28 Μαρ 2016

ΔΙΑΠΛΟΚΗ


Γεώργιος Σούρλας,
π. Υπουργός, π. Αντιπροέδρος της Βουλής


Ο όρος διαπλοκή είναι συναφής με τον όρο διαφθορά. Ως διαπλοκή θα μπορούσε να νοηθεί η διαφθορά, η συναλλαγή σε ένα άλλο, ανώτερο, επίπεδο. Είναι κυρίως η συναλλαγή πολιτικών που κατέχουν θέσεις εξουσίας με οικονομικούς παράγοντες. Είναι προφανές ότι πρόκειται για υποθέσεις με μεγάλα οικονομικά μεγέθη και γι’ αυτό, όταν αποκαλύπτονται, συνήθως χαρακτηρίζονται ως σκάνδαλα.


Η διαπλοκή και η διαφθορά είναι δηλαδή οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και δεν μπορεί να υπάρξει η μία χωρίς την άλλη. Βασικό στοιχείο της διαπλοκής και της αδιαφάνειας είναι η κατάχρηση της εξουσίας.

Δεν μπορεί να υπάρχει διαφθορά (διοικητική), αν δεν υπάρχει «πολιτική» διαφθορά στο ανώτερο επίπεδο. Αν δεν υπήρχε η διαπλοκή, τότε θα μπορούσαν να εντοπιστούν αμέσως και να παταχθούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα της διαφθοράς. Οι παράγοντες της διαπλοκής έχουν κάθε λόγο να αφήνουν να διαχέεται προς τους πολίτες και η διοικητική διαφθορά, για να μειώνονται οι αντιδράσεις εναντίον τους από τα χαμηλότερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα.

Η διαφθορά διαβρώνει την κοινωνική βάση κι έτσι καθίσταται πιο ανεκτή από τους πολίτες η διαπλοκή. Πρόκειται για δύο συγκοινωνούντα δοχεία, που αλληλοτροφοδοτούνται και συνιστούν ένα άλλο σύστημα εξουσίας και οικονομικής ισχύος, που αναπτύσσει μηχανισμούς παραπληροφόρησης και συγκάλυψης, που μπορούν να ποδηγετήσουν το πολιτικό σύστημα κα να κατευθύνουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Εάν μια κυβέρνηση έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά, ξεκινώντας πρώτα από το εσωτερικό της, είναι αδύνατη ή σχεδόν αδύνατη η ανάπτυξη της διαφθοράς.

Ας μην αναζητούν άλλοθι οι εκάστοτε κυβερνώντες για τα φαινόμενα της διαπλοκής. Είναι αποτέλεσμα δικών τους ενεργειών, πολιτικών  ή παραλείψεων. Δική τους είναι η ευθύνη, αλλά και η δυνατότητα πάταξης της διαπλοκής, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων και των πολιτών θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων