30 Μαρ 2016

Ομιλία Θανάση Τσιάνου


Κυρίες και Κύριοι ,


Με αφορμή  το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, που βρίσκεται έξω από αυτόν εδώ τον χώρο της παλιάς Βουλής, θα ήθελα να σας θυμίσω μια στιχομυθία που είχε ο Κολοκοτρώνης με τον βασιλιά Όθωνα.

Το καλοκαίρι του 1841 ο Όθωνας έκανε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μετά από παρότρυνση του Κολοκοτρώνη για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα,   ώστε να ξεπεραστεί η τότε οικονομική κρίση αλλά και η δυσφορία του κόσμου.

Λίγο καιρό μετά τον ανασχηματισμό ο Όθωνας κάλεσε τον Κολοκοτρώνη και τον ρώτησε την γνώμη του.
Και ο Κολοκοτρώνης του απάντησε με μια φράση: «Οι βιολιτζήδες άλλαξαν αλλά ο χαβάς παραμένει ο ίδιος». 
Εννοώντας ότι τα πρόσωπα αλλάξανε αλλά το πολιτικό σύστημα και η επικρατούσα νοοτροπία παρέμενε η ίδια.

(Τελικά λίγο αργότερα το πολιτικό σύστημα άλλαξε με την επανάσταση  τις 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 που υποχρέωσε το ΌΘωνα να μετατρέψει την απόλυτη μοναρχία στην συνταγματική μοναρχία.)

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και σήμερα.
Έχουμε ένα σαθρό πολιτικό σύστημα, ανίκανο να αντιδράσει και να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει η χώρα. Είναι η αιτία που οι νέοι και όχι μόνο, έστρεψαν  την πλάτη τους στην πολιτική, λόγω της έλλειψης αξιοκρατίας, διαφάνειας, δικαιοσύνης.

Απαιτείται αναγέννηση του πολιτικού συστήματος; Σίγουρα ναι.

Αλλά Αναγέννηση του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να επέλθει χωρίς αναγέννηση του συστήματος Δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη είναι υπεύθυνη για την μισή μας μιζέρια και ας το παίζουν θεματοφύλακες της αρμονίας μας.

Αναγέννηση του πολιτικού μας συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει με επιχειρηματίες ανθέλληνες που χειραγωγούν  πολιτικούς,  δικαστικούς και δημοσιογράφους με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Αναγέννηση του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να προέλθει διατηρώντας τους διεφθαρμένους κομματικούς μηχανισμούς.

Βεβαίως δεν είναι το πολιτικό σύστημα το μόνο σύστημα που χρειάζεται αναγέννηση. Είναι και το εκπαιδευτικό, το επιχειρηματικό, το καλλιτεχνικό, το αθλητικό, καθώς και το σύστημα υγείας. Υπάρχει γενικότερα κρίση ηθικής και δεοντολογίας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας.

Ευελπιστούμε όμως πως αν το πολιτικό σύστημα αλλάξει και το κράτος λειτουργεί με ηθική και με αξιοκρατία απέναντι στον πολίτη, τότε και ο πολίτης θα λειτουργήσει με ηθική απέναντι στο κράτος και απέναντι στον συμπολίτη του. 

Η αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί παρά να θα έρθει από έντιμους πολιτικούς, πολιτικούς με κώδικα ηθικής. Ξέρετε, πολιτικοί χωρίς κώδικα ηθικής ή χωρίς ικανότητες μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Για αυτό και θα πρέπει ένα πολιτικό σύστημα να διασφαλίζει όσο είναι δυνατόν ότι την εξουσία θα την κατέχουν πολιτικοί με ηθική και ικανότητες.

Σήμερα από όλους τους ομιλητές και κυρίως από τον κ. Σούρλα (όπου η σημερινή εκδήλωση  είναι αφιερωμένη στο βιβλίο του "για ένα νέο πολιτικό σύστημα") ακούστηκαν σοβαρές προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση διαλόγου για ένα νέο πολιτικό σύστημα. Θα πρέπει να σεβαστούμε την εμπειρία των 30 και πλέον ετών του κ. Σούρλα αλλά και τη σοφία που απέκτησε κατά την αδιαμφισβήτητα έντιμη πολιτική του διαδρομή περνώντας από διάφορα αξιώματα.

Θέλω να πιστεύω πως ο τίτλος και μόνο του βιβλίου μας κέντρισε το ενδιαφέρον για να είμαστε σήμερα εδώ.

Ίσως και η κίνηση των 100, που σκοπό έχει να πιέσει στους πολιτικούς σχηματισμούς την αναγκαιότητα αλλαγής και θεσμοθέτησης ενός πολιτικού συστήματος, που θα γίνει αφορμή για την επιστροφή των νέων στην πολιτική και για τη μετατροπή των κομμάτων σε κόμματα αρχών.

Σας καλώ λοιπόν να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια της κίνησης των 100, γιατί οι μεγαλύτεροι το οφείλετε σε μας τους νέους. Και εμείς οι νέοι το οφείλουμε στις επόμενες γενεές.

Γιατί αυτή η χώρα πρέπει να ορθοποδήσει και γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων