεότητας! Η κα Μέρκελ, το νεαρό, τότε, κορίτσι, που είχε φθάσει από την πρώην Ανατολική Γερμανία, είχε καταφέρει να γίνει το δεξί χέρι τού Χ. Κολ. Ο ίδιος την αποκαλούσε τότε «το κορίτσι μου» και είχε γίνει ο μέντοράς της, ενώ έμαθε πολλά απ’ αυτόν κι έκανε ό,τι εκείνος τη συμβούλευε. Αυτό, λοιπόν, το κορίτσι διόρισε Υπουργό του ο πολύπειρος Κόλ, που, όμως, την επιλογή του αυτήν, αργότερα, την πλήρωσε πανάκριβα! Βλέπετε, ο άνθρωπος αλλάζει, όταν αποκτήσει δύναμη και, κυρίως, εξουσία!

   Όταν η «σιδηρά» κυρία Μέρκελ, επιτυχημένη πλέον Καγκελάριος, αποχαιρετούσε τον θανόντα Χέλμουτ Κολ στην ευρωπαϊκή τελετή μνήμης του, υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων: «Όπως εκατομμύρια άλλοι,  εγώ κατάφερα να περάσω από μια ζωή υπό το δικτατορικό καθεστώς τής Λαϊκής Δημοκρατίας τής Γερμανίας, σε μια ελεύθερη ζωή. Όλα όσα ακολούθησαν τα επόμενα 27 χρόνια από το χθες ως το σήμερα δεν θα μπορούσαμε καν να τα διανοηθούμε χωρίς τον Χέλμουτ Κολ. Εγώ, προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων (σε εκείνον)».

  Αυτά και άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα, αναφέρονται στην πολιτική «σχέση” Μέρκελ – Κολ, όπως επίσης πως «…η Μέρκελ έμαθε πολλά. Απέκτησε εξουσία και όταν ήλθε η κατάλληλη στιγμή δεν δίστασε να τον προδώσει. Για πολλούς ήταν αυτή που τον κατέστρεψε…». Γεγονότα, που, αν όντως ανταποκρίνονται στα πράγματα, δικαιώνουν στο ακέραιο τον θυμόσοφο λαό, που μας υπενθυμίζει διαρκώς πως: «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του αχάριστου ευεργετηθέντος»!

  Και αυτό, γιατί η κα Καγκελάριος φέρεται να συμπεριφέρθηκε με αυτήν  την ανήκουστη απρέπεια κι ασέβεια στον (πολιτικό) δάσκαλο και μέντορά της, Χ. Κολ, που, από το τίποτα που (εκείνη) εκπροσωπούσε «υπό το δικτατορικό καθεστώς τής Λαϊκής Δημοκρατίας τής Γερμανίας», την ανέδειξε σε ηγέτιδα της χώρας της και ολόκληρης της Ευρώπης! Και, όμως, της καταλογίζεται πως η ίδια τα λησμόνησε αυτά, τον πρόδωσε και, για πολλούς, ήταν αυτή που τον κατέστρεψε! «Ω καιροί, ω ήθη!» Αν και, βέβαια, όλα αυτά είναι πολύ συχνά στα υψηλά σαλόνια τής Πολιτικής!!

  Θ’ αποτελούσε, λοιπόν, ανεπίτρεπτη αφέλεια να πιστεύουμε πως θα έπαιρνε ποτέ το μέρος μας η κα Μέρκελ στα δίσεκτα χρόνια των μνημονίων και θα ίστατο απέναντι στη χυδαία συμπεριφορά τής (αλήστου μνήμης) Τρόικα σε βάρος τής Ελλάδας ή πως, έστω σήμερα, θα στέκονταν απέναντι στην αρπακτική μανία τού Τούρκου αρχιτρομοκράτη, Ρ.Τ. Ερντογάν!

   Όταν, σύμφωνα με τους επικριτές της, η Γερμανίδα Καγκελάριος πρόδωσε και κατέστρεψε τον προκάτοχό της, Χ. Κολ, στο Κόμμα και την Καγκελαρία, θα χαριζόταν ποτέ στους Έλληνες; Αυτό ούτε και στα όνειρά μας δε θα το βλέπαμε ποτέ ούτε, βέβαια, και στο μέλλον θα το δούμε! Άλλωστε, η ίδια το απέδειξε και στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, την 01.10.2020, όταν, ενώ απέτρεψε, τελικά, την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, όπως ζητούσαμε επίμονα, ΕΠΕΒΑΛΕ, εντούτοις, στην Ελλάδα να ξεκινήσουμε εκόντες-άκοντες άμεσα  τον διάλογο μαζί της, όπως, βέβαια, τον θέλει η Τουρκία!!

  Τιμούμε και σεβόμαστε τη μνήμη τού εκλεκτού Γερμανού Πολιτικού Χ. Κόλ, ο οποίος ενσάρκωνε «την ίδια την ουσία τής Ευρώπης», όπως είχε επισημάνει και ο Ζ. Κ. Γιούνγκερ, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τιμούμε και σεβόμαστε τον φίλο γερμανικό λαό. Τον συγχαίρομε για την εθνική εορτή της 3ης Οκτωβρίου – επέτειο της γερμανικής επανένωσης - και του ευχόμαστε από καρδιάς να παραμείνει εσαεί κραταιά και γεραρά η Δημοκρατία και, βεβαίως, και η ίδια η πατρίδα του.

  Δεν μπορούμε, όμως, να ξεχάσουμε, (ούτε και θα το κάνουμε ποτέ οι Έλληνες), τις χιτλερικές θηριωδίες, τις δηώσεις, τις ομαδικές δολοφονίες, το πλιάτσικο, την ισοπέδωση και τον αφανισμό δεκάδων πόλεων και χωριών τής Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ τα εκατοντάδες δις ευρώ των γερμανικών οφειλών στη χώρα μας ούτε και τα εκατομμύρια του αναγκαστικού δανείου. Ούτε, όμως, θα λησμονήσουμε την ιταμή και εκβιαστική απάντηση - άρνηση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Β. Σόϊμπλε, στη χώρα μας, όσες φορές στο παρελθόν δικαίως τα αξιώναμε, πως, τάχα, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιμένουμε να τα αναζητούμε!

  Τέλος δεν θα ξεχάσουμε την ολοφάνερη, άκρως όμως προκλητική, στήριξη κι ενθάρρυνση της σημερινής Καγκελαρίου στις υστερικές πολεμικές ιαχές, τις προκλήσεις, τις κάθε λογής διεκδικήσεις, τους εκβιασμούς και εκφοβισμούς τού σατράπη Ερντογάν κατά τής Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας κι αρκετών άλλων Χωρών, Λαών και ηγετών σε τρεις τουλάχιστον ηπείρους τού πλανήτη! Γιατί, αν τα ξεχάσουμε αυτά, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας αλλά και γιατί γνωρίζουμε καλά -και αποτελεί ηθικό δίδαγμα για μας- τη διαχρονική παρακαταθήκη τού George Santayana (Ισπανοαμερικανού ποιητή και φιλοσόφου) πως  «λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει»!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων