18 Οκτ 2019

Σε κρίσιμη καμπή το δημογραφικό μας πρόβλημα


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Διεθνείς Οργανισμοί!


Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης, Δικηγόρος ε.τ.   Δραματική κι επικίνδυνη για το προσεχές μέλλον αποτελεί η συνεχής και με αυξητικούς ρυθμούς μείωση του πληθυσμού της χώρας μας!

   Στη   θλιβερή   αυτή διαπίστωση   έχουν   καταλήξει   αρκετοί αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα και την Ε.Ε. και σοβαροί ερευνητές, ενώ πολλές φορές, πρόσφατα και παλιότερα, έχουμε κρούσει κι εμείς τον κώδωνα κινδύνου για το τεράστιο αυτό εθνικό θέμα. Της μείωσης, δηλαδή, του  πληθυσμού τής   Χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως, όμως, την περίοδο της κρίσης, κατά την οποίαν κι επεκτάθηκε ανησυχητικά κι έχει πλέον καταστεί ο μεγάλος εφιάλτης για το μέλλον!
   Τα αίτια που συμβάλλουν καθοριστικά στην επιδείνωση του δημογραφικού μας   προβλήματος   ανάγονται   κυρίως   στην   αύξηση   των   θανάτων   έναντι   των γεννήσεων, που συνεχώς μειώνονται·   η   γήρανση   του   πληθυσμού·   η   αθρόα μετανάστευση   εκατοντάδων   χιλιάδων   Ελλήνων,   νέων, ιδίως,   ηλικιών·   η αναποφασιστικότητα   των   νέων   να   δημιουργήσουν   οικογένεια   και   παιδιά,   ενώ μειώνεται εντυπωσιακά στην Ελλάδα ο αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών!
   Όπως αποκαλύπτουν σχετικές στατιστικές,  το δημογραφικό μας πρόβλημα εξελίσσεται σε εφιάλτη για τη Χώρα! Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην επταετία 2011-2017, στα άγρια χρόνια της κρίσης, δηλαδή, ο ελληνικός πληθυσμός μειωνόταν κατά 50.000 άτομα και πλέον κάθε χρόνο (!) , ενώ στην ίδια περίοδο περίπου (2011-2016) οι θάνατοι ξεπερνούσαν τις γεννήσεις στην Ελλάδα αισθητά!
   Στην   ίδια   θλιβερή   διαπίστωση   κατέληγε   κι   άλλη   έρευνα,   αυτή   του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας.   Σύμφωνα   μ’   αυτήν,   ο   πληθυσμός   της  Χώρας   γερνά διαρκώς κι έχει καταντήσει χώρα υπερηλίκων. Το έτος 2050 -σ’ ελάχιστα χρόνια, δηλαδή, από σήμερα- ο πληθυσμός μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη και κατά 2,5 εκατομμύρια άτομα, για να φθάσει τελικά στα 8,3 εκ. από τα 11 εκατομμύρια που αριθμούσε το 2015! Ενώ ο πληθυσμός των παιδιών -μαθητών έως 17 ετών- θα μειωθεί ακόμη και στο 1 εκ., από το 1,6 εκ. που αριθμεί ως τώρα! Ό δε πραγματικά ενεργός   πληθυσμός   θα   μειωθεί   από   4,7   εκατομ.   το   2015   ακόμη   και   σε   3 εκατομμύρια!
   Διερωτηθήκαμε, όμως,  ποτέ  και προβληματισθήκαμε υπεύθυνα,  Πολιτεία και   πολίτες,   ποιες θα είναι οι συνέπειες  για   το   μέλλον   της   Ελλάδας, την οικονομία, το κοινωνικό κι ασφαλιστικό μας σύστημα και την ίδια την επιβίωση του   τόπου απ’   τη   διαρκή συρρίκνωση  του πληθυσμού της Χώρας; Θα είναι καταστροφικές και δυστυχώς   ήκιστα αναστρέψιμες!! Καιρός είναι, λοιπόν, το τεράστιο αυτό πρόβλημα να εγείρει συνειδήσεις.
   Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση οφείλουν να συνεργασθούν και για λόγους εθνικής   ανάγκης,   να   ομονοήσουν,   επιτέλους,   σε   θέματα   αυτονόητα.   Να   θέσει, δηλαδή, η Κυβέρνηση σε εφαρμογή μία σωστή, υπεύθυνη κι άμεσα υλοποιήσιμη δημογραφική πολιτική, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, την αναθέρμανση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Να λάβει μέτρα στήριξης της οικογένειας. Να τονώσει  την  πολύτεκνη οικογένεια. Να  δώσει κίνητρα  στους  χιλιάδες νέους  μας στην   αλλοδαπή   να   παλιννοστήσουν,   να   εργασθούν   και   να   προσφέρουν   στη γενέτειρα με μισθούς, κοινωνικές παροχές και υπό συνθήκες που αρμόζουν σε μια σύγχρονη,   ανταγωνιστική   και  ευημερούσα   πολιτεία.   Να   προσφέρει, τέλος, στους νέους   τής   Ελλάδας  τις   προϋποθέσεις να δημιουργήσουν   οικογένεια,   να τεκνοποιήσουν, να σταδιοδρομήσουν οίκαδε!
   Η εύκολη λύση τής ελληνοποίησης των μεταναστών για να αντιμετωπισθεί το -ούτως ή άλλως- οξυμένο δημογραφικό μας πρόβλημα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εθνικής αλλοίωσης του πληθυσμού της Χώρας και πρέπει, ως εκ τούτου, να αποκλεισθεί!
   Θετική   συνεισφορά  σε   μια   ειλικρινή   προσπάθεια   της   Κυβέρνησης   να τιθασεύσει  την   αυξητική  τάση   τού δημογραφικού  προβλήματος  θ’  αποτελούσε αναμφίβολα η σύσταση και λειτουργία: α.  Υπουργείου Οικογενειακής Αντίληψης, β.  Υφυπουργείου   Νεότητας  και   γ.   αυτοτελούς  Γενικής   Γραμματείας παρακολούθησης της πορείας του, υπαγόμενη απ’ ευθείας στον Πρωθυπουργό, με τη σύμφωνη πάντα γνώμη της Αντιπολίτευσης.
   Μόνον έτσι   ευελπιστούμε  πως   θα αναχαιτισθεί   η   δραματική   μείωση   του πληθυσμού τής Χώρας, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανακοπής τού κύματος αποδημίας τής νεολαίας στην αλλοδαπή κι επιστροφής των εκατοντάδων χιλιάδων νέων μας στην πατρώα γη (!) και θα ορθοποδήσει, επιτέλους, η τάλαινα Ελλάς!
   Κύριοι   Αρχηγοί   τής   Αντιπολίτευσης, «ιδού   πεδίον   δόξης   λαμπρόν»  να προσφέρετε τη θετική σας ψήφο για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού και συγχρόνως ιερού εθνικού μας θέματος!
   Κύριε  Πρωθυπουργέ,   τολμήστε   το   εγχείρημα   αυτό,   ή  όποιο   άλλο   εσείς κρίνετε ως το πλέον πρόσφορο - όσο, όμως, είναι ακόμη καιρός - και έστε βέβαιος πως οι μελλοντικές γενιές των Ελλήνων θα σας ευγνωμονούν, γιατί τότε θα έχετε επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον σας!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων