27 Μαρ 2020

Ώρες Ευθύνης!

Όταν εκλείπει η φρόνηση από μια μικρή μειοψηφία «ανυπάκουων» πολιτών, τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρη η κοινωνία!
Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,
Δικηγόρος ε.τ.  Η Ελλάδα, στο πέρασμα των χρόνων, υπέστη πολλές φορές ίσαμε σήμερα λιμούς, λοιμούς, σεισμούς, πλημμύρες, συμφορές κι αιματηρούς πολέμους, με βαριές πληγές και βαθιά κρίση στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της ύστερα από καθεμιά δοκιμασία! Ποτέ της, όμως, δεν έσκυψε κεφάλι ούτε και κλαυθμύρισε πάνω στην αχλή και τ’ αποκαϊδια των πολέμων. Στεκόταν πάντα όρθια να δημιουργεί και να μεγαλουργεί. Επιβάλλεται, όμως, εδώ να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία τού λοιμώδους νοσήματος ανά τον κόσμο μέχρι σήμερα και της απώλειας σε ανθρώπινες ζωές.

  Η πρώτη αναμφισβήτητη πανδημία πανώλης (πανούκλας – οξέος λοιμώδους νοσήματος της ομάδας των ζωονόσων) εμφανίσθηκε το 542 μ.Χ. στις ακτές τής Μεσογείου. Η δεύτερη πανδημία (μαύρος θάνατος) εκδηλώθηκε από το 1346 έως το 1353, προήλθε απ’ τις Ινδίες κι επεκτάθηκε στην Ευρώπη. Οι νεκροί υπολογίσθηκαν σε 25 εκ. στην Ευρώπη (στο ¼ τού πληθυσμού της) και σε 23 εκ. στην Ασία! Ενώ τον 16ο αιώνα, εξαιτίας και πάλι τής πανώλης, ο πληθυσμός τού Μιλάνου μειώθηκε από 250 χιλ. σε 60 χιλ. κατοίκους!

  Το 1918 η ισπανική γρίπη προσέβαλε 500 εκ. ανθρώπους (δηλ. το 27% τού τότε παγκόσμιου πληθυσμού), τα θύματά της υπολογίσθηκαν από 50 έως και 100 εκ. ατόμων και χαρακτηρίσθηκε ως η φονικότερη πανδημία τής ιστορίας!

  Η Ελλάδα το 1828 επλήγη από την πανώλη. Πρώτος Κυβερνήτης της ήταν τότε ο Ι. Καποδίστριας, προσωπικότητα ισάξια του Μέττερνιχ και του Ταλλεϋράνδου, με τους Έλληνες να τον θεωρούν Μεσσία! Στις δύσκολες, όμως, εκείνες στιγμές, που προσπαθούσε να καταστήσει την Ελλάδα κράτος σοβαρό και σύγχρονο, αντάξιο της ίδιας τής ιστορίας της, δε δίστασε να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αδιαφόρησε για το προσωπικό του κόστος και, προκειμένου ν’ αναχαιτίσει τον ύπουλο εχθρό, διέταξε την απομόνωση των κατοίκων στα σπίτια τους και το κλείσιμο των εκκλησιών, αν και ο ίδιος ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος, ενώ η Εκκλησία είχε παίξει σημαίνοντα ρόλο στην Επανάσταση του 1821! Ήταν, βλέπετε, γιατρός και γνώριζε καλά τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης πανδημίας τής πανώλης στην Ελλάδα τής εποχής εκείνης!

  Η χώρα μας, όμως, όπως κι όλη η Υφήλιος, βιώνει και πάλι, τον εφιάλτη ενός αόρατου εχθρού. Έναν ακήρυχτο «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», που αριθμεί ως τώρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεκάδες χιλιάδες θύματα κι εκατοντάδες χιλιάδες νοσούντες, που καθημερινά αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς!

  Ο εφιάλτης αυτός που περνά η Οικουμένη και, βεβαίως, η Ελλάδα, δεν αποτελεί μιαν απλή οικονομική ή κοινωνική κρίση, που, αργά ή γρήγορα, θα μπορούσε να περάσει. Είναι μια γενικευμένη απειλή για την ανθρώπινη ζωή, την υγεία και τη διαβίωση. Μια κατάσταση απ’ την οποίαν δοκιμάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις και αξίες και αγγίζει τα όρια ανθρωπιστικής κρίσης, με άγνωστη τη διάρκειά της!

  Είναι αλήθεια πως η ελληνική Κυβέρνηση σε συνεργασία με την ιατρική επιστημονική κοινότητα κινήθηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πλείστες άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη, για την αντιμετώπιση του αόρατου και ξενόφερτου εχθρού. Έθεσε σε συναγερμό και απόλυτη ετοιμότητα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Επέβαλε αυστηρό περιορισμό στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και έκλεισε τα καταστήματα σ’ ολόκληρη τη Χώρα! Όχι, βέβαια, για να συνετίσει τους ολίγους «άτακτους» κι «απείθαρχους» συμπολίτες μας αλλά για να σώσει ΌΛΟΥΣ τους Έλληνες, να σώσει την Ελλάδα! 

  Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ολόκληρη η Αντιπολίτευση και οι κοινωνικοί φορείς επικρότησαν τα μέτρα αυτά ως τα μόνα ικανά ν’ αναχαιτίσουν την τρομακτική εξάπλωση της νόσου. Ο αγώνας εναντίον της είναι -και πρέπει να γίνει- αγώνας όλων. Η ολιγωρία και η έλλειψη φρόνησης έστω και των ελάχιστων μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά στον τόπο! Οι πολίτες, όμως, έκαναν το χρέος τους. Έκλεισαν τα γραφεία τους, άφησαν τις δουλειές τους, στερήθηκαν τα εισοδήματά τους και κλείσθηκαν στα σπίτια τους.

  Σειρά, όμως, τώρα, έχει και η Κυβέρνηση, που οφείλει ν’ αναλάβει τις δικές της ευθύνες έναντι του λαού! Ιδίως απαιτείται:
  α. να φροντίσει άμεσα ώστε η αγορά να είναι εφοδιασμένη διαρκώς με χειρουργικές μάσκες, αναπνευστήρες, αντισηπτικά υγρά, μαντιλάκια κι απολυμαντικά, που σήμερα σπανίζουν, αν κι είναι άκρως αναγκαία για τα νοσοκομεία, ιατρεία και πολίτες.
  β. Να επιτάξει τώρα ιδιωτικές κλινικές και  νοσοκομειακές μονάδες με κλίνες ΜΕΘ για την περίθαλψη ασθενών και προσβεβλημένων πανελλαδικά, μιας και τα νοσοκομεία αναφοράς δεν επαρκούν.
  γ. Ομοίως, να επιτάξει ξενοδοχειακές μονάδες για στέγαση μοναχικών ατόμων, ασθενών και πασχόντων, ανθρώπων εγκαταλελειμμένων ή άνευ συγγενών, ως και απόρων και αστέγων, όχι μόνο για λόγους κοινωνικής πρόνοιας αλλά και γιατί πλείστοι εξ αυτών αποτελούν κινητές βόμβες μετάδοσης ιών και ασθενειών!
  δ. Να προβεί στην άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη φροντίδα όλων όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό ή νοσούν και πεθαίνουν ακόμη και στο σπίτι ή στον δρόμο για το νοσοκομείο, γιατί έχει συμβεί κι αυτό!
  ε. Να καλέσει τους οικονομικούς ταγούς μας να συμβάλουν στην προσπάθεια ανόρθωσης της Χώρας και τόνωσης της οικονομίας της, να επιδείξουν τον αλτρουϊσμό στον τόπο γένεσης και ανάδειξής τους, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό τους στους συνέλληνες. Να γίνουν οι σύγχρονοι ευεργέτες τής Ελλάδας! Άλλωστε, της το οφείλουν!
  στ. Η Κυβέρνηση να καταστήσει το κράτος πλέον κοινωνικό κι ανθρώπινο για τους κλάδους εκείνους των επαγγελματικών ομάδων που έπληξε περισσότερο η κρίση.
  ζ. Να πατάξει, τέλος, την αισχροκέρδεια και ασυδοσία των, όχι και ολίγων, ασυνείδητων που μετέτρεψαν την κρίση σε ευκαιρία πλουτισμού!

  Οι παροχές αυτές αποτελούν την αυτονόητη αλλά ελάχιστη ανταπόδοση της Πολιτείας στους πολίτες της, οι οποίοι, σε καιρό έκτακτης ανάγκης που διέρχεται η Χώρα κι όλη η Υφήλιος, έδωσαν τα πάντα για να στηρίξουν την Πατρίδα!

  Γιατί στο DNA των Ελλήνων είναι -και θα παραμένει- αποτυπωμένη στο διηνεκές η διαχρονική ρήση τού Ομήρου  «εις  οιωνός  άριστος  αμύνεσθαι  περί  Πάτρης»!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων