20 Ιουν 2019

Οι Έλληνες ενωμένοι επιτελούμε θαύματα!Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ.

            Όσες φορές στο παρελθόν, (απώτερο και πρόσφατο) ύπουλοι εχθροί επιβουλεύονταν την ακεραιότητα της πατρίδας μας, τα Όσια και τα Ιερά μας, οι Έλληνες ενωμένοι κι αδελφωμένοι, μακριά από διχαστικά διλήμματα και αντιπαραθέσεις, αντιμετωπίζαμε πάντα με επιτυχία τον επίδοξο κατακτητή ή τον ιερόσυλο εισβολέα!
            Συνέβη αυτό όταν στις 28 Οκτωβρίου 1940 σύσσωμος ο Ελληνικός λαός, απέρριψε ασυζητητί το ιταμό τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.
            Εξίσου λαμπρό παράδειγμα ενότητας λαού, αποτελεί, επίσης, η ανεπανάληπτη εποποιία που έγραψαν οι Κρήτες, απ’ άκρου εις άκρον του νησιού, τον Μάη του 1941 στη «Μάχη της Κρήτης». Την περιφημότερη και παραδοξότερη μάχη της παγκόσμιας ιστορίας, την και «Μάχη των Αμάχων» αποκληθείσα!
            Στη γιγαντομαχία, εκείνη, πολέμησαν τον Γερμανό κατακτητή ΟΛΟΙ ανεξαίρετα οι Κρητικοί κάθε φύλου και ηλικίας. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ακόμη και αμούστακα, Δεξιοί, Κομμουνιστές, Αριστεροί, Κεντρώοι ενωμένοι, κι αδελφωμένοι, έδωσαν το αίμα, τη ζωή και την ψυχή τους για την Κρήτη, για τη μάνα Ελλάδα! Και παρέδωσαν μαθήματα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας στις επόμενες γενιές!
            Εδώ θα μας επιτραπεί να αναφερθούμε και σε μια προσωπική μας εμπειρία. Ο γράφων διετέλεσε Σύμβουλος της Παγκρητίου Ενώσεως. Στη διάρκεια της θητείας του έθεσε δημόσια το αίτημα να αναγνωρισθεί η «Μάχη της Κρήτης» ως Εθνική Εορτή. Ύστερα από αρκετούς αγώνες και πιέσεις του ιδίου, της Παγκρητίου Ενώσεως και αρκετών προσωπικοτήτων, αναγνώρισε τελικά η Πολιτεία την επέτειο αυτή ως Πανελλήνια Σχολική εορτή που εορτάζεται την 21η Μαΐου!
            Κάθε χρόνο, Μάη μήνα, ολόκληρη η Κρήτη και οι Κρήτες της όπου Γής διασποράς και της Αττικής, τιμούν ευλαβικά και αποτίνουν φόρο, σεβασμού κι ευγνωμοσύνης στους ήρωες μαχητές της εποποιίας αυτής. Συγχαίρουμε από καρδιάς ΟΛΟΥΣ ανεξαίρετα τους άξιους εκφραστές της παράδοσης και του Πολιτισμού – Προέδρους και Συμβούλους των Κρητικών Πολιτιστικών μας Σωματείων και τους συνεργάτες τους – για το έργο τους στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
            Με την κατανόησή τους, όμως, αλλά και με το δικαίωμα που μας παρέχουν η Κρητική καταγωγή μας και η επί μακρά σειρά ετών ενασχόλησή μας με το Κρητικό Πολιτιστικό Κίνημα και ευρύτερα με τον πολιτισμό, θα μας επιτραπεί να καταθέσουμε, με σεβασμό πάντα, τον προβληματισμό μας, που έχει να κάνει με τις εκδηλώσεις γενικότερα, αλλά και με αυτές για την απονομή τιμής και μνήμης που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Αθήνα.
            Οι Κρήτες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής ξεπερνούν τις 700.000, μια ολόκληρη Κρήτη δηλαδή κατοικεί στην Αττική! Και όμως:
            1. Στις επίσημες ετήσιες εκδηλώσεις εορτασμού της ιστορικής μας επετείου, στη Μητρόπολη και τον Άγνωστο Στρατιώτη, που διοργανώνουν, χωριστά το κάθε ένα τα δυο Κρητικά Σωματεία της Αθήνας, ελάχιστοι μόνο Κρητικοί –λίγες δεκάδες όλες κι όλες – ανταποκρίνονται σ’ αυτό το κάλεσμα τιμής και σεβασμού!
            2. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε (και φέτος) στις ξεχωριστές και πάλι εκδηλώσεις του Μαΐου 2019!
            3. Χωριστές επίσης εκδηλώσεις (πολιτιστικές, επετειακές, θρησκευτικές και άλλες) πραγματοποιούν τα ίδια Σωματεία, κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη! Φαινόμενο επαναλαμβανόμενο που σχολιάζεται απ’ τους ελάχιστους συμμετέχοντες, από την κοινωνία και τους Κρήτες και ίσως όχι άδικα! Εύλογα λοιπόν διερωτώνται:
            α. Ποιός ή ποιοί ευθύνονται γι’ αυτή την κραυγαλέα αποχή των Κρητών της Αττικής από τις εκδηλώσεις των δυο αυτών κεντρικών Σωματείων;
            β. Αποτελούν τιμή, για την Κρήτη και τους ήρωες νεκρούς της, οι μερικές ΜΟΝΟ δεκάδες παριστάμενοι κάθε φορά σ’ αυτές τις εκδηλώσεις τους;
            γ. Τι πρέπει να γίνει για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα αποχής;
            δ. Μήπως θα έπρεπε τα δυο Σωματεία να κάνουν σημαία τους την ΕΝΟΤΗΤΑ, παρόμοια εκείνης που επέδειξαν ομόθυμα οι τιμώμενοι ήρωές μας, και ΟΛΟΙ πια οι Κρήτες ενωμένοι να γιορτάζουμε στο μέλλον αυτή μας και τις άλλες επετείους; Να ακολουθήσουν δηλαδή με λεβεντιά το αρχαίο Ελληνικό ρητό «Η ισχύς εν τη ενώσει»; Ας το επιχειρήσουν γιατί έτσι θα προσφέρουν άριστες υπηρεσίες στον πολιτισμό (που χρόνια τώρα κι αυτοί υπηρετούν) και τον Συγκρητισμό!
ε. Μήπως τέλος θα έπρεπε να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή και οι υπεύθυνοι των Κρητικών Μέσων Ενημέρωσης στο Λεκανοπέδιο, ώστε με πρωτοβουλία τους να συγκροτηθεί επιτροπή ειδικών (και επιστημόνων) που θα διερευνήσει και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων και αναβάθμισης του όλου Κρητικού Πολιτιστικού Κινήματος;
            Η αναγκαιότητα αυτή επιβάλλεται τόσο από τη λαμπρή Ιστορία της Κρήτης και την ξεχωριστή λεβεντιά και υπερηφάνεια των Κρητών, όσο και από την ιερή μνήμη των χιλιάδων νεκρών ηρώων μας στα πεδία των μαχών! Άμποτες να γινόταν αυτό, γιατί όπως μας θυμίζει διαρκώς ο διάσημος Γερμανός φιλέλληνας ποιητής και πεζογράφος Φρειδερίκος Σίλλερ «Είμεθα ένας λαός και θα ενεργήσομε ως ένας»!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων