12 Ιουλ 2021

Ώρες περίσκεψης κι ευθύνης

«Ευθύνας ετέρους αξιών διδόναι και αυτός ύπεχε»

Σόλων ο Αθηναίος
Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης,   

  Ο covid-19, απ’ την αρχή τής παρουσίας του, προϊδέασε τους πάντες πως ήρθε για να μείνει. Η μέχρι σήμερα πορεία του, με τις συνεχείς μεταλλάξεις αλλά και τα 4 εκ. θύματά του παγκοσμίως, διέψευσε ακόμη και τους ειδικούς επιστήμονες και τους ερευνητές, που βεβαίωναν πως ο ιός υποχωρεί τούς θερινούς μήνες, γιατί δεν αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ θα καλπάζει τον χειμώνα! Τώρα, όμως, απέδειξε πως δεν κάνει εξαιρέσεις στο κρύο και τη ζέστη· αντίθετα, είναι το ίδιο επικίνδυνος και επιθετικός, χειμώνα – καλοκαίρι· άλλωστε, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

   Στην καρδιά τού καλοκαιριού, στα μέσα Ιουλίου, με τον καύσωνα των 40 βαθμών Κελσίου να ταλαιπωρεί τους Έλληνες, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.300 την ημέρα, ενώ οι ειδικοί μάς προειδοποιούν για αλματώδη άνοδό τους τον Οκτώβρη, στα 18.000 ημερησίως!!

   Στο εύλογο, λοιπόν, ερώτημα “ποιος φταίει;” εύκολη είναι η απάντηση. Όλοι μας φταίμε, δυστυχώς. Η Κυβέρνηση, οι πολίτες και ορισμένοι από τους ειδικούς που, επί μήνες, μπέρδευαν τον κόσμο έχουμε τις ευθύνες μας για την απώλεια του ελέγχου τής τέταρτης, πιο σκληρής και επιθετικής, μετάλλαξης. Καιρός είναι, λοιπόν, να σοβαρευτούμε και να συμμαζευτούμε.

   Είναι γεγονός πως μεγάλο μέρος των πολιτών δεν συμμορφώθηκε ως τώρα στις εκκλήσεις τής Κυβέρνησης και τις υποδείξεις των ειδικών, αρνούμενοι άλλοι από αυτούς να εμβολιστούν και άλλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τους ίδιους και το κοινωνικό σύνολο. Δεν φορούσαν μάσκες, δεν κρατούσαν αποστάσεις, συνωστίζονταν σε χώρους κλειστούς και ανοικτούς, χλεύαζαν και προκαλούσαν τον ιό, την τύχη τους και την οργή τού κόσμου!

   Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως όλοι οι αρνούμενοι τον εμβολιασμό είναι εκ πεποιθήσεως αρνητές και συνωμοσιολόγοι. Αρκετοί απ’ αυτούς φοβούνται, γιατί τα εμβόλια κατά τού covid - 19, ειδικά μετά και από τις μεταλλάξεις του, δεν έχουν καν δοκιμαστεί, λόγω τού κατεπείγοντος, για να τα εμπιστευθούν.

   Δεν είναι, όμως, λίγοι κι εκείνοι που έχουν μπερδευτεί με αυτά που ακούν και διαβάζουν καθημερινά στα Μ.Μ.Ε. και το διαδίκτυο, πως:

   α. Ένα σεβαστό ποσοστό γιατρών και υγειονομικών στα Νοσοκομεία αρνείται να εμβολιαστεί!

   β. Έλληνες Βουλευτές αρνούνται και αυτοί να εμβολιαστούν, ενώ άλλοι μετέχουν σε κοινωνικές συνάξεις και εκδηλώσεις, χωρίς μέτρα προστασίας, προκαλώντας την οργή και αγανάκτηση των πολλών και τον μιμητισμό των νέων και όχι μόνο!

   γ. Μερικοί εκ των προβεβλημένων μελών τής επιτροπής των ειδικών πολλές φορές αμφισβητούν αλλήλους, μπερδεύουν τον κόσμο με τις αντιφατικές ή αντικρουόμενες από άλλους συναδέλφους τους προτάσεις ή εισηγήσεις τους, παρέχουν λανθασμένες συμβουλές, ενώ άλλοι κυκλοφορούν δημόσια χωρίς μέτρα προστασίας, δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις στους πολίτες.

   Ο Ελληνικός λαός έχει περάσει πολλές “συμπληγάδες”, έχει επωμιστεί αμέτρητα βάρη και υποστεί δεινές απώλειες τα τελευταία 12 “πέτρινα” χρόνια. Η λαίλαπα του Δ.Ν.Τ., ο στραγγαλισμός από την Τρόικα με τα Μνημόνια και η κατάρα τού covid - 19 έχουν δοκιμάσει σκληρά τις αντοχές του και ταρακουνούν συθέμελα ολόκληρη την Κοινωνία και την Εθνική Οικονομία.

   Η Κυβέρνηση, λοιπόν, και οι υψηλόβαθμοι θεσμικοί παράγοντες οφείλουν να θυμούνται πως ο λαός αυτός δεν θέλει ούτε και θα συγχωρέσει πλέον απειλές, εκβιασμούς ή διχασμούς. Οι Έλληνες όλοι, χωρίς εξαίρεση, χρειάζονται και λειτουργούν μόνο με πειθώ. Σε περίοδο κορύφωσης της κρίσης, η πλειοψηφία τους ζητά -και η Κυβέρνηση οφείλει- να πάρει μέτρα θετικά και πρόσφορα για την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την ανάσχεση του covid – 19, όχι, όμως, απειλώντας τούς πολίτες ούτε μοιράζοντας φιλοδωρήματα ασήμαντων ποσών σε μικρή μερίδα νέων, γεγονός που προκάλεσε αρνητικούς σχολιασμούς σε σοβαρό μέρος τής Κοινωνίας.

   Μια σημαντική πρωτοβουλία, που, έστω και αργά, εγκαινίασε η Κυβέρνηση, από την Κρήτη, τη ναυαρχίδα τού τουρισμού, είναι η αποστολή κινητών συνεργείων εμβολιασμού στα χωριά τής επαρχίας! Έργο, που, αν επεκταθεί σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για την προστασία τού λαού. Φρονούμε, όμως, πως το μέτρο αυτό θα αποδώσει πολλαπλάσιους καρπούς, αν χρησιμοποιηθεί η εμπειρία των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχόντων ολόκληρης τής Χώρας· πολλώ δε μάλλον, αν, μέσω αυτών, ελέγχονται εξονυχιστικά οι πύλες εισόδου και εξόδου από και προς το εξωτερικό (αεροδρόμια, λιμάνια, νησιά, μεθόριος και όλα τα χερσαία σύνορά μας) · διότι η Αυτοδιοίκηση έχει και την εμπειρία και τις γνώσεις για τον έλεγχο και του τελευταίου κομματιού τής επικράτειάς τους.

   Ουσιαστική βοήθεια στην προσπάθεια αύξησης των εμβολιασμών και ανάσχεσης του ιού θα προσέφεραν, ακόμη, και τα ακόλουθα, όλως ενδεικτικώς, προτεινόμενα μέτρα, αρκεί να τεθούν σε εφαρμογή χωρίς βραδύτητα:

   1ον. Η αξιοποίηση του θεσμού τού Οικογενειακού Γιατρού στις πόλεις και την ύπαιθρο και σε περιοχές που στερούνται Κέντρων Υγείας ή όπου τα υπάρχοντα υπολειτουργούν.

   2ον. Η αύξηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ΚΑΙ των δρομολογίων τους, πρόβλημα χρονίζον, που είχαμε επισημάνει και άλλοτε. Γιατί ο καθημερινός συνωστισμός των επιβατών σ’ αυτά είναι καταστροφικός υπό τις σημερινές συνθήκες. Εν ανάγκη, κύριε Πρωθυπουργέ, ας νοικιάσει η Κυβέρνηση τουριστικά λεωφορεία ή ας θέσει σε κυκλοφορία Μ.Μ.Μ. των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Το πρόβλημα, πάντως, οξύνεται, όσο καθυστερεί η λύση του!

  3ον. Ο ουσιαστικός έλεγχος των αλλοδαπών που εισέρχονται στη Χώρα. Παρατηρείται τελευταία ένα κύμα εισόδου χιλιάδων τουριστών από χώρες, στις οποίες ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι πενταψήφιος, με τους πολίτες τους να ξεσαλώνουν μέρα - νύχτα κατά χιλιάδες στις πλατείες και τα γήπεδα, χωρίς ίχνος προστασίας! Τέτοιοι τουρίστες, όμως, όσο συνάλλαγμα κι αν αφήνουν στην Ελλάδα, μεγιστοποιούν το πρόβλημά μας · το επιβεβαιώνουν τα 2.300 κρούσματά μας κάθε μέρα!

   4ον. Ο δωρεάν και ελεύθερος εμβολιασμός ΟΛΩΝ των παράνομων αλλοδαπών, των εντός ΚΑΙ εκτός δομών φιλοξενίας, έστω και αν αρνούνται να δηλώσουν τα αληθινά στοιχεία τους, αφού τούς υποσχεθούμε πως δεν θα υποστούν συνέπειες. Το ίδιο δε να ισχύσει και για τις κοινωνικές ομάδες ημεδαπών μόνιμης ενδιαίτησης ή μετακινούμενων. Αν δεν αντιμετωπίσουμε άμεσα και υπεύθυνα το πρόβλημα αυτό, θα το πληρώσουμε ακριβά!

   5ον. Η Κυβέρνηση να επιτείνει την επικοινωνιακή προσπάθεια πειθούς των πολιτών να εμβολιαστούν, γιατί, όσο η Πολιτεία ολιγωρεί, τόσο η Κοινωνία θα πενθεί και θα οδύρεται!

   Κύριε Πρωθυπουργέ, οι πολίτες δεν έχουν μόνον υποχρεώσεις και ευθύνες προς εαυτούς και αλλήλους και προς την Πολιτεία. Έχουν, αντίστοιχα, δικαιώματα ΚΑΙ αξιώσεις και το Κράτος οφείλει, με τη σειρά του, να είναι συνεπές στις δικιές του υποχρεώσεις προς αυτούς! Γιατί λειτουργεί σωστά μια Πολιτεία, όταν λειτουργεί υπεύθυνα. Γιατί ο αγώνας για την καταπολέμηση του covid - 19 είναι αγώνας “υπέρ πάντων” , τον οποίο, παντί σθένει, πρέπει να κερδίσουμε !!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων