30 Μαρ 2016

Ομιλία Ν. Κατσαρού εκ μέρους της «Κίνησης των 100»Κυρίες και κύριοι,

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ 100, που οργάνωσε τη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Υπουργού και Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιώργου Σούρλα «ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ», σας ευχαριστεί θερμά για την παρουσία σας.


Είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση της ΚΙΝΗΣΗΣ μας μετά τη ίδρυσή της τον Οκτώβριο του 2015. Πολιτικές όμως παρεμβάσεις για διάφορα ζητήματα έκανε αρκετές. Δημοσιοποιήσαμε επίσης και την ιδρυτική της διακήρυξη.

Τα μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ μου έκαναν την τιμή να μου αναθέσουν την ενημέρωσή σας για το ποια είναι η ΚΙΝΗΣΗ και ποιοι οι λόγοι που υπαγόρευσαν τη δημιουργία της.

Είμαστε μια ομάδα Ελλήνων πολιτών, 100 κατά τη συγκρότησή της, πολλαπλάσιων σήμερα, απ’ όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός 100 δηλαδή τώρα είναι απλά συμβολικός. Μετέχουν πρώην κοινοβουλευτικά στελέχη με σημαντική, έντιμη και ανιδιοτελή προσφορά στο δημόσιο βίο και μη κοινοβουλευτικά γνωστά για την ενεργό και την υπεύθυνη παρουσία τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις και προβαίνουμε σε διαπιστώσεις. Δυστυχώς έχει φθάσει η χώρα μας στο τραγικότερο σημείο της ιστορίας της των τελευταίων εβδομήντα ετών. Με την οικονομική κατάρρευση συμπορεύεται και η ηθική της κατάπτωση, που προμηνύουν και μεγαλύτερο ακόμη κατήφορο. Η εθνική μας αξιοπρέπεια βρίσκεται στο κατώτατο σημείο, όπως καταφαίνεται από την απαξίωσή της και την διεθνή της απομόνωση. Δεν αποκλείουμε χειρότερες μέρες, ακόμη και σοβαρές εθνικές περιπέτειες.

Είναι εδραία η πεποίθησή μας ότι δεν δικαιούμαστε να είμαστε αδρανείς, αδιάφοροι και αμέτοχοι στα τεκταινόμενα. Η σιωπηρή αντιμετώπισή τους και η απλή ανούσια κριτική τους ενισχύει όσους τα απεργάζονται και τους καιροσκόπους που συντάσσονται με αυτούς και εκμεταλλεύονται κράτος και πολίτες.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση τα μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ δεν ήταν δυνατόν να την αποδεχθούν μοιρολατρικά. Ούτε να αρκεσθούν μόνο σε καταλογισμούς ευθυνών αποκλείοντας μάλιστα κατά το σύνηθες από τους υπεύθυνους τους εαυτούς τους ή  την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκουν.

Δημιουργήσαμε για όλα αυτά την ΚΙΝΗΣΗ μας. Στην ιδρυτική της διακήρυξη περιέχονται με πληρότητα οι διαπιστώσεις, οι απόψεις μας και οι στόχοι της. Βαθειά πεποίθησή μας είναι ότι για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης και για ένα ελπιδοφόρο μέλλον της χώρας μας είναι αναγκαίες συγκεκριμένες προτάσεις για έντιμες, δίκαιες, ηθικές, αποτελεσματικές λύσεις των προβλημάτων που δημιούργησαν άστοχα και επιπόλαια μέτρα και συμπεριφορές τα οποία εξυπηρετούν προσωπικά και κομματικά συμφέροντα. Στη  σύντομη αυτή τοποθέτησή θα αναφερθούν μερικές από τις προτάσεις μας.
 • Αναγέννηση  πολιτικού συστήματος, δομημένη στη βάση των πανανθρώπινων αξιών της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της Δικαιοσύνης
 • Λειτουργία της Δημοκρατίας χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις και προνόμια
 • Θεσμοθέτηση και λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών, που δεν θα επιτρέπουν τη δράση σε κυκλώματα διαφθοράς και διαπλοκής, τα οποία δημιούργησαν οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση θεσμών και αμφισβήτηση αξιών, που είναι δυστυχώς η παθογένεια των καιρών μας.
 • Λειτουργία κομμάτων αρχών μέσα σε πλαίσια κατοχυρωμένα συνταγματικά και νομοθετικά, που θα υπηρετούν πρωτίστως και κυρίως τα συμφέροντα του έθνους και όχι τους κομματικούς στρατούς που τα ακολουθούν.
 • Αναθεώρηση ορισμένων συνταγματικών διατάξεων, που είναι αναγκαία για την εύρυθμη και σύμφωνη με τα συμφέροντα του κυρίαρχου λαού λειτουργία των θεσμών, και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας τους.
 • Άμεση νομοθετική παρέμβαση για την κατάργηση ή την τροποποίηση διατάξεων νόμων που δοκιμάσθηκαν, επικρίθηκαν και απέτυχαν κατά την κοινή αντίληψη και παραδοχή και οι οποίες δεν προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση. 

Κυρίες και κύριοι,

Η ΚΙΝΗΣΗ ως προς τους πολιτικούς για τους οποίους γίνεται πολύς λόγος στις μέρες μας, πιστεύει ότι:

ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  πρέπει με σαφείς και αυστηρές διατάξεις:
Να διασφαλίζει:
 • Το ότι οι Βουλευτές είναι πράγματι «αντιπρόσωποι του Έθνους» και να το αποδεικνύουν από τη συμπεριφορά τους.
Να ορίσει ως επιβεβλημένα καθήκοντα των πολιτικών:

 • Τη συνεχή τους σύγκρουση με το αμαρτωλό κατεστημένο, τα ολιγαρχικά συμφέροντα και τις δυνάμεις που παράγουν τα προβλήματα και ποδηγετούν την πολιτική ζωή της χώρας.
 • Την αδιάκοπη μάχη τους κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής και την εμπέδωση της διαφάνειας, που είναι προϋποθέσεις της ορθής λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Οι αντιπρόσωποι του Έθνους κατά τη διάρκεια της θητείας τους:
 • Πρέπει να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς συμβιβασμούς, οι οποίοι τους οδηγούν σε άνομες και ανήθικες πράξεις ή παραλείψεις.
 • Να πιστεύουν ακράδαντα στην ιερότητα της αποστολής τους, την οποία πρέπει να κατευθύνουν τα δίκαια αιτήματα του λαού μας, με τον οποίο να έχουν μια ειλικρινή και αδιάκοπη επαφή και συνεργασία.
 • Και κύρια και πρώτιστα να συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι ότι πρέπει η πολιτική και κοινωνική τους συμπεριφορά να συνιστά παράδειγμα προς μίμηση.

Κυρίες και κύριοι,

Και μια επισήμανση την οποία θεωρούμε τη «λυδία λίθο» ενός ορθού και δίκαιου πολιτικού συστήματος:

Είναι αδήριτη ανάγκη να στηρίζονται τα οποιαδήποτε συνταγματικά ή νομοθετικά μέτρα και οι οποιεσδήποτε συμπεριφορές πολιτικών, πολιτών, διοίκησης, δικαιοσύνης, ελεγκτικών μηχανισμών σε μια ηθική συνείδηση αντιμετώπισης των οποιωνδήποτε προβλημάτων, θεμελιωμένη σε ηθικές αρχές και αξίες, οι δε πολιτικοί να διακρίνονται για την εντιμότητα, την ανιδιοτέλεια και το πολιτικό τους ήθος.

Η ΚΙΝΗΣΗ μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι αποφασισμένη μαχητικά και με ανιδιοτέλεια να αγωνισθεί για την ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας, για την ανάκτηση του διεθνούς κύρους της χώρας μας και για την προάσπιση των συμφερόντων του λαού της.

Συνοπτικά την ΚΙΝΗΣΗ μας την χαρακτηρίζει το τρίπτυχο: Αναγέννηση του πολιτικού συστήματος, ήθος στην πολιτική, κοινωνικός έλεγχος (με βάση ένα ευρύ ηθικό – κοινωνικό υπόβαθρο).

Κυρίες και κύριοι,

Ένα μέρος των προτάσεών μας περιέχεται στο παρουσιαζόμενο σήμερα βιβλίο του μέλους της ΚΙΝΗΣΗΣ κ. Γεωργίου Σούρλα. Είναι γνωστή η μακρά πορεία του στην πολιτική, η μαχητικότητά του, η υπεύθυνη άσκηση των καθηκόντων του, το ανιδιοτελές ενδιαφέρον του για τα κοινά και μετά τη βουλευτική και υπουργική του θητεία. Όλα αυτά καθιστούν το προτεινόμενο ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ βάση σοβαρής συζήτησης και εγγυώνται τη σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της πατρίδας μας λειτουργία του.

Θα ακούσουμε για τις προτάσεις του αυτές και τις απόψεις των εκλεκτών και γνωστών πολιτικών που θα ακολουθήσουν, τους οποίους επίσης θερμά ευχαριστούμε για την παρουσία τους και για τις εισηγήσεις τους.

Τέλος, θα ήθελα να καταστήσω γνωστό ότι η ΚΙΝΗΣΗ μας θα έχει συνεχή παρουσία στα πολιτικά δρώμενα και συνεπή προς τις αρχές της αντιμετώπισή τους με θετικές προτάσεις.

Σας ευχαριστώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων