13 Ιουλ 2017

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δημήτρης Μαϊντάς
πυρηνικός γιατρός
τ. καθηγητής Βιοφυσικής
της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Lyon1 της Λυών


  Τα σχετικά με τη λειτουργία της Δημοκρατίας είναι τόσο παλαιά όσο και η σύλληψη της ιδέας γι΄ αυτήν. Το πέρασμα από την άμεση στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία σημαίνει μια σειρά από λειτουργίες, οι οποίες έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί κατά έναν τρόπο ενιαίο, σε πλανητικό πλέον επίπεδο, μιας και οι μεταξύ κρατών και γενικότερων σχημάτων σχέσεις εξυπακούουν την κατά τη δυνατόν καλύτερη, επαρκή και δίκαια πολιτική εκπροσώπηση. Και σημαίνει αυτό μια σειρά από προϋποθέσεις:


  Μεταξύ αυτών, κύρια τη συγκρότηση των πολιτικών, που θα ξεπερνά ένα ορισμένο μορφωτικό και επαγγελματικό επίπεδο αλλά και τα προαπαιτούμενα της ηθικής για να φθάσει σ΄ αυτά της αρετής σαν το απόλυτο αγαθό για να μπορέσουν να υπηρετήσουν τα σύνθετα θέματα της πολιτικής.

  Η περίπτωση των δύο εκλογικών αναμετρήσεων στη Γαλλία έδειξε δύο βασικά πράγματα: την αποτυχία των κομμάτων που κυβέρνησαν τη Γαλλία τα 50 τελευταία χρόνια, την απέλπιδα ψήφο προς το Εθνικό μέτωπο, που δεν παρουσίασε πρόσωπα και πρόγραμμα που θα μπορούσε να φέρει την αλλαγή προς το καλύτερο και την «αριστερά» που δεν μπόρεσε να διαμορφώσει πρόταση για τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

  Η μετεωρική πορεία Macron, παρά το πρόβλημα της μεγάλης αποχής, έβαλε στόχους με πρώτο χρονολογικά και ουσιαστικά την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής, θέμα μεγάλης αξίας γιατί διαφορετικά ουσιαστικά αναιρεί αυτή την ουσία της Δημοκρατίας και την υπόσταση των πολιτικών.

  Όμως, η πρόταση σκόνταψε εκεί που ήταν το αυτονόητο, στη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Το ΜΟDEM είναι μικρό κόμμα που πρωτοστάτησε στην στήριξη του Macron στη Γαλλία, είχε περιορισμένες οικονομικές πηγές και θέλησε να χρησιμοποιήσει πόρους των ευρωβουλευτών του για τη λειτουργία αυτού του ιδίου του κόμματος, ενέργεια που δεν είναι σύννομη. Προκειμένου να διασωθεί η πρόταση εξηθικοποίησης της πολιτικής, βασικά στελέχη του MODEM που συμμετείχαν στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν. Το μείζον πρόβλημα που παραμένει είναι πώς πρέπει να χρηματοδοτούνται τα κόμματα.

  Είχαμε προτείνει σε παλαιότερο άρθρο μας τη δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης των κομμάτων, το οποίο θα συγκεντρώνει με διαφάνεια τόσο τους δημόσιους πόρους όσο και τις δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να είναι και ειδικές εισφορές επί των κερδών των φυσικών και νομικών προσώπων του ιδιωτικού τομέα.

  Από τη Γαλλία πρόσφατα ήλθε μια ανάλογη πρόταση για δημιουργία Τραπέζης χρηματοδότησης των κομμάτων.

  Είναι προτάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση για να λειτουργήσει η δημοκρατία και πρέπει τα δημοκρατικά πολιτεύματα να τις προωθήσουν με άμεση προτεραιότητα. Η διάγνωση είναι τόσο προφανής για πολύ σοβαρό θέμα που χρειάζεται άμεση ριζική θεραπεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων