2 Απρ 2017

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Γεώργιος Ι. Σούρλας
π. Υπουργός, π. Αντιπρόεδρος της Βουλής

  Στο μουσείο του Ν. Μπελογιάννη που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο γ.γ. του ΚΚΕ  Δημ. Κουτσούμπας θα είχε ενδιαφέρον να τοποθετηθεί και μια επιστολή του Μπελογιάννη και να γίνει συζήτηση περί αυτής.

  Πρόκειται για την επιστολή που έστειλε από τη φυλακή και στην οποία μεταξύ άλλων έγραφε: «βάλτε με τις τελευταίες ημέρες υποψήφιο στο συνδυασμό της Αθήνας για να δημιουργήσουμε ζήτημα, νομικό κώλυμα δεν υπάρχει».

  Το Πολιτικό Γραφείο πρότεινε τη συμμετοχή του Μπελογιάννη στον συνδυασμό της ΕΔΑ εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να εκλεγεί βουλευτής και να αποτραπεί η εκτέλεση και του Πλουμπίδη που ήταν καταζητούμενος.

  Παρά ταύτα η ΕΔΑ αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1952 τον Μπελογιάννη που είχε συλληφθεί και βαρύνονταν με την κατηγορία της κατασκοπείας.

  Ο Πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης δέχθηκε μόνο τις υποψηφιότητες των εκτοπισμένων Στέφανου Σαράφη, Ηλία Ηλιού και Μανώλη Γλέζου.

  Ο γιός του Ν. Μπελογιάννη σε συνέντευξή του στις 17.11.2016 στην Huffingtonpost.gr  είπε ότι «ο Πλουμπίδης έστειλε γράμμα από την παρανομία ότι αυτός ήταν ο Αρχηγός και ο Ζαχαριάδης τον διέψευσε αμέσως. Ήταν σαν να έστελνε τον πατέρα μου στο απόσπασμα».

  Πρόκειται για την επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Προοδευτική Αλλαγή» στις  16 Μαρτίου 1952, όπου έγραφε μεταξύ άλλων: «Εγώ και όχι ο Μπελογιάννης είμαι υπεύθυνος για την παράνομη οργάνωση του Κ.Κ.Ε., κατά συνέπεια ευθύνομαι για όλες τις πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες αυτής της οργάνωσης».

  Αυτά για την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας για την συμπεριφορά της αριστεράς, τότε που οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα ο Μπελογιάννης και  για όσα διαδραματίστηκαν και επαινετικά ελέχθησαν στα εγκαίνια της έκθεσης παρουσία ηγετών και οπαδών της αριστεράς.

   Για όλα αυτά δεν χρειάζονται σχόλια τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.


1 σχόλιο:

  1. ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ28 Μαρτίου 2020 - 10:53 π.μ.

    ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ.ΕΠΡΕΠΕ ΟΜΩΣ Ο ΝΙΚΟΣ Ο ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΜΠΛΟΥΜΠΙ
    ΔΗΣ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΟΥ.ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ.1.Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕΚΑΙ 2.Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΗ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΟΛΙΣΘΗΜΑ.ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΙΚΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΥΚΝΕΙΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΑΞΕΙΣ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 5 ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΒ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ Η ΣΤΑΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΑΥΛΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΛΟ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΧΑΡΗ Η ΕΕΣΤΩ ΑΝΑΑΣΤΟΛΗ ΕΠ.ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ.ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.ΥΠΕΚΥΨΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ.ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ Η ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων