9 Απρ 2020

Δοκιμάζεται σφόδρα η συνοχή τής Ευρώπης!

Η Ελλάδα σήμερα είναι χώρα πρότυπο και δακτυλοδεικτούμενη
για αρκετούς λαούς!
Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,
Δικηγόρος ε.τ.
  Η σύγχρονη Ελλάδα κι ολόκληρη η Ευρώπη βιώνουμε σήμερα τη μεγαλύτερη τραγωδία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον ύπουλο ιό, που αφήνει κάθε μέρα εκατόμβες θυμάτων κι αρκετές χιλιάδες ασθενών σ’ ολόκληρη την Υφήλιο. Μια υγειονομική βόμβα, που αποκαλύπτει, όλο και περισσότερο, τη γύμνια των κρατών και των βιομηχανικά ανεπτυγμένων λαών σε υγειονομικές υποδομές!

   Μια βόμβα, όμως, που δοκιμάζει σθεναρά τις αντοχές τής παγκόσμιας οικονομίας, ενώ αποτελεί θανάσιμη απειλή για τις οικονομίες αρκετών κρατών τής Ε.Ε., κυρίως τού Νότου, και βεβαίως και της Ελλάδας, την ώρα ακριβώς που οι Έλληνες πασχίζουμε να ορθοποδήσουμε, ύστερα από τα δέκα χρόνια μνημονίων!!

   Φαίνεται πως τό ‘χει η μοίρα τής Ελλάδας να μη μπορεί να πάει μπροστά αυτά τα δίσεκτα χρόνια. Και, δυστυχώς, το οφείλουμε αυτό στα κάθε άλλο παρά φιλελληνικά αισθήματα της τότε και νυν ηγεσίας τής Γερμανίας, εταίρου μας στη Ε.Ε. . Μια σύντομη αναδρομή στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν θα μας επιβεβαιώσει.

   Όταν, στη διάρκεια της παντοδυναμίας του, ως Υπουργού Οικονομικών τής Γερμανίας, τέθηκε στον κύριο Σόιμπλε το αίτημα επιστροφής τού κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων για τις θηριωδίες των ναζί, ο ίδιος αρνήθηκε κάθε συζήτηση και κυνικά απάντησε «δεν είναι προς το συμφέρον τής Ελλάδας να θέτει τώρα τέτοια θέματα»!

   Ήταν τότε, που οι εταίροι μας Γερμανοί μάς επέβαλλαν, το ένα μετά το άλλο, τα μνημόνια και μας αλυσόδεναν για την επόμενη εκατονταετία! Ήταν τότε, που τα θύματα στην Ελλάδα από τις αυτοχειρίες απελπισμένων, λόγω των μνημονίων, ήταν αρκετές εκατοντάδες συνανθρώπων μας, επιχειρηματιών, άνεργων ή ημιεργαζόμενων, συνταξιούχων κι ανήμπορων να τα βγάλουν πέρα οικογενειαρχών!

   Η εμμονική, λοιπόν, άρνηση των βόρειων και πλούσιων κρατών τής Ε.Ε. -Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας κ.τ.λ.- να στηρίξουν τις οικονομίες των περισσότερο πληττόμενων κρατών τού Νότου, ανάμεσα στις οποίες και αυτήν τής Ελλάδας, σίγουρα δεν προοιωνίζεται την καλύτερη μελλοντική πορεία τού ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος!

   Μια τέτοια καταφρόνηση μελών τής Ε.Ε. προς μερίδα άλλων μελών τής ίδιας οικογένειας σίγουρα δε συνάδει με τις αρχές, τις αξίες και τα οράματα των Ρ. Σουμάν, Κ. Αντενάουερ, Αλ. Γκάσπερι, Π. Ε. Σπάακ και των λοιπών συνιδρυτών τής Ευρωπαϊκής Κοινότητας, για μιαν Ευρώπη τής συνοχής, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

   Ούτε, βέβαια, τέτοια συμπεριφορά έχει καμιά σχέση με τ’ αντίστοιχα συναισθήματα και τις αξίες, με τα οποία εμφορούνταν το 1947 οι Χ. Τρούμαν και Γ. Μάρσαλ, όταν εξήγγειλαν το περίφημο σχέδιο Μάρσαλ. Οι οραματιστές τού οποίου υπόσχονταν τη γρήγορη ανόρθωση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις καταστροφές τού Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γιατί ο κόσμος «πρέπει να επιστρέψει στην ομαλή οικονομική υγεία του, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατό να υπάρξει πολιτική σταθερότητα ούτε κι εξασφαλισμένη ειρήνη»!!

   Αυτά διεκήρυτταν τότε κι έθεσαν σε εφαρμογή ο 33ος Πρόεδρος των Η.Π.Α., Χ. Τρούμαν, κι ο Υπουργός του των Εξωτερικών, Γ. Μάρσαλ, για να σώσουν την οικονομία και να εξασφαλίσουν την ειρήνη, των λαών άλλης, όμως, ηπείρου: αυτών της Γηραιάς Ευρώπης!! Μιας ηπείρου, που σήμερα δε νοιάζεται για τα ίδια τα παιδιά της! O tempora, o mores!! Για να θυμηθούμε και τον Ρωμαίο ρήτορα Κικέρωνα!!

   Η μόνη, όμως, αξία, που έμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων ήταν -και παραμένει- η φιλοδοξία τής σημερινής ενοίκου τής γερμανικής καγκελαρίας να κατευθύνει τις τύχες και να ηγείται εν τοις πράγμασι της Ε.Ε. . Να καταστήσει την Ένωση, δηλαδή, γερμανική Ευρώπη! Γι’ αυτό κι αιφνιδίασε ευχάριστα τους Έλληνες η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της προέδρου της, Κρ. Λανγκάρντ, για ενίσχυση της ρευστότητας σε όλη την Ευρώπη και ιδίως τής Ελλάδας!

   Με τη σωφροσύνη, την υπευθυνότητα και το αίσθημα αλληλεγγύης, που επέδειξε μέχρι σήμερα η μέγιστη πλειοψηφία των Ελλήνων, μετά και τις προτροπές των ειδικών επιστημόνων και τις υποδείξεις τής Πολιτείας, κατάφερε η Ελλάδα να είναι Χώρα-Πρότυπο και δακτυλοδεικτούμενη, παράδειγμα προς μίμηση! Απέσπασε τα εύσημα φίλιων λαών αλλά και «φίλων» ηγετών ανά την Υφήλιο!

  Η αδυναμία, όμως, της ηγεσίας τής Ευρώπης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλά και των υποχρεώσεων που της επιβάλλει η αποστολή της για αλληλεγγύη στους χειμαζόμενους λαούς των κρατών-μελών της -και με τον επάρατο ιό να σαρώνει κάθε μέρα χιλιάδες ζωές- υποσκάπτει οσημέραι την ίδια τη συνοχή τής Ένωσης!

  Ας το συνειδητοποιήσουν έγκαιρα οι πηδαλιούχοι της κι ας επιδείξουν τον ενδεδειγμένο ανθρωπισμό και αλτρουϊσμό των ιδρυτών της. Τούτη τη φορά δεν μπορούν οι εταίροι και «φίλοι» τού Βορρά να κατηγορούν τους Έλληνες πως είμαστε οι «τεμπέληδες του Νότου» ούτε ότι «τρώμε απ’ τα έτοιμα» ούτε ότι «περιμένουμε τη βοήθεια από τη Γερμανία».

   Γιατί πρέπει να το χωνέψουν, επιτέλους, πως εμείς, οι οικονομικά αδύναμοι, είμαστε που διδάξαμε, αυτούς τους δύο μήνες τής παγκόσμιας απειλής, στους πλούσιους λαούς τής Οικουμένης και στη Γερμανία με ποιον τρόπο αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τον ύπουλο εχθρό και με ποιες μεθόδους πέτυχαν οι ειδικοί επιστήμονες, οι στρατηγοί τής υγείας στην Ελλάδα, να ελαχιστοποιήσουν τα κρούσματα και τις ανθρώπινες απώλειες!!

   Την ίδια, μάλιστα, στιγμή, που οι ίδιοι αυτοί αλλά και άλλοι ανεπτυγμένοι οικονομικά φίλοι λαοί και ηγέτες στη Δύση και την Ανατολή και σύσσωμος ο διεθνής τύπος πλέκουν εγκώμια στη χώρα μας κι εκφράζουν τον θαυμασμό τους γι’ αυτά μας τα επιτεύγματα!
Ο Πρωθυπουργός τής Βρετανίας, που βρίσκεται ήδη ασθενής σε ΜΕΘ νοσοκομείου τού Λονδίνου, έστειλε, αργοπορημένα έστω, μήνυμα στους Βρετανούς «μείνετε σπίτι για να σώσετε ζωές».

  Με τον προσήκοντα σεβασμό προς όλον τον κόσμο και στους φίλους αναγνώστες, το μήνυμα που κι εμείς τούς στέλνουμε από τα μύχιά μας είναι: «ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων, εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις υποδείξεις τής Πολιτείας και μένουμε στο σπίτι για να σώσουμε τους γονείς μας, τα παιδιά μας, την οικογένεια, τους φίλους, την ίδια την Πατρίδα.». Γιατί, όπως μάς δίδαξε ο Πλάτων (Νόμοι Θ 875 Α), «ου το ίδιον αλλά το κοινόν ανάγκη μέλειν».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων