11 Αυγ 2020

Πιάστηκε στον ύπνο ο «ξύπνιος» Ερντογάν!

«Το γαρ πολύ τής θλίψεως γεννά παραφροσύνη»
(Καισάριος - Κων/νος Δαπόντες, λόγιος του 18ου αιώνα)Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,
Δικηγόρος ε.τ.
   Αυτό που όφειλε να είχε κάνει η χώρα μας πριν από δεκαπέντε χρόνια -όταν, το 2005, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου- το πετύχαμε μόλις πριν από λίγες μέρες, ανήμερα της γιορτής τής Μεταμόρφωσης! Τότε, που, σ’ ένα του αθόρυβο ταξίδι - αστραπή στο Κάιρο, ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών υπέγραψε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του την πολυσυζητημένη αυτή συμφωνία εθνικής σημασίας!

   Μια συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης, που ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων στη γειτονική Τουρκία και η οποία αιφνιδίασε ακόμη και τον αδίστακτο ηγέτη της. Συμφωνία, που κείται εντός τού Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, που δημιουργεί, όμως, καινούργια δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί ακυρώνει στην πράξη το παράνομο και νομικά ανύπαρκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ, τέλος, επαναφέρει τη νομιμότητα στην ευαίσθητη περιοχή μας.

   Η συμφωνία αυτή έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή ως ευτυχές επιστέγασμα της προγενέστερης, εθνικής -και αυτής- σημασίας συμφωνίας μας με την Ιταλία! Ήταν τότε, που, επ’ ευκαιρία τής υπογραφής της -τον Ιούνιο ε.έ.- σημειώναμε σε σχετικό μας αρθρογράφημα πως “[…] 2ον. Μετά την ιστορικής σημασίας συμφωνία, που μόλις χθες υπόγραψαν οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και […] Ιταλίας […] ΠΡΟΕΧΕΙ πλέον η σύναψη μιας ακόμη συμφωνίας με την Αίγυπτο, άκρως αναγκαίας και για τις δύο χώρες! […]” .

   Ήλθε, λοιπόν, στην ώρα της η ιστορική κι επωφελής για τα εθνικά μας δίκαια, πρόσφατη Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία. Η δε λυσσώδης αντίδραση του ψευδοσουλτάνου και του υποτακτικού του, Υπουργού των Εξωτερικών, μετά την υπογραφή της με απειλές και άφρονες αντιδράσεις εναντίον τής Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας, επιβεβαιώνουν πλήρως την άκρως επιτυχή αυτή συνεργασία μας με την Αίγυπτο!

   Εξίσου, όμως, θετική και σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαίων μας θεωρούμε πως θα ήταν μια ακόμη συμφωνία μας και με τη γείτονα Αλβανία, για τη συνολική οριοθέτηση των Θαλάσσιων Ζωνών στα Ιόνια νησιά μας! Μια συμφωνία άκρως αναγκαία κι επιβεβλημένη και αυτή, προκειμένου να προστατεύσουμε τα προς Δύση σύνορά μας, την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας από ενδεχόμενες μελλοντικές άνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις έτερων οχληρών γειτόνων!

   Η Ελλάδα έχει αποδείξει διαχρονικά πως είναι σωστός και έντιμος εταίρος και συνομιλητής. Ξέρει να διαπραγματεύεται και να τηρεί με σεβασμό τις συμφωνίες που υπογράφει. Δεν παραπλάνησε ούτε εξαπάτησε ποτέ τους αντισυμβαλλομένους της, δε νοσφήσθηκε ποτέ αλλότρια εδάφη ή δικαιώματα τρίτων και ουδείς ουδεπώποτε μας μέμφθηκε! Άλλωστε το γνωρίζουν καλά αυτό οι διεθνείς εταίροι και οι γείτονές μας. Τον ίδιο, λοιπόν, σεβασμό απαιτούμε κι εμείς απ’ αυτούς μέσα στα πλαίσια της αμοιβαιότητας και των κανόνων τής καλής γειτονίας.

   Είναι γνωστό πως η πρόσφατη οριοθέτηση είναι τμηματική! Η Ρόδος κόπηκε στη μέση, το Καστελλόριζο έμεινε εκτός, ενώ προβλήματα προς ρύθμιση υπάρχουν και με άλλα νησιά μας, την Κρήτη, Κάσο, Κάρπαθο κι άλλα μικρότερα. Η εθνική μας, όμως, κυριαρχία και τα δίκαια της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα! Αυτός είναι κανόνας απαράβατος και ομόθυμα ο ελληνικός λαός αξιώνει την πιστή εφαρμογή του. Η συνολική, λοιπόν, οριοθέτηση των Θαλάσσιων Ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ να γίνει με την άμεση συνέχιση των διαπραγματεύσεων -όπως, άλλωστε, υποσχέθηκε και ο Υπουργός των Εξωτερικών μας- ώστε να διαφυλαχθούν και να προστατευθούν η κυριαρχία, τα δίκαια και τα δικαιώματά μας! Η δε Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι σε πλήρη γνώση τού εθνικού τους αυτού χρέους κι είναι σίγουρο πως δε θα το λησμονήσουν ούτε θ’ αγνοήσουν τη λαϊκή αυτήν αξίωση!

   Το έχουμε, όμως, τονίσει άπειρες φορές ως τώρα και θα συνεχίζουμε να το υπενθυμίζουμε με σθένος. Η χώρα μας διέρχεται πολλές συμπληγάδες. Μια απ’ αυτές είναι κι ο Ερντογάν, ο διεθνής εφιάλτης, το θεριό που βρυχάται και μας απειλεί από στεριά και θάλασσα, μας εκβιάζει με σύρραξη κι αξιώνει σαν άλλος πειρατής τη Γη και τα Δίκαια της Ελλάδας! Κάτω απ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες και τις τόσες άλλες, που διέρχεται η Χώρα, οφείλουν να εκλείψουν στο εσωτερικό της λόγοι διχαστικοί κι απαξιωτικοί, να εκλείψουν οι μεμψίμοιροι με τις όποιες δοξασίες τους.

    Γιατί το συμφέρον τού Έθνους επιβάλλει εθνική ενότητα και ομοψυχία και καλεί ΌΛΟΥΣ τους Έλληνες να παραμείνουμε δεμένοι κι ενωμένοι μια γροθιά, για ν’ αντιμετωπίσουμε τον βέβηλο Ερντογάν και τον κάθε επίβουλο (!), τοσούτω μάλλον, όταν ο σοφότερος των αρχαίων μας, ο Σωκράτης, μας θυμίζει διαρκώς πως “ […] απάντων τιμιώτερον εστίν η ΠΑΤΡΙΣ  […] !!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων