11 Απρ 2016

«ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ»


Το Σύνταγμα αναφέρει ότι «ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους και μεγαλύτερος από τριακόσιους » (άρθρο 51, παρ. 1). Ο συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε ότι οι συνθήκες, οι απαιτήσεις των καταστάσεων που διαμορφώνονται, οι πληθυσμιακές ανάγκες και το εθνικό συμφέρον είναι οι παράγοντες που κάθε φορά θα προσδιορίζουν τον ακριβή αριθμό των βουλευτών επί τη βάσει σχετικού νόμου. Προσδιόρισε, επίσης, το εύρος της κοινοβουλευτικής δύναμης, εκτιμώντας ότι πάνω από τριακόσιοι θα ήταν πλεονασμός, ενώ και με διακόσιους εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της Βουλής και εκπροσωπούνται επαρκώς οι πολίτες.


Στο διάλογο που αρχίσαμε για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος, περιμένουμε και τις δικές σου σκέψεις και προτάσεις, τις οποίες μπορείς να στείλεις στο kinisiton100@gmail.com 

Επίσης μπορείς να λάβεις μέρος στην ψηφοφορία που ακολουθεί, επιλέγοντας το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ.Σχετικά άρθρα:

Μιχ. Δερμιτζάκης: Ο ΛΑΟΣ ΑΞΙΩΝΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Θ. Τσιάνος: Μείωση του αριθμού των βουλευτών. Θετικά - Αρνητικά. Στόχος η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Βουλής

Απαντήσεις:

1 σχόλιο:

  1. Παρόλο ότι συμφωνώ ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών αυτό δεν πρέπει να γίνει αποσματικά αλλά στα πλαίσια γενικότερης τροποποίηση των εκλογικών περιφερειών. Τούτο επειδή με ένα πρόχειρο υπολογισμό που έκανα, αν οι βουλευτές μειωθούν στους 200, με τα σημερινά δεδομένα, θα έχουμε 16 μονοεδρικές και 17 διεδρικές περιφέρειες ενώ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη (σε όλες τις περιφέρειες) θα εκλέγονται σχεδόν οι μισοί βουλευτές (περί τους 90) φαλκιδεύοντας την ισότιμη αντιπροσώπευση των πολιτών από περιφέρεια σε περιφέρεια. Προτείνω η συζήτηση να ενταχθεί σε γενικότερη που να αφορά στη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε συνδυασμό με πλέον ικανοποιητική ισοτιμία στην αντιπροσώπευση των πολιτών, χωρίς να παραγνωρίζεται η ανάγκη για την εκλογή βιώσιμων κυβερνήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων