21 Μαΐ 2016

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Σπαθής
Δασολόγος

  Αν ανατρέξουμε στην αρχαία Ελλάδα θα διαπιστώσουμε ότι τα θέματα χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και ο έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών, αποτελούσαν προτεραιότητα στη δημόσια ζωή.

  Αντί άλλης αναφοράς θα δανειστώ ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο «Έλεγχος πόθεν έσχες με πλήρη διαφάνεια» του βιβλίου του Γ. Σούρλα «Για ένα νέο πολιτικό σύστημα».
Στην κλασική Αθήνα για τη διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και την αποτροπή πλουτισμού των πολιτικών είχαν θεσπιστεί ειδικές δεσμεύσεις και αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Οι άρχοντες, σύμφωνα με την Αθηναίων Πολιτεία του Αριστοτέλη, πριν αναλάβουν το αξίωμά τους έδιδαν όρκο, και μάλιστα δύο φορές, ότι δεν θα χρηματιστούν. Τον πρώτο στον «όρκιον λίθον», που βρισκόταν μπροστά στην Αγορά, και τον δεύτερο στην Ακρόπολη. Οι «εύθυνοι», που κατά τον Αριστοτέλη ήταν τα ανώτερα ελεγκτικά όργανα μετά τη λήξη της θητείας όλων των διατελεσάντων αρχόντων, όφειλαν «ευθύνας διδόναι», δηλαδή να θέσουν στη διάθεση του δήμου των Αθηναίων όλα τα διαχειριστικά βιβλία και λεπτομερή έκθεση πεπραγμένων. Ο έλεγχος περατωνόταν το βραδύτερο εντός σαράντα ημερών από τη λήξη της θητείας των αρχόντων. Στη συνέχεια συντασσόταν γραπτή «Έκθεσις», την οποία κατέθεταν στη γραμματεία της Βουλής και της Εκκλησίας του Δήμου. Η «Έκθεσις» παρέμενε επί τρεις ημέρες αναρτημένη, στη διάρκεια των οποίων «πας βουλόμενος» είχε το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση και να ζητήσει είτε επανέλεγχο ή να υποβάλει μήνυση.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων