19 Σεπ 2016

Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια


  Βάσει του Συντάγματος (άρθρο 41 παρ.2): «Ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας διαλύει τη Βουλή µε πρόταση της κυβέρνησης, που έχει πάρει ψήφο εµπιστοσύνης, για ανανέ ωση της λαϊκής εντολής, προκειµένου να αντιµετωπιστεί εθνικό θέµα εξαιρε τικής σηµασίας».

  Ακόµη, στην παρ. 1 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι «ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας µπορεί να διαλύσει τη Βουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί δύο κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα».


  Στην πρώτη των ανωτέρω δύο περιπτώσεων, ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας δεν ασκεί µε δική του απόφαση ρυθµιστικές αρµοδιότητες, αφού η απόφασή του συνιστά εκτέλεση πρότασης της κυβέρνησης. Στη δεύτερη περίπτωση, ασκεί ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας ρυθµιστική αρµοδιότητα: πλην όµως στην πράξη, σπάνια µπορεί να εµφανιστεί ένα τέτοιο ενδεχόµενο.

  Τις τελευταίες δεκαετίες σπάνια έχει εξαντληθεί η θεσµοθετηµένη τετραετία της θητείας της κυβέρνησης. Συγκεκριµένα, από τα τέλη του 1974 µέχρι σήµερα, από τις 13 εκλογικές αναµετρήσεις στις 12 προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, εκ των οποίων οι 8 µε την επίκληση «εθνικού θέµατος». Αλλά και σε ολόκληρη την ιστορία του κοινοβουλευτισµού στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις, µε πρόσχηµα κάποιο εθνικό θέµα (συνήθως το Κυπριακό, την οικονοµία ή τον προϋπολογισµό), ζητούσαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Είναι προφανές πως, όταν γίνεται αυτό, έχουµε σαφή παραβίαση του Συντάγµατος και περιφρόνηση της λαϊκής κυριαρχίας.

  Είµαστε όλοι µάρτυρες του φαινοµένου, αµέσως σχεδόν µετά τις εκλογές, να τίθεται θέµα πρόωρων εκλογών, συνήθως από την αντιπολίτευση, αλλά ενίοτε και από την ίδια τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

  Είναι σύνηθες φαινόµενο πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις να εκβιάζουν τους πολίτες, θέτοντας το δίληµµα: «ή στηρίζετε την πολιτική µας ή προχωρούµε σε εκλογές», όχι µόνο προκειµένου για τις εθνικές εκλογές, αλλά ακόµη και για εκείνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο ίδιο αποτέλεσµα οδηγεί και η απειλή της µη συµφωνίας για την εκλογή Προέδρου της Δηµοκρατίας, ώστε να µην επιτευχθεί ο απαιτούµενος αριθµός βουλευτών και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Το φαινόµενο αυτό το έζησε και πρόσφατα ο ελληνικός λαός µε τις εκλογές για την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Νοέµβριο του 2010.

  Η εκλογολογία και πολύ περισσότερο οι πρό ωρες εκλογές έχουν σοβαρές επιπτώσεις για όλους σε ατοµικό, κοινωνικό, επαγγελµατικό επίπεδο και γενικότερα στο οικονοµικό συµφέρον της χώρας, αλλά και στο πολιτικό σύστηµα, που τελεί συχνά υπό κατάρρευση. Ακόµη, αν δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως το 2009, θα είχαµε αποφύγει την παραγραφή αδικηµάτων, για τα οποία κατηγορούνται πολιτικοί και που ταλανί ζουν τη χώρα, προκαλώντας δικαιολογηµένη αγανάκτηση στον λαό.

  Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εξυπηρετεί αποκλειστικά και µόνο κοµµατικές σκοπιµότητες και, όποιος δεν το δέχεται αυτό, είναι ή αφελής ή υποκρίνεται. Έτσι ευτελίζεται κάθε έννοια σοβαρότητας και εθνικής υπευθυ νότητας, καθιστώντας συµµέτοχο σ’ αυτό το ολίσθηµα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας.

  Αν ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, που είναι περισσότερο από κάθε άλλο θεσµό εκφραστής του εθνικού συµφέροντος, εκλεγόταν απευθείας από τον λαό, πιθανότατα δεν θα ενέδιδε σε τέτοιες µεθοδεύσεις των κυβερνήσε ων και θα προστάτευε το εθνικό συµφέρον έναντι του κοµµατικού του εκάστοτε κυβερνώντος κόµµατος.

  Για να αποκατασταθεί η κοινωνική τάξη και να προστατευθεί η δηµοκρατία και ο κοινοβουλευτισµός από ανεύθυνες πολιτικές και µικροκοµµατικές σκοπιµότητες, πρέπει να τροποποιηθεί η υφιστάµενη διάταξη του Συντάγµατος (άρθ. 41, παρ. 2), που δίνει τη δυνατότητα, µε το πρόσχηµα εθνικού θέµατος, να προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, ή να απαλειφθεί και έτσι να καθίσταται σε κάθε περίπτωση υποχρεωτική η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών κάθε τέσσερα χρόνια, αφού σύµφωνα µε την παρ. 1 του άρθρου 53, που θα παραµείνει ως έχει: «Οι βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα έτη, που αρχίζουν από την ηµέρα των γενικών εκλογών».

  Η υποχρεωτική διεξαγωγή των εκλογών ανά τετραετία θα ανάγκαζε τα κόµµατα στη δηµιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας, που φαίνεται ότι τις επιθυµεί ο λαός, σύµφωνα µε δηµοσκοπήσεις της κοινής γνώµης.

  Ακόµη, µε την εκλογή του Προέδρου της Δηµοκρατίας απευθείας από τον λαό, όπως αναφέρθηκε στο υποκεφάλαιο 2.2., δεν θα υφίσταται και από άλλη άποψη θέµα πρόωρων εκλογών, όπως συµβαίνει σήµερα, όταν δεν συγκεντρωθεί η απαιτούµενη πλειοψηφία για την εκλογή του. Η περίπτωση, στην οποία η κυβέρνηση θα απολέσει την πλειοψηφία ή θα καταψηφιστεί και δεν θα καθίσταται εφικτός ο σχηµατισµός άλλης κυβέρνησης µε την παρούσα Βουλή από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, καλύπτεται από τα άρθρα 41, παρ. 1 και 37, παρ. 1 του Συντάγµατος.

  Άλλωστε, τα περισσότερα δηµοκρατικά συντάγµατα προβλέπουν τη διεξαγωγή εθνικών (ή προεδρικών) εκλογών σε τακτά χρονικά διαστήµατα, που κυµαίνονται στα περισσότερα κράτη από 3 ώς 7 χρόνια (π.χ. Ιρλανδία: 7, Φινλανδία: 6, Γαλλία: 5, Ρωσία και ΗΠΑ: 4).

2 σχόλια:

 1. Βέβαια κάθε 4 χρόνια, άλλως είναι μη εφαρμογή της εκλογικής εντολής και ασέβεια προς το εκλογικό σώμα με αίωλες αιτιάσεις δήθεν εθνικού θέματος μείζονος σημασίας.Και το κόστος των πρόωρων εκλογών, και την παράλυση των πάντων για τις εκλογές, ποιός το πληρώνει; Και οι Έλληνες του εξωτερικού, αυτή η μερίδα του Ελληνικού λαού με μόρφωση και χαρακτήρα, να μην ψηφίζει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνονται κάθε 4 χρόνια και όχι νωρίτερα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρη διάκριση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.
  Για να μπορούμε να μιλάμε για κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να σταματήσουν οι ανόητες κοκορομαχίες μεταξύ των κομμάτων και να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπρέπεια του βουλευτικού σώματος . Οι βουλευτές θα πρέπει να παράγουν έργο με ανιδιοτέλεια και υπευθυνότητα και όταν πρέπει ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ.
  Έως τότε το μόνο που παράγει ο πολιτικός κόσμος είναι εθνική διχόνοια και αυτό πρέπει να σταματήσει.
  Πραγματικά η μεγαλύτερη πράξη αντίστασης ενός πολιτικού ή ενός πολίτη σήμερα είναι να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του.

  Θανάσης Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων