13 Δεκ 2016

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΗΜΑΙΑ


Απόστολος Τ. Ράντσιος

  Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλος, μας πληροφόρησε ότι «τιμώ την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι η ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πιο αποτελεσματική». Τι ακριβώς θα πει αυτό; Δηλαδή σε όσους προσβάλλουν τη σημαία θα τους λέμε ότι αυτό δεν είναι σωστό και να μην το ξανακάνουν; Μα οι άνθρωποι αυτοί (όποιοι κι αν είναι) αν καταλάβαιναν από ηθικο-κοινωνικές αποδοκιμασίες απλούστατα δεν θα πρόσβαλαν τη σημαία. Τούτο γιατί σε όλους είναι γνωστό ότι τη σημαία τη σεβόμαστε και δεν την προσβάλουμε. Όχι γιατί το απαγορεύει ο νόμος αλλά γιατί ο σεβασμός προς αυτήν είναι αυτονόητος για ότι αντιπροσωπεύει, δηλαδή όλους μας, τους σημερινούς, τους απελθόντας και τους αγέννητους Έλληνες, την πατρίδα και την ακεραιότητά της με ότι αυτό συνεπάγεται. Η επαπειλούμενη ποινή αφορά σ΄ εκείνους που αδυνατούν να καταλάβουν ή τους «βαλτούς», πράγμα που ισχύει για οποιαδήποτε πράξη που συνεπάγεται ποινή.

  Προσοχή λοιπόν. Τουλάχιστο ας σεβαστούμε όσους έχυσαν το αίμα τους για τη σημαία. Αυτή τη σημαία στην οποία ορκίζονται πίστη όσοι φέρουν την υπέρτατη ευθύνη της υπεράσπισης της ακεραιότητας της πατρίδας. Η σημαία δεν «είναι ένα πανί» που μπορεί να το πάρει ο αέρας και έτσι να απαλλαγούμε από την υποχρέωση να την υπερασπιστούμε, όπως έλεγε ο Πάγκαλος τη δυσοίωνη ώρα των Ιμίων. Ούτε η προσβολή της μπορεί να είναι αντικείμενο ατομικού δικαιώματος, όπως υποστήριξε κάποτε ο Βαρβιτσιώτης, που μάλιστα ήταν έτοιμος να υπερασπιστεί αυτό το δικαίωμα σε κάθε τρίτο, παρόλο ότι διαφωνούσε μ΄ αυτό.

  Προσοχή λοιπόν και πάλι. Με τη σημαία δεν παίζουμε. Τη σεβόμαστε και την υπερασπιζόμαστε αδιαπραγμάτευτα. Τελεία και παύλα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων