1 Δεκ 2019

Μύθος ή αδήριτη ανάγκη;
Τεχνητό κρέας: Θα το ζήσουμε κι αυτό ή θα ζούμε πια μ’ αυτό;!
Τα έντομα: Θα μπουν κι αυτά στο καθημερινό μενού σαν κύριο έδεσμα των ανθρώπων στο τραπέζι;!
Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ.

  Δεν αποτελούν προϊόν καλπάζουσας φαντασίας μας ούτε αιφνιδίως παραφρόνησε ο γράφων, αλλά αυτά που κυκλοφορούν κι ακούμε σίγουρα θα μας προβληματίσουν! Γιατί προκάλεσε βαθιά αίσθηση σε χιλιάδες ακροατές πρόσφατη αποκάλυψη – κυριακάτικης ραδιοφωνικής εκπομπής – που αναφερόταν στα παραπάνω θέματα.

  Το σχετικό ρεπορτάζ μάς ενημέρωνε πως ο ανθρώπινος πληθυσμός στον πλανήτη Γη, ως το 2050 (δηλαδή στο πολύ κοντινό μας μέλλον!), θα υπερβεί τα 10 δισεκατομμύρια άτομα! Αριθμός υπέρογκος, με διατροφικές ανάγκες εξ ίσου υπέρογκες και, το τραγικότερο, αντιστρόφως ανάλογες προς τις δυνατότητες που διαθέτει σήμερα η φύση, και ιδίως το ζωικό βασίλειο, για την πλήρη κάλυψη κι  ικανοποίησή τους!

  Πώς, άλλωστε, να διαθέτει η φύση σήμερα αυτήν τη δυνατότητα διατροφής των 10 δις ατόμων, παγκοσμίως, όταν, όλοι μας ανεξαίρετα, άτομα, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, βαριές βιομηχανίες, κυβερνήσεις και κράτη - υπερδυνάμεις, είμαστε συνυπεύθυνοι για την καθημερινή αλόγιστη καταστροφή  του περιβάλλοντος;

  Πως μπορεί να βοηθήσει πια η φύση, όταν η χλωρίδα και η πανίδα απ’ άκρου εις άκρον της Γης κάθε μέρα καταστρέφεται απ’ την ανθρώπινη απληστία, με τους Διεθνείς Οργανισμούς να αδιαφορούν προκλητικά και να κλείνουν τα μάτια πονηρά στην αισχρή αυτή λεηλασία τής φύσης από τους ισχυρούς;

  Τέλος τι περιθώρια υπάρχουν, για να προσφέρει η φύση πλέον βοήθεια στον άνθρωπο για τη δική του επιβίωση, όταν συγκλονίζεται ο κόσμος απ’ τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τις θεομηνίες, τους σεισμούς, τους καύσωνες, τις θερμοκρασιακές αναστροφές, τους παγκόσμιους στροβίλους που καταστρέφουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους, αποτέλεσμα πάντα της ίδια αυτής απάνθρωπης παρέμβασης και βιασμού της (φύσης);

  Όμως, παρά την ηθελημένη καθημερινή καταστροφή και τον βιασμό της απ’ τον άνθρωπο, τα 10 δις των ατόμων τής Γης πρέπει να επιβιώσουν, γιατί, επιτέλους, δεν ευθύνονται αυτοί για τα κακουργήματα και την ακόρεστη βουλιμία των λιγοστών εκείνων εγκληματιών!

  Για να επιβιώσουν, όμως, επιβάλλεται ο ίδιος ο άνθρωπος να βρει τον τρόπο και να τον αξιοποιήσει προς όφελος της παγκόσμιας κοινότητας. Όπως μας πληροφορεί, λοιπόν, το ρεπορτάζ, η παγκόσμια αγορά ετοιμάζεται από τώρα, για την επιτυχή αντιμετώπιση των αυξημένων διατροφικών αναγκών της ανθρώπινης αυτής πλημμυρίδας, που αναμένεται να κατακλύσει τη Γη έως το 2050 και ύστερα.

  Μεγάλες εταιρίες ανά την Υφήλιο, οι οποίες ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, ετοιμάζουν ήδη στην παραγωγή τεχνητού κρέατος που θα παρασκευάζεται στα εργαστήρια και όχι, πάντως, γεννημένα με τους κανόνες της φύσης! Και επίσης, ετοιμάζονται για την παρασκευή εδεσμάτων από έντομα! Και, για να προληφθούν ενδεχόμενες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινή γνώμη, τον FAO και άλλους συναφείς οργανισμούς, αναφέρθηκε στο ίδιο ρεπορτάζ πως το τεχνητό κρέας είν’ απαλλαγμένο από τοξίνες, πιο ωφέλιμο και υγιεινό για τη φύση και τον άνθρωπο και πως θ’ αναπληρώσει στον βαθμό που πρέπει την έλλειψη του φυσικού κρέατος!

  Απ’ την ίδια εκπομπή πληροφορήθηκε ο κόσμος πως εκατοντάδες χιλιάδες είδη εντόμων υπάρχουν στο ζωικό βασίλειο του πλανήτη, σοβαρή μερίδα των οποίων αποτελούν ήδη, γευστικά εδέσματα που καταναλώνονται σε πλείστες όσες χώρες, ιδίως της Αφρικής, ενώ ετοιμάζεται το λανσάρισμά τους και στην παγκόσμια πλέον αγορά!! Στον βαθμό βεβαίως που επαληθευθεί το ρεπορτάζ αυτό, τότε θα πρόκειται για πραγματικά καινοτόμες αλλαγές στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα, γεγονός που θα προκαλέσει σίγουρα, κι όχι μόνο στην Ελλάδα, έντονες συζητήσεις κι ενδεχομένως εξ ίσου έντονες αντιδράσεις!

  Όπως είναι αυτονόητο δεν προσήκει στον γράφοντα να υποδείξει την  υιοθέτηση ή μη του τεχνητού έναντι του φυσικού κρέατος ούτε και την παρασκευή ή μη εδεσμάτων από έντομα, γιατί θα συνιστούσε προπετή και αδόκιμη, μη επαΐοντος, ενέργεια. Άλλοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό!

  Στην περίπτωση, όμως, που οι παγκόσμιες διατροφικές ανάγκες επιβάλουν τελικά τους όρους τους στην διεθνή αγορά, τότε ύψιστο καθήκον επιβάλλει στην παγκόσμια κοινότητα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον FAO, και τους διεθνείς οργανισμούς, που ασχολούνται με την παραγωγή - διακίνηση τροφίμων και την προστασία των πληθυσμών, κι επίσης και στην Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη της να ελέγχουν και να παρακολουθούν νυχθημερόν, με τα αρμόδια όργανά τους, και ανάλογα να απορρίπτουν ή να εγκρίνουν, την πορεία της υγιεινής παραγωγής και διακίνησης του τεχνητού κρέατος και των εδεσμάτων από έντομα. Και, βεβαίως, στη διακριτική ευχέρεια του παγκόσμιου καταναλωτή εναπόκειται η αποδοχή ή απόρριψη των νέων αυτών τεχνολογικών επιτευγμάτων από το τραπέζι του και τον οργανισμό του!!

  Πάντως οι σημερινοί επιστήμονες κι οι εταιρείες που αναλίσκονται με την κάλυψη και ικανοποίηση, στο μέλλον, των 10 δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα ένα δύσκολο διατροφικό τους «αύριο», ακολουθώντας πιστά την προγονική συμβουλή «των φρονήμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν»! Οι δε καταναλωτές τού μέλλοντος, καλούνται να υιοθετήσουν ή ν’ απορρίψουν κι αυτοί με τη σειρά τους τη σοφή διδαχή του Πλάτωνα, επιφανούς φιλοσόφου της αθηναϊκής δημοκρατίας «ανάγκα και θεοί πείθονται»!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων