24 Οκτ 2018

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΦΕΛΛΗΝΙΖΕΤΑΙ!

Λίγο απέχει από το να καταστεί χώρα υπερηλίκων!Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ.


  Πολλές φορές, στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, μας δόθηκε η αφορμή ν’ ασχοληθούμε με το θέμα τής υπογεννητικότητας στη Χώρα μας. Πρόβλημα τεράστιο και παλαιό, συγχρόνως, όμως, και πανευρωπαϊκό που, όσο οι εκάστοτε ηγεσίες, ελληνικές και ευρωπαϊκές, το «ξεχνούν» ή το περιφρονούν, γιγαντώνεται και καταντά για όλους εθνικός εφιάλτης.

  Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα άρχισε να εμφανίζεται πριν από σχεδόν 40 χρόνια, δηλαδή από το τέλος της δεκαετίας του ’80(!) και αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες της μείωσης των πληθυσμών των χωρών ή των περιοχών τους που ενδημεί και υφίσταται!

  Όπως τόνιζε, τον Ιούλιο του 2004, ο τότε Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Υ.Ε. (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας), για να υπάρξει σταθερότητα στον πληθυσμό χρειαζόμαστε περίπου 2,2 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ τώρα ο δείκτης υπολογίζεται στο 1,3 και 1,4. Και όλ’ αυτά λάμβαναν χώρα το 2004, δηλαδή, πολύ προ της κρίσης και της παράδοσης της χώρας μας στα σαΐνια της Τρόϊκα και του Δ.Ν.Τ.

  Τρία χρόνια νωρίτερα, στις 9 Οκτωβρίου 2001, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, σε ομιλία του, καυτηρίαζε την αδιαφορία των τότε Κυβερνώντων για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και προειδοποιούσε πως «αν το δημογραφικό πρόβλημα στην περιοχή εξακολουθήσει να υφίσταται με τους σημερινούς ρυθμούς, τότε σε λίγα χρόνια θα χάσουμε τη Θράκη»!!

  Αξίζει εδώ να τονισθεί ότι σε αρκετά χωριά της Χώρας μας είχαν να γιορτάσουν γεννητούρια δύο και τρεις δεκαετίες, όπως μας πληροφορεί ο τύπος της εποχής εκείνης. Ένα παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό της δραματικής αυτής μείωσης, του πληθυσμού στην ύπαιθρο: Στα Φούρκα Κονίτσης είχαν να ακούσουν κλάμα μωρού από το 1975(!) και το άκουσαν ξανά το 2002, δηλαδή ύστερα από 27 ολόκληρα χρόνια (!!), ενώ στο Φιλιππαίο Γρεβενών και τη Μυρταία Εύβοιας δεν είχαν γεννηθεί παιδιά από το 1977 και γιόρτασαν γεννητούρια ύστερα από 25 χρόνια, δηλαδή το 2002!! Όπως δείχνουν λοιπόν οι στατιστικές αυτές και τα στοιχεία, το δράμα της Ελλάδας με την υπογεννητικότητα έχει βαθιές τις ρίζες.

  Η σημερινή, όμως, και ιδίως η αυριανή πραγματικότητα θα είναι εξόχως τραγικότερες, γιατί όπως αποκαλύπτει σε πρόσφατη έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή, την οποίαν όρισε η Βουλή για το δημογραφικό, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 2,5 εκατομμύρια ως το έτος 2050(!!), οπότε και θα αριθμεί 8,3 εκατομμύρια κατοίκους από τα 11 εκατομμύρια που αριθμούσε το 2015(!) και, ταυτόχρονα, θα υπάρξει αύξηση των ατόμων ηλικίας 65-85 χρόνων. Με απλά λόγια, μας προειδοποιεί πως, σταδιακά αλλά σταθερά, μετατρέπεται η Ελλάδα σε χώρα υπερηλίκων! Η ίδια όμως Επιστημονική Επιτροπή ενημερώνει συγχρόνως και «συμβουλεύει» τη Βουλή και την Κυβέρνηση για τα μέτρα που επείγουν και επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα από την πολιτεία προκειμένου να αποτραπούν τα επερχόμενα δεινά.

  Προτείνει λοιπόν η Επιτροπή μεταξύ άλλων: την άμεση ανάπτυξη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας -κυρίως των νέων- την αύξηση των αμοιβών, τον επαναπατρισμό των δεκάδων χιλιάδων εκπατρισμένων νέων και την άσκηση μιας ισχυρής και στερράς μεταναστευτικής πολιτικής. Και μαζί με αυτά θα προσθέταμε, και εμείς, τη λήψη άμεσων μέτρων για να στηριχθεί η οικογένεια και να προβληθεί η πολύτεκνη οικογένεια, ώστε να ενθαρρυνθούν και οι νέοι μας να δημιουργήσουν σπιτικά και τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Και θα πρέπει επιπλέον να θυμούνται η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός πως δεν υπάρχει καλή και ανθηρά οικονομία, όταν «οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι πολίτες πένονται».

  Θέματα, όπως αυτά της υπογεννητικότητας, της συνεχούς γήρανσης του λαού, της λαθρομετανάστευσης, της αλλοίωσης της εθνικο-ιστορικο-θρησκευτικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς, είναι εξόχως εθνικά και χρήζουν μιας ενιαίας και κοινά αποδεκτής - από Κυβέρνηση και Κόμματα - εθνικής κοινωνικής πολιτικής, αν δεν επιθυμούμε να μας συμβούν τα χείριστα και απευκταία.

  Να μην έλθει, δηλαδή, ποτέ η ώρα εκείνη, κατά την οποίαν στις πύλες εισόδου της χώρας μας (σύνορα, λιμάνια και αεροδρόμια) θα κυματίζει άγνωστο ακόμη ποιας χώρας η σημαία, και ούτε θα υπάρχουν πινακίδες που θα πληροφορούν τους επισκέπτες πως «ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ»!! Για να μη μας συμβούν, λοιπόν, ποτέ αυτά τα αποτρόπαια, Έλληνες ηγέτες (πολιτειακοί, πολιτικοί, πνευματικοί, θρησκευτικοί) – και Έλληνες πολίτες «ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ»!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων