6 Σεπ 2017

Για το πολιτικό πρότυπο της Γαλλίας

Γεώργιος Ι. Σούρλας
π. Υπουργός, π. Αντιπρόεδρος της Βουλής

  Με  αφορμή την έλευση του Προέδρου της Γαλλίας στη χώρα μας, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κρίνουμε και να συγκρίνουμε την λειτουργία των πολιτικών συστημάτων των δύο χωρών και τις προτεραιότητες για τον εκσυγχρονισμό.

  Η Γαλλία με 66 εκατομμύρια πληθυσμό,
 • έχει 577 βουλευτές, δηλαδή, αντιστοιχεί ένας βουλευτής σε  περίπου 114.000 πολίτες
 • Το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας αποτελείται από 22 μέλη (με ποσόστωση 50-50 ανδρών και γυναικών), εξ αυτών μάλιστα οι 11 προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών (εξωκοινοβουλευτικοί).
 • Ισχύει το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή. Όταν ο βουλευτής αναλάβει υπουργικό αξίωμα χάνει την βουλευτική του ιδιότητα.

  Η Ελλάδα  των 10.700.000 κατοίκων,
 • έχει 300 βουλευτές, αντιστοιχεί, δηλαδή ένας βουλευτής σε 35.857 κατοίκους.
 • Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 48 μέλη, χωρίς αναλογικές ποσοστώσεις γυναικών και ανδρών και με ελάχιστους εξωκοινοβουλευτικούς.
 • Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού. Ο υπουργός διατηρεί και την βουλευτική του ιδιότητα.
  Ως προς τις προτεραιότητες εκσυγχρονισμού η Γαλλία προωθεί την ηθικοποίηση της πολιτικής για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Προωθεί ρύθμιση για την απαγόρευση  σε υπουργούς και βουλευτές να απασχολούν και να προσλαμβάνουν μέλη των οικογενειών τους.

  Στην Ελλάδα η αναθεώρηση του Συντάγματος παραμένει στο χρονοντούλαπο και συνήθως οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις αφορούν την πρόσληψη συγγενικών προσώπων και την εξυπηρέτηση των ημετέρων. Ως προς την ηθικοποίηση της πολιτικής καμία συζήτηση και καμία προοπτική, με την υφιστάμενη πολιτική συμπεριφορά.

  Ο Πρόεδρος της Γαλλίας δεν συνοδεύεται μόνο από επιχειρηματίες, αλλά και από σύγχρονες αντιλήψεις και ιδέες  για την ηθικοποίηση της πολιτικής, πάνω στις οποίες επενδύει το μέλλον της Γαλλίας. Αυτό, ας μας απασχολήσει ιδιαίτερα, για να βάλουμε την Ελλάδα σε μια νέα τροχιά, επαναφέροντας την ηθική στην πολιτική.

1 σχόλιο:

 1. Με το...φανάρι του Διογένη μάταια ψάχνω, καιρό τώρα, να βρω δημοσιευμένο άρθρο σαν το προκείμενο, γραμμένο δια χειρός Γεωργίου Σούρλα.
  Αρθρο πολιτικού με υγιείς απόψεις περί τις ανάγκες της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με έκδηλη τη διάθεση της προσφοράς στην όποια προσπάθεια απαλλαγής των θεσμών από τις χρονίζουσες βάρβαρες ασθένειες που έχουν προσβάλει το πολιτικό μας σύστημα και τις 3- και της 4ης συμπεριλαμβανομένης- εξουσίες.
  Πολιτικοί σαν τον κ. Σούρλα αποτελούν για μένα πολιτική "επένδυση" ανεκτίμητης αξίας για ένα ρεαλιστικά καλύτερο Αύριο. Που θα εξασφαλίσει στις επερχόμενες γενιές "εκσυγχρονισμό της Πατρίδας μας...και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στούς πολίτες και τους πολιτικούς".

  Πάντως, αξίζει να σας υπενθυμίσω ότι στις μέρες μας, με τον κ. Μακρόν εδώ, κάποιοι Γάλλοι μαζεύτηκαν και ζήτησαν την επαναφορά του ...κ. Ολάντ στη θέση του προέδρου τους.. Δεν έχουμε βλέπετε την αποκλειστικότητα της επιλογής ακατάλληλων πολιτικών εμείς οι Ρωμιοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων