24 Σεπ 2020

Κραυγή αγωνίας για το αύριο!

 «Ό,τι απλόχερα μας προσφέρει η φύση το ίδιο απερίσκεπτα το καταστρέφει ο άνθρωπος»Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,
Δικηγόρος ε.τ.


  Βαθιές κι ανεπούλωτες παραμένουν οι πληγές, και θα μείνουν ανεξίτηλες για πάντα, και ανείπωτος ο σπαραγμός, που σκόρπισε σε χιλιάδες οικογένειες στο πέρασμά του απ’ την Ελλάδα, ο φονικός κυκλώνας «Ιανός». Τρεις οι νεκροί, δύο οι αγνοούμενοι, δεκάδες χιλιάδες οι κατεστραμμένες οικογένειες κι οι επιχειρήσεις τους, με ισοπεδωμένα τα σπίτια και το βιος τους και με ολοκληρωτική την καταστροφή για την οικονομία τους στους τόπους που επλήγησαν. Τους συλλυπούμαστε ειλικρινά και μετέχουμε από καρδιάς, όπως κι όλοι οι Έλληνες, στον πόνο και το πένθος τους.

  Θα ήταν, όμως, φρονούμε, χρήσιμο κι επιβεβλημένο για ΟΛΟΥΣ εμάς, την κρατούσα Πολιτεία (Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση) και την Κοινωνία, να μας προβληματίσουν σοβαρά τούτη τη φορά τα αίτια αυτού και άλλων καταστρεπτικότερων «του Ιανού» φαινομένων, που, τα τελευταία ιδίως χρόνια, παρατηρούνται σε όλες τις ηπείρους. Φαινόμενα με τη μορφή μουσώνων, τυφώνων, κυκλώνων, πλημμυρών και πυρκαγιών, που αφανίζουν, όταν εμφανίζονται, και ισοπεδώνουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους!

  Τα αίτια αυτά είναι γνωστά, πασίγνωστα, σ’ ολόκληρη τη Γη, στους λαούς και τις Κυβερνήσεις τους -και βεβαίως στην Ελλάδα και τις εκάστοτε ηγεσίες της! Είναι η αλόγιστη κι ηθελημένη -από ηγεσίες και λαούς- καταστροφή τού περιβάλλοντος και η αναπόφευκτη εκδίκηση της Φύσης σε παγκόσμιο πια επίπεδο!! Αρκετές δεκαετίες τώρα απευθυνόμαστε στους φίλους αναγνώστες και οχλούμε τις αρχές για την ανάγκη προστασίας τού περιβάλλοντος και τις συνέπειες για το Σύμπαν απ’ την καταστροφή του κι αφιερώσαμε, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, ειδικό κεφάλαιο στο από τριετίας εκδοθέν βιβλίο μας.

  Είναι καιρός, λοιπόν, να σηκώσουν τα μανίκια και ν’ αντιμετωπίσουν απ’ τη ρίζα του -η Κυβέρνηση κι ο αρμόδιος Υπουργός- σοβαρά και άμεσα -όχι σήμερα αλλά προχθές, αν ήταν δυνατόν- το εξαιρετικά επείγον αυτό πρόβλημα, γιατί διαφορετικά οι εξελίξεις θα μας ξεπεράσουν! Η κλιματική αλλαγή που έχει συντελεσθεί ίσαμε σήμερα, αποτέλεσμα της φρικώδους καταστροφής τού περιβάλλοντος, έχει αναστρέψει και αχρηστεύσει ανησυχητικά τούς ήδη υφιστάμενους σχεδιασμούς προστασίας τής ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

  Οι υποδομές, όπως τις γνωρίζαμε και τις εφαρμόζαμε ως τώρα, δεν μπορούν πλέον ν’ ανταποκριθούν στην αποστολή τους και στις νέες ανάγκες, όπως ήδη αυτές πλέον διαμορφώνονται. Είναι αδύναμες κι ανεπαρκείς και απαιτείται η αναμόρφωση, η αναβάθμιση, ακόμα και ο ανασχεδιασμός τους, ανάλογα με τις σημερινές απαιτήσεις και τα δεδομένα τής νέας κλιματικής πραγματικότητας.

  Οι διαπιστώσεις αυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ό,τι μάς επιφυλάσσει το μέλλον (που μπορεί να έρθει κι αύριο), ενώ, συγχρόνως, αποτελούν κραυγή αγωνίας για το μέλλον των παιδιών μας και των επομένων γενεών. Ας μην ολιγωρήσουμε, πριν να είναι αδυσώπητα αργά!

  Άλλωστε, οι εκατόμβες των θυμάτων κι οι ανείπωτες καταστροφές στο παρελθόν απ’ τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τις άλλες εκρήξεις τής Φύσης στο Μάτι, τη Μάνδρα, την Κινέττα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και πολλές άλλες Περιφέρειες της Χώρας, για να περιοριστούμε μόνο στην Ελλάδα, και όσα άλλα δεινά μάς περιμένουν -ο μή γένοιτο- στο μέλλον, επιβεβαιώνουν και επιβάλλουν την αδήριτη ανάγκη κατασκευής ΝΕΩΝ υποδομών και την άμεση αναμόρφωση των ήδη υπαρχουσών, αν και όσο είναι τούτο εφικτό!! Και, βεβαίως, να αποφύγουμε εφ’ εξής κάθε φθοροποιό επέμβαση κατά τού περιβάλλοντος!

  Οφείλει, λοιπόν, η Κυβέρνηση σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση (τις Περιφέρειες και τους Δήμους τής Χώρας), να αντιμετωπίσουν, χωρίς χρονοτριβή και εκπτώσεις, με προτεραιότητα τη νέα αυτή πραγματικότητα. Την κατασκευή νέων, σύγχρονων και την αναμόρφωση των ήδη υφιστάμενων υποδομών. Και θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τους την προειδοποίηση-καμπανάκι, που απηύθυναν, μόλις προχθές, δημόσια αρκετοί Έλληνες επιστήμονες καταξιωμένοι διεθνώς, ότι : τυφώνες τύπου «Ιανός» κι ακόμα ισχυρότεροι θ’ αποτελούν στο εξής συχνότατο φαινόμενο, και στην Ελλάδα! Χρέος, λοιπόν, της Πολιτείας είναι να οχυρώσει άμεσα τη Χώρα και να προστατεύσει τη ζωή και το βιος των πολιτών και την oικονομία τής Ελλάδας. Αρκετά δεινά, άλλωστε, έχουμε ΟΛΟΙ υποστεί ως τώρα από τον COVID-19!

  Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι ηγέτες της Αυτοδιοίκησης, έστε πανέτοιμοι, γιατί ο χειμώνας πλησιάζει. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και υλικές καταστροφές δομών κι επιχειρήσεων, με τις τοπικές οικονομίες διαλυμένες. Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο πόνο, δεν θέλουν άλλες συμφορές! Μην τους εγκαταλείψετε κι εσείς, όπως το έπραξαν άλλοι στο παρελθόν.

  Γιατί ο λαός θυμάται και πονά και θα τιμωρήσει αυστηρά τους επιλήσμονες των υποχρεώσεων και των υπεσχημένων τους, όταν θα ‘ρθει η ώρα του!!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων