1 Νοε 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Γεώργιος Σούρλας,
π. Υπουργός, π. Αντιπροέδρος της Βουλής
Κατά τον επικρατέστερο όρο πολιτικό σύστημα είναι το σύνολο των θεσμών, σύμφωνα με τους οποίους η Πολιτεία ρυθμίζει την οργάνωση της εξουσίας και προσδιορίζει τη θέση των πολιτών μέσα σε αυτή.

Θεσμός είναι το σύνολο αξιών, που καθιερώνει η κοινωνία, με την παράδοση ή κοινή συμφωνία σε μια συγκεκριμένη περίοδο.

Το Σύνταγμα είναι ο θεμελιώδης θεσμός-νόμος και αποτελεί τη βάση για την διαμόρφωση του συνόλου της νομοθεσίας για την οργάνωση και λειτουργία του κράτους καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών.ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


Δεν είχαν περάσει ούτε δεκαπέντε χρόνια από τη μεταπολίτευση του 1974 και οι πρώτες ρωγμές στο πολιτικό σύστημα έκαναν την εμφάνισή τους. Φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το Σκάνδαλο Κοσκωτά, συνετάραξαν την πολιτική ζωή της χώρας. Και ενώ θα ανέμενε κανείς να κινητοποιηθούν, να προβληματιστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για την αποτροπή και πάταξη των κυκλωμάτων διαπλοκής, μεταξύ οικονομικών παραγόντων και εξουσίας, αυτά εντάθηκαν ακόμη περισσότερο. Ακολούθησαν σκάνδαλα πρωτοφανούς οικονομικού και πολιτικού μεγέθους, όπως το Χρηματιστήριο, οι υποτιμήσεις της δραχμής, το λαθρεμπόριο καυσίμων, τα εξοπλιστικά, η Siemens, το Βατοπέδι, οι Ολυμπιακοί αγώνες και πολλά άλλα.

Το πολιτικό σύστημα, που μεταπολιτευτικά καλλιέργησε στους πολίτες μεγάλες προσδοκίες, κατέρρεε υπό το βάρος της διαφθοράς και της διαπλοκής, οδηγώντας τη χώρα στη χρεωκοπία και στην εθνική ταπείνωση.

Παράλληλα με τις όποιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης και την οικονομική ανάκαμψη, οι εξελίξεις υπαγορεύουν:
  • Να προσδιοριστούν τα γενεσιουργά αίτια, τα οποία οδήγησαν το πολιτικό σύστημα στη χρεοκοπία και στην κατάρρευση. Έτσι μόνο θα είναι δυνατή η ριζική - και όχι η συμπτωματική - αντιμετώπιση της παθογένειας. Αναφορές και επικοινωνιακές τακτικές για συγκεκριμένες μεμονωμένες περιπτώσεις δεν αρκούν, χρειάζεται συστηματική και ολοκληρωμένη προσπάθεια.
  • Να επιδιωχθεί η κάθαρση, ο αποκλεισμός εκείνων που ευθύνονται για την κρίση, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μέσα από πολιτικές και δικαστικές διαδικασίες.
  • Να επιταχυνθεί η εξυγίανση της πολιτικής ζωής και η αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης, μεταξύ πολιτικών και πολιτών.
  • Να προχωρήσουμε άμεσα στην αναγέννηση του πολιτικού συστήματος μέσα από την αναδιάρθρωση των υπαρχουσών δομών στη βάση των αδιαπραγμάτευτων αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων