8 Νοε 2016

Η γνώση, η αυτογνωσία και η σοφία στην πολιτική

Δημήτρης Μαϊντάς
πυρηνικός γιατρός 
τ. καθηγητής Βιοφυσικής 
της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Lyon1 της Λυών

  Ο σοφός Σωκράτης συμβουλεύει νέο εκκολαπτόμενο πολιτικό, αμαθή, όπως ο ίδιος ομολογεί στα πλαίσια του Σωκρατικού διαλόγου, έστω και αν αυτός είναι ο Αλκιβιάδης.

  Ήδη όπως αναφέραμε, στον πολιτικό του ο Πλάτων θεωρεί,  ότι ο πολιτικός πρέπει να είναι ο άριστος της πολιτικής επιστήμης, με γνώση, αυτογνωσία, σοφία, δικαιοσύνη και γενναιότητα.
  ΣΩ. Αν λοιπόν βρίσκεσαι σε πλάνη, δεν είναι σύμφωνα με τα προηγούμενα φανερό πως όχι μόνο αγνοείς τα σπουδαιότερα ζητήματα αλλά και, παρ' ότι αγνοείς, νομίζεις πως τα ξέρεις;
  ΑΛ. Κατά πάσα πιθανότητα.
  ΣΩ. Αλίμονο, Αλκιβιάδη, τι είναι αυτό που έπαθες! Διστάζω και να το ονομάσω αλλά έτσι που είμαστε και οι δύο μας μόνοι, θα σου πω. Συμβιώνεις με την έσχατη αμάθεια, καλέ μου, όπως και τα λόγια σου προσδιορίζουν και συ ο iδιος για τον εαυτό σου. Για τούτο και όρμησες στην πολιτική, προτού ακόμα μορφωθείς. Δεν είσαι ο μόνος που του έχει συμβεί, αλλά και οι περισσότεροι απ' όσους χειρίζονται τα κοινά στην πόλη τούτη, εκτός από λίγους, που ανάμεσα στους οποίους ο επίτροπός σου, ο Περικλής.
  ΑΛ. Λένε όμως, Σωκράτη, ότι δεν έγινε σοφός από μόνος του, αλλά πως έχει συναναστραφεί πολλούς και σοφούς, και τον Πυθοκλείδη και τον Αναξαγόρα. Ακόμα και τώρα, στην ηλικία του, συναναστρέφεται τον Δάμωνα για τον ίδιο ακριβώς λόγο. 
  ΣΩ. Νομίζω πως για τους ανθρώπους που έχουν γνώση σε κάτι είναι ωραία απόδειξη της γνώσης αυτής το να σταθούν ικανοί να αναδείξουν και κάποιον άλλο γνώστη. 
  ΑΛ. Το πιστεύω.
  ΣΩ. Τότε; μπορείς να πεις ποιον έκανε σοφό ο Περικλής, αρχής γενομένης από τους γιούς του;
ΠΛΑΤΩΝ: Αλκιβιάδης.  
Εκδότης Οδ. Χατζόπουλος, Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων