30 Μαΐ 2018

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΜιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ.


  Έχομε αναφερθεί διεξοδικά, με σχετική αρθρογραφία μας μερικά χρόνια πριν, αλλά και με ειδική αναφορά στις σελίδες 147 επόμ. του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου μας «αναζητώντας ΤΟ ΗΘΟΣ», στην ωμή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, στην ανάγκη ουσιαστικής προστασίας τους και την εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων. Φαινόμενα που προσβάλλουν και ισοπεδώνουν προκλητικά και ιταμά την αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα και τον ιδιωτικό βίο των συνανθρώπων μας.

   Είναι γεγονός πως η ελληνική πολιτεία έχει λάβει, κατά καιρούς, πλειάδα μέτρων για την πάταξη τέτοιων εγκλημάτων. Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 9 Α του Συντάγματος, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως από ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, η δε προστασία τους διασφαλίζεται και από την προς τούτο συσταθείσα, ομώνυμη, ανεξάρτητη αρχή.

  Θέσπισε, ακόμη, (η Πολιτεία) τον Νόμο 3741/2006, με το άρθρο 4 §§2 και 3 του οποίου, απαγορεύονται ρητά η ακρόαση, υποκλοπή, αποθήκευση, παρακολούθηση και επιτήρηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενώ η καταγραφή συνδιαλέξεων επιτρέπεται μόνο με τη ρητή συγκατάθεση και έγκριση αμφοτέρων των μερών! Τέλος, προβλέπονται βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις σε βάρος των παρανομούντων και από τον Αστικό και τον Ποινικό μας Κώδικα.

  Παρά τις δρακόντειες, όμως, αυτές διατάξεις του Συντάγματος, των νόμων, τη συνεχή παρακολούθηση από τις ανεξάρτητες αρχές, τις Εισαγγελίες και τη Διεύθυνση Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οικονομικοεπαγγελματικός ανταγωνισμός και η άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτόν προσπάθεια οικονομικής επικράτησης και επιβολής, πολλές φορές δε και η βουλιμία φυσικών και νομικών προσώπων, επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς, οδηγούν αναπόδραστα στη συνεχή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών!

  Η εξήγηση, βέβαια, αυτού του φαινομένου είναι απλή και αυτονόητη. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και τα οφέλη αμύθητα! Η αίγλη του χρήματος και η ισχύς (πολιτική, οικονομική, κοινωνική και άλλες) που αυτό εξασφαλίζει, θέτουν εκποδών, άμεσα και χωρίς πολλές κουβέντες τα οποιαδήποτε εμπόδια – και τα προσωπικά, βεβαίως, δεδομένα – που θα βρεθούν στο δρόμο τους! Γι’ αυτό και απαιτείται η συνεχής εγρήγορση, για την προστασία τους από την Πολιτεία και τις αρχές αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες για την αυτοπροστασία τους.

  Αναμφισβήτητα αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έστω και αργά, έθεσε σε εφαρμογή, μόλις την 25.05.2018, τον Νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ενημέρωσε σχετικά τα κράτη μέλη της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, και ο οποίος προβλέπει βαρύτατες κυρώσεις για τους παραβάτες!

  Χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε το όψιμο αυτό ενδιαφέρον της Ε.Ε. πάνω σε ένα θέμα, το οποίο πρώτοι εμείς είχαμε αναδείξει, τόσο με τη σχετική –πριν από χρόνια– αρθρογραφία μας, όσο και με την κυκλοφορία, τον Σεπτέμβρη του 2017, τού ως είρηται βιβλίου μας. Το θέμα, δηλαδή, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των ευρωπαίων πολιτών. Και θέλουμε να πιστεύουμε πως το ενδιαφέρον της αυτό είναι ειλικρινές και όχι υποκριτικό, διαρκές και όχι πρόσκαιρο και πως οι κυρώσεις που ο Κανονισμός προβλέπει κατά των παραβατών θα είναι εξίσου αυστηρές χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, ανεξάρτητα με το ποιοι θα είναι αυτοί (οι παραβάτες). Πως θα περιλαμβάνονται, δηλαδή, σ’ αυτούς και οι ισχυροί της Ευρώπης· οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και εταιρίες, οι οργανισμοί – μαμούθ – του ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου και οι Μ.Κ.Ο. και όχι μόνον οι μικροί. Και, ακόμη, πως θα τυγχάνουν της ίδιας προστασίας όλοι ανεξαίρετα οι επιχειρήσεις, οργανισμοί, εταιρίες και ιδιώτες ανήλικοι, ενήλικοι, άνδρες και γυναίκες, αδιακρίτως φυλής, χρώματος, θρησκεύματος και ιδιαιτεροτήτων.

  Οι πολίτες, πάντως, και επιμένουμε σ’ αυτό, οφείλουν να αφυπνισθούν, να μην αδιαφορούν, να αυτοπροστατεύονται και να καταγγέλλουν άμεσα στις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές, στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τη Διεύθυνση Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης των προσωπικών τους δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής τους, να μην εμπιστεύονται ούτε να απαντούν σε κλήσεις, προσκλήσεις ή προσφορές τηλεφωνικές ή διαδικτυακές,  άγνωστων σε αυτούς ή ανεπιθύμητων προσώπων, ούτε να αποκαλύπτουν τα προσωπικά στοιχεία των ιδίων ή συγγενών τους σε κανέναν!

  Η αδιαφορία και ο ωχαδελφισμός, συχνά δημιουργούν δράματα και καταστάσεις ήκιστα αναστρέψιμες, ενώ η ευθύνη εν προκειμένω, θα βαρύνει αποκλειστικά τούς ίδιους. Γιατί, εντέλει, θα δικαιώσουν, ατυχώς γι’ αυτούς, με την αβελτηρία τους αυτή, την παλιά θυμοσοφία, «Λαγός τη φτέρη έσειε κακό του κεφαλιού του»!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων