9 Νοε 2019

Πολιτική και Ηθική


«Πολιτική είναι η κυριωτάτη των επιστημών τα καλά και τα δίκαια σκοπουμένη» Αριστοτέλης 


Γράφει ο Μιχ. Κ. Δερμιτζάκης Δικηγόρος ε.τ.  Στη σύγχρονη και δύσκολη εποχή τής παγκοσμιοποίησης, της βίαιης μετακίνησης των πληθυσμών, της διαρκούς έξωθεν απειλής κι αμφισβήτησης του εθνικού status και της κυριαρχίας μας, οι Έλληνες, ιδίως οι πολιτικοί μας, οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση. Κυρίως, όμως, επιβάλλεται η ύπαρξη αρραγούς ενότητας και συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, τουλάχιστον στα εθνικά μας θέματα! Κάτι, που, δυστυχώς, η μέχρι τώρα εμπειρία μας δεν επιβεβαιώνει. Παλαιότερος πολιτικός – έντιμος κι ενάρετος, σ’ ένα ξέσπασμα αυτοκριτικής του επέμενε να διακηρύττει πως «σε μας, τους πολιτικούς, εναπόκειται να ξαναβρούμε τη χαμένη σήμερα τιμή της πολιτικής. Εν τέλει, μόνον από μας εξαρτάται…».

  Η ριζική, λοιπόν, αναβάθμιση της πολιτικής ζωής είναι πλέον εθνική αναγκαιότητα και οι πολιτικοί (αδιακρίτως κόμματος και χρώματος) οφείλουν να εργασθούν φιλότιμα για την υλοποίησή της! Κάθε πολιτικός με καθαρή τη συνείδησή του και με συναίσθηση της ευθύνης και του χρέους προς την κοινωνία, οφείλει να προτάσσει το εθνικό συμφέρον τού κομματικού, το συλλογικό συμφέρον τού ατομικού. Να διαθέτει περίσσεια ηθικών αρχών και αξιών και την «έξωθεν καλή μαρτυρία». Να υπηρετεί την κοινωνία με πάθος και ειλικρίνεια, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς δημαγωγία.

  Οι πολιτικοί οφείλουν να σέβονται και να τηρούν, πρώτοι αυτοί, τους νόμους τού κράτους, για να δικαιούται εν τέλει η Πολιτεία να εγκαλεί τους πολίτες που παραβατούν! Ο Δημοσθένης Αθηναίος εξέχων ρήτορας, επέμενε να θυμίζει αυτό που ακόμη και σήμερα αρκετοί πολιτικοί λησμονούν. «Τοις νόμοις πείθεσθαι και των τούτοις άπαντα κοσμείται»! Δε νοείται, λοιπόν, σύμφωνα με τις επιταγές τού νόμου περί «πόθεν έσχες», να δηλώνουν κάθε χρόνο μόνο τι περιουσία απέκτησαν αλλά να «λησμονούν» να δηλώσουν και το «πόθεν», δηλαδή, με ποιόν τρόπο την απέκτησαν. Αν νόμιμα, δηλαδή, ή όχι την απέκτησαν, όπως σύμφωνα με τον νόμο όφειλαν να πράττουν! Και αυτό είναι ένα μόνο απ’ τα τόσα παραδείγματα παράβασης των νόμων από μέρους τους (!)

  Η συνύπαρξη πολιτικής και ηθικής είναι αυτονόητη, αναγκαία και επιβεβλημένη προϋπόθεση στον βαθμό που οι κοινωνίες επιθυμούν την πρόοδο και την ευμάρεια των μελών τους! Παρά ταύτα, αν και αυτονόητη, πολλές φορές στις μέρες μας είναι και ζητούμενη! Και, όμως, από την αρχαιότητα ο Αριστοτέλης δίδασκε πως «η παιδεία και η ηθική είναι σχεδόν τα μόνα πράγματα που δημιουργούν τον καλό άνθρωπο» και αναμφισβήτητα και τον καλό πολιτικό!

  Αποτελεί κανόνα της ζωής απαραβίαστο - και δυστυχώς χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις - πως και στην πολιτική, όπως και σε κάθε πολιτικό οργανισμό σε κάθε Κόμμα, συνυπάρχουν άτομα έντιμα κι ανέντιμα, ικανά και άξια δίπλα στους ανίκανους κι ανάξιους και σ’ αυτούς που δε δούλεψαν ποτέ τους στη ζωή. Συνυπάρχουν πολιτικοί υπεύθυνοι αλλά και αριβίστες, ηθικοί κι ανήθικοι, τίμιοι και άκαμπτοι, οι οποίοι σέβονται τον λαό που τους ανέδειξε. Όπως συνυπάρχουν και οι οσφυοκάμπτες καιροσκόποι, που, λόγω των «προσόντων τους» αυτών και της ικανότητάς τους να «ελίσσονται», τα καταφέρνουν άνετα να επιτύχουν τους στόχους τους, να φθάσουν ψηλά! Είναι δυστυχώς οι πολιτικοί αυτοί οι φαύλοι κι οι αγύρτες που εμπαίζουν τον λαό, που έχουν απαξιώσει την πολιτική στη συνείδηση του κόσμου και την έχουν μετατρέψει σε επάγγελμα!

  Αυτή, όμως, η απαξίωση πρέπει και μπορεί να λάβει τέλος. Τα ίδια τα Κόμματα, οι πολιτικές ηγεσίες, ο πολιτικός εκείνος κόσμος που αγωνιά και πασχίζει για ένα ελπιδοφόρο και καλύτερο «αύριο» για το μέλλον τής Ελλάδας και του κοινωνικού συνόλου οφείλουν να αποκαθάρουν και ν’ αναβαθμίσουν την πολιτική ζωή! Να θέσουν οριστικά στο περιθώριο όλους τους φαύλους, τα στελέχη και τους πολιτικούς – τους σύγχρονους δηλαδή «Μαυρογιαλούρους» – που αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδο και την προκοπή του τόπου και που δυσφημούν τη χώρα μας παντού! Μηχανισμούς αυτοκάθαρσης διαθέτουν τα Κόμματα. Ας το πράξουν γρήγορα, γιατί ο κόσμος το αξιώνει επιτακτικά!

 v Ο ίδιος, όμως, αυτός κόσμος, έχει τον τελευταίο λόγο και διαθέτει και τη δύναμη να επιβάλει το ΗΘΟΣ στην Πολιτική και ν’ αποτρέψει την περαιτέρω απαξίωσή της! Γιατί γνωρίζει καλά πως η Χώρα έχει ανάγκη από πολιτικούς με ηθική παιδεία, καταξιωμένους στη συνείδηση των Ελλήνων και άξιους της εθνικής αποστολής τους. Ανθρώπους, που δε θεωρούν την πολιτική επάγγελμα ή τιμάριό τους, ούτε θα εισέρχονται πάμπτωχοι σ’ αυτήν και θα εξέρχονται πάμπλουτοι μετά από λίγα χρόνια! Πολιτικούς που θα υπερασπίζονται με πάθος τη διαφάνεια και τα συμφέροντα του έθνους και θα πατάσσουν αμείλικτα την κάθε μορφής διαφθορά και διαπλοκή! Ο Ισοκράτης εξέχων Αθηναίος ρήτορας, θύμιζε διαρκώς στους άρχοντες πως «το της πόλης όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν»!

  Οι πολιτικοί, λοιπόν, που διαθέτουν τα χαρίσματα και τις ηθικές αυτές αξίες και αρχές κι έχουν ακέραιη συνείδηση είναι οι άριστοι κι οι εκλεκτοί της κοινωνίας! Αυτούς οφείλουμε να δείχνουμε ως πρότυπα στους νέους – στα παιδιά μας – και αυτούς να επιλέγουν για να τους κυβερνήσουν! Γιατί αυτοί όντως έχουν κάνει βίωμά τους την πολύτιμη συμβουλή του Μπουρζέ πως: «η συνείδηση είναι το ένστικτο του ηθικού ανθρώπου»!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων