8 Ιαν 2020

Στρατηγικής σημασίας Συμφωνία!


Το 2020 ανέτειλε με τις πλέον ευοίωνες προοπτικές για την Ελλάδα, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε αμελλητί!


Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ.


  Ένα όραμα δεκαετιών για τους Έλληνες έγινε πια πραγματικότητα στο ξεκίνημα της 2ης δεκαετίας του 21ου αιώνα! Η υπογραφή τής περιώνυμης Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed έφερε καινούργια δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη τής Ελλάδας.

  Σε μια περίοδο έντονου νέο-Οθωμανικού αναθεωρητισμού και ιταμής προκλητικότητας του ψευδο-Σουλτάνου Ερντογάν, με τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη για δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή τής Ανατολικής Μεσογείου, η Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποτελεί ανάχωμα σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Είναι μια ιστορική συμφωνία αλλά και μια εξίσου ισχυρή συμμαχία για την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μεσόγειο!

  Είναι μια Συμφωνία μέγιστης οικονομικής, διπλωματικής, αναπτυξιακής και γεωστρατηγικής σπουδαιότητας κι όχι μόνο για την Ελλάδα, όπως τονίσθηκε επανειλημμένα κατά την τελετή υπογραφής της. Ο EastMed είναι ο αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών τής μείζονος περιοχής, που εξασφαλίζει τη σταθερότητα και παγιώνει την ασφάλειά της, ενώ αλλάζει και το ενεργειακό τοπίο στην περιοχή!

  Είναι, τέλος, μια συμμαχία ισχυρή, που στηρίζεται σε γερά θεμέλια και «δε στρέφεται εναντίον τής όποιας τρίτης χώρας», όπως τόνισαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Κύπρου. Συμμαχία, στην οποία μελλοντικά θα προστεθούν κι άλλες χώρες τής Μεσογείου, που ήδη τη στηρίζουν, όπως, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Γαλλία ενώ η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ δηλώνουν πως στηρίζουν και αυτές τη δημιουργία του αγωγού EastMed, η δε Ρωσία, με τον Β. Πούτιν, αντιτίθεται ξεκάθαρα στις προκλήσεις τού Ερντογάν και την επέμβασή του στη Λιβύη! Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ενεργειακής σκακιέρας!

  Και, βέβαια, τα οφέλη για τη χώρα μας από τη Συμφωνία αυτήν, όχι κατ’ ανάγκη μόνον οικονομικά, είναι σοβαρά και ανάλογα των προσδοκιών μας. Οφέλη, που ήδη τάραξαν τον ύπνο κι έβαλαν σε περίσκεψη τον προκλητικό γείτονά μας Ερντογάν! Έτσι: πέραν από τη συμβολή τού αγωγού αυτού στην ειρηνική συνύπαρξη των κρατών και λαών τής Μεσογείου και τη γεωπολιτική σταθερότητα, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, με την αναβάθμιση του ρόλου τής Ελλάδας, τη μείωση μελλοντικά της τιμής των καυσίμων, τη μεταφορά στις χώρες της Ευρώπης εκείνων των καυσίμων, που αναμένεται να αντλήσουμε απ’ τον υποθαλάσσιο χώρο μας και, επιπλέον, για την οικονομία και ανάπτυξη της Χώρας και τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο εκείνων των περιοχών μας, απ’ τις οποίες θα διέρχεται κι οι οποίες σήμερα στερούνται αυτού του αγαθού!

  Όπως ήταν αναμενόμενο, μια παρόμοιας εμβέλειας διακρατική Συμφωνία, το εύρος της οποίας αναμένεται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο, όπως επισημάνθηκε, ενόχλησε την Άγκυρα που έδειξε τον εκνευρισμό της με τρόπο σπασμωδικό και αυθάδη, αφού:
Την ημέρα που οι ηγέτες των τριών χωρών υπέγραφαν στο Ζάππειο τη Συμφωνία για τον EastMed, μαχητικά αεροπλάνα της πραγματοποιούσαν σωρεία υπερπτήσεων πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο Ερντογάν προκλητικά και ιταμά απειλούσε και πάλι ν’ ανοίξει τα σύνορά του, για να κατακλύσουν την Ευρώπη οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και μαζί τους εκατοντάδες τρομοκράτες, αρκετοί απ’ τους οποίους έχουν εκπαιδευθεί σε τουρκικά στρατόπεδα! Ενώ την ίδιαν εκείνη μέρα εξήγγειλε νέες γεωτρήσεις, αυτή τη φορά στα Νότια της Κρήτης, και χάραζε ξανά καινούργια «οικόπεδα» όπως είχε κάνει λίγους μήνες νωρίτερα στην Κύπρο! Βλέπετε, οι Τούρκοι σατραπίσκοι παραμένουν πάντα ίδιοι. Μπαμπέσηδες, αδιόρθωτοι, άφιλοι κι επικίνδυνοι!

  Η Ελλάδα, χώρα ειρηνική και φιλική προς όλους, έχει απέναντί της έναν γείτονα εχθρικό κι επίβουλο. Οι Έλληνες, όμως, δεν παίξαμε ποτέ και δεν πρόκειται να παίξουμε πολεμικά παιχνίδια, όπως παίζει η Τουρκία με τεχνητές κρίσεις και ιταμές προκλήσεις! Γι’ αυτό και η ελληνική Πολιτεία, με την υπογραφή τής Συμφωνίας, έστειλε συγχρόνως κι ένα μήνυμα σταράτο και ξεκάθαρο στον άτακτο και άπληστο ανατολίτη Ερντογάν πως: η Ελλάδα και οι Έλληνες διαθέτουμε εθνική αξιοπρέπεια. Είμαστε χώρα κυρίαρχη, ανεξάρτητη και όχι υποτελής! Ασκούμε και προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δε θα ζητήσουμε, λοιπόν, ποτέ κι από κανέναν την άδεια για τις συμφωνίες, τις συνεργασίες και τις επιλογές μας. Πόσω μάλλον, όταν αυτές είναι συνεργασίες ειρήνης και σταθερότητας και όχι διαφωνιών, συγκρούσεων και συνεχών πολεμικών επιχειρήσεων.

  Και τού υπενθυμίζουμε κάτι που αφορά και την ίδια του τη χώρα: την προειδοποίηση, δηλαδή, του Λόρδου Βύρωνα, Άγγλου ποιητή και μεγάλου φιλέλληνα, την οποίαν, αν και ο ίδιος εκ πείρας γνωρίζει, προκλητικά και εσκεμμένα αγνοεί, πως: «ο πόλεμος είναι συμπόσιο γυπών και απώλεια υπάρξεων»!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων