26 Αυγ 2019

Εθνική προτεραιότητα η προστασία κι η ασφάλεια του πολίτη!


«Αρχή άνδρα δείκνυσι» -Πιττακός. 


Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,
Δικηγόρος ε.τ.

  Τα δάση, ο εθνικός μας πλούτος, η κινητήρια δύναμη της ζωής, κακοποιήθηκαν και κακοποιούνται βάναυσα στο πέρασμα των αιώνων –και σήμερα– ανά την υφήλιο από εξωγενείς παράγοντες, κυρίως, όμως, απ’ την έκνομη δράση ασυνείδητων και -όχι σπάνια- κι απ’ την ολιγωρία αυτών που διοικούν! Τραγικό παράδειγμα πρωτοφανούς καταστροφής αποτελεί ο Αμαζόνιος, ο μεγαλύτερος πνεύμονας της Γης, που κατακαίγεται αυτές τις μέρες!       

  Στην αρχαιότητα η έκταση των Ελληνικών δασών καταλάμβανε το 88% των εδαφών της χώρας μας. Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, από τα περίπου 13,5 εκατομμύρια εκτάρια της Ελλάδας μόλις δυόμισι ήταν δασικά, ενώ σήμερα οι δασικές εκτάσεις έχουν μειωθεί δραματικά, αφού κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες στρέμματα απ’ αυτές παραδίδονται στις φλόγες και τον αφανισμό, οι πλείστες των οποίων αποτελούν έργο αργυρώνητων συνειδήσεων και μίσθαρνων οργάνων!

  Έτσι, όμως, η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη κι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές πρωτοφανείς. Είναι νωπές, ακόμη, οι μνήμες όλων απ’ τον φρικτό θάνατο των 102 συνανθρώπων μας, πριν από έναν χρόνο, μόνο απ’ την πυρκαγιά στο Μάτι, εκτός απ’ τις απώλειες παλαιότερα στην Ηλεία, την Κρήτη, τα Γιάννενα και σ’ όλη την Ελλάδα από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τ’ άλλα ξεσπάσματα της φύσης! Σε κάθε τέτοια καταστροφή οι πληττόμενες κοινωνίες αιμάσσουν και οδύρονται, η δε εθνική οικονομία -μαζί με τις κατά τόπους-  δοκιμάζονται αδυσώπητα!

  Στις φετινές, όμως, εκατοντάδες πυρκαγιές, που έπληξαν και πάλι την Ελλάδα, στην Ελαφόνησο, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και σ’ άλλες περιοχές στην ύπαιθρο χώρα, κι αφάνισαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, προστατευόμενες περιοχές “Natura” (!) και καλλιεργημένης γης, καμιά, ευτυχώς, ανθρώπινη ζωή δε χάθηκε.

  Κι αυτό, όχι βέβαια από τύχη, αλλά γιατί λειτούργησαν σωστά και έγκαιρα και συνεργάσθηκαν αρμονικά κι υπεύθυνα η Κυβέρνηση, οι συναρμόδιοι φορείς και οι απλοί πολίτες!! Γιατί, επιτέλους, έγινε -κι ήταν καιρός πλέον να γίνει- κατανοητό απ’ όλους πως η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών πρέπει ν’ αποτελεί κύριο μέλημα και προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, οι οποίοι οφείλουν να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες, να νοιάζονται γι’ αυτούς και να το δείχνουν έμπρακτα. Γιατί έτσι μόνο θα αισθάνονται κι εκείνοι σιγουριά κι ασφάλεια.

  Οφείλει ο Πρωθυπουργός να μεριμνά για την ποιότητα ζωής των πολιτών, την ασφάλειά τους, τη διασφάλιση του μέλλοντός τους και των οικογενειών τους. Οφείλει να μεριμνά, ώστε να είναι ανοικτά κι ελεύθερα τα πανεπιστήμια, για να σπουδάζουν τα παιδιά τους, να μπορούν τέλος οι εργαζόμενοι να εργάζονται και ν’ αμείβονται με ανθρώπινους μισθούς κι όχι με μισθούς και συντάξεις πείνας! Γιατί αυτά, ακριβώς, επιβάλλουν οι αρχές τού κοινωνικού μας κράτους και του κράτους δικαίου. Επιβάλλουν, δηλαδή, την προστασία όλων ανεξαίρετα των δικαιωμάτων των πολιτών, ως ατόμων και ως μελών τής κοινωνίας, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 25 §1 τού Συντάγματος!

  Αυτά τα αυτονόητα ζητούν και οι πολίτες. Και βεβαίως, οφείλει η Πολιτεία να τα αποδεχθεί και να τους σεβασθείγια να μπορέσουν κι αυτοί, με τη σειρά τους, να εκπληρώσουν τις προς το Κράτος δικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές τής κοινωνικής και εθνικής ευθύνης και αλληλεγγύης!

  Για να λειτουργεί, όμως, σωστά η ίδια η Δημοκρατία, για να εκλείψει απ’ τη Βουλή το ηλεκτρισμένο και -όχι ελάχιστες φορές- πολεμικό κλίμα και το περιβάλλον πόλωσης και τεχνητής έντασης, τύπου ”εμείς και οι άλλοι” (!!), ή άλλες οχληρές εκφράσεις, που ακούγονταν, στο παρελθόν, κυρίως απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, και, για να πάει, επιτέλους, ο τόπος μπροστά, επιβάλλεται να υπάρξει ένα minimum ποσοστό συναίνεσης μεταξύ των Κομμάτων τής Βουλής.

  Αν, λοιπόν, οι Βουλευτές μας και τα Κόμματα, υπό τη σημαία των οποίων εξελέγησαν, πονάνε και νοιάζονται πραγματικά τα εθνικά μας θέματα κι επιθυμούν την πρόοδο και προκοπή τής Χώρας, παρίσταται ανάγκη να υπάρξει, εντός κι εκτός Βουλής, πνεύμα συναίνεσης κι εθνικής ενότητας.

  Γιατί σ’ ένα σύγχρονο και πολιτισμένο Κράτος με ισχυρή και γεραρά Δημοκρατία, όπως η Ελλάδα, άριστα μπορούν να συνυπάρξουν μέσα στο Κοινοβούλιο οι πολιτικές αντιθέσεις και το πνεύμα συναίνεσης και εθνικής ενότητας! Παρόμοια, άλλωστε, λαμπρά παραδείγματα επιτυχούς συνύπαρξης υφίστανται σε αρκετές προηγμένες Χώρες ανά την Υφήλιο και όχι μόνον τής Γηραιάς Ηπείρου!

  Σε θετική κατεύθυνση κινείται, λοιπόν η προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη δημιουργία, στο εξής, συναινετικού και ήπιου κλίματος στη Βουλή. Ενώ η ολιγόμηνη Κυβερνητική θητεία τού Πρωθυπουργού βρίσκει θετικές τις κριτικές και δικαιώνει -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- την ψήφο τού λαού, που τον επέλεξε ως τον νέο του ηγέτη.

  Στα χέρια, όμως, του ίδιου, είναι αν, ως το τέλος της θητείας του, θα μπορέσει να πείσει τον λαό αυτόν, ο οποίος τελικά και θα τον κρίνει, πως δεν τον πρόδωσε ούτε τον παραπλάνησε ποτέ, αλλά αντίθετα τίμησε και σεβάσθηκε την εμπιστοσύνη του!


  Γιατί, όπως μάς διδάσκει και ο (μέγας σοφός τής αρχαιότητας) Σωκράτης, «βασιλείς και άρχοντες δεν είναι αυτοί που κατέχουν τα σκήπτρα ούτε όσοι εξελέγησαν από τύχη ή με κλήρωση ούτε αυτοί που πήραν την εξουσία δια της απάτης ή δια της βίας αλλά αυτοί που γνωρίζουν πώς να κυβερνούν» !

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων