30 Οκτ 2019

Παραβατικότητα των ανηλίκωνΟι νέοι συνιστούν και χαράσσουν το μέλλον κάθε κοινωνίας.

Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ.

   Σύμφωνα με το άρθρο 121 τού Π.Κ., ανήλικοι παραβάτες “νοούνται αυτοί που, κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης, έχουν ηλικία μεταξύ του όγδοου και δέκατου όγδοου έτους τής ηλικίας τους συμπληρωμένων”. Μια ηλικία, δηλαδή, που είναι άκρως ευαίσθητη στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς τού παιδιού και καθοριστική τής ίδιας τής μελλοντικής πορείας του ως κοινωνικού ατόμου.
   Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την όλη ζωή και την προσωπικότητά του αποτελεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει κι απ’ το οποίο παραδειγματίζεται καθημερινά. Αν αυτό είναι υγιές και πρόσφορο, επιτυχημένη και ευτυχής θα είναι η πορεία και θετική στην κοινωνία η προσφορά του. Το σπίτι του, η οικογένειά του, το σχολείο, οι δάσκαλοι, οι συγγενείς, το ευρύτερο κοινωνικό και φιλικό του περιβάλλον, τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τα πρότυπα που θα έχει επιλέξει στη ζωή του θα διαμορφώσουν καθοριστικά τον χαρακτήρα του.
   Ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτός ο μέγας στρατηλάτης, επαιρόταν, αναφερόμενος στον δάσκαλό του, πως “στους γονείς μου οφείλω το ζην αλλά στον δάσκαλό μου το ευ ζην”, γιατί δάσκαλός του ήταν, βέβαια, ο Αριστοτέλης! Ενώ ο Σααδή δίδασκε, πριν από οκτώ αιώνες (!!), πως η αυστηρότητα του δασκάλου είναι προτιμότερη από τη στοργή τού πατέρα” !
   Αποτελεί θλιβερή διαπίστωση πως η παρεκκλίνουσα συμπεριφορά των ανηλίκων συνιστά έντονο φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας και απαξίας. Φαινόμενο, το οποίο έχει μεν τις ρίζες του στο βαθύ παρελθόν, όσο, όμως, οι κοινωνίες εξελίσσονται, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, τις τελευταίες, κυρίως, δεκαετίες. Η πρόοδος των επιστημών, η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο μιμητισμός, η παγκοσμιοποίηση, οι συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμών και άλλοι αρνητικοί παράγοντες δημιουργούν καινούργια δεδομένα στο έγκλημα, νέες μορφές και έξαρση της εγκληματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο!
   Είναι αυτονόητο, λοιπόν, πως, και στις σύγχρονες αυτές “εξελίξεις” τού εγκλήματος, οι νέοι κι οι ανήλικοι ανά την Υφήλιο -και, βεβαίως, στην Ελλάδα- συμμετέχουν ενεργά, αγνοώντας ή -ακόμα χειρότερο- αδιαφορώντας επιδεικτικά για τη βαριά νέμεση που θα ακολουθήσει κάθε ασύνετη κι έκνομη δράση ή συμπεριφορά τους!
   Την τελευταία, ιδίως, δεκαετία, αλλά και παλιότερα, η Ευρώπη και η Αμερική έχουν δεχθεί πλείστα όσα πλήγματα επιθέσεων από ανήλικους και νέους πάνοπλους “πιστολέρος”! Άτομα, που, με υπερχειλή τα συναισθήματα μίσους και θυμού, σκορπούν αδιακρίτως θάνατο κι ερήμωση, με αθώα θύματά τους ανήμπορους να προστατευθούν, ανήλικους κι ενήλικους, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς, σε σχολεία, εκκλησίες, συναγωγές και χώρους εργασίας ή ομαδικής συνύπαρξης ανυποψίαστων πολιτών!
   Τέτοια ειδεχθή κι επικίνδυνη παραβατικότητα ανηλίκων γνώρισαν τα τελευταία χρόνια αρκετές χώρες τής Ευρώπης, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία, Ισπανία, Ιταλία κ.τ.λ., πολλές Πολιτείες των Η.Π.Α., ο Καναδάς και χώρες άλλων ηπείρων, με εκατόμβες θυμάτων , παιδιών και ενηλίκων.
   Στη χώρα μας, όπου, ακόμα και σήμερα, οι οικογενειακοί δεσμοί διατηρούνται ισχυροί, με τα παιδιά σ’ ένα σοβαρό ποσοστό τους να θεωρούν τη θαλπωρή τής οικογένειας ως υγιές καταφύγιο, η βαριά εγκληματικότητα των ανηλίκων, τύπου Far West, δεν έχει κάνει ως τώρα την εμφάνισή της. Είναι κυρίως ήπιας μορφής, που, όμως, ταλανίζει σοβαρά την κοινωνία, με τη βιαιότητα που μετέρχονται, όταν αδικοπραγούν, και την ομαδικότητα στη δράση τους. Παρανομούν, δηλαδή, ομαδοποιημένοι σε συμμορίες ανηλίκων από 6 έως 18 ετών (!!), που κλέβουν, ληστεύουν, βιάζουν, καταστρέφουν, ασκούν βία στα σχολεία, διακινούν ναρκωτικά, εκβιάζουν λόγω και έργω αλλά και μέσω διαδικτύου, ενώ, όχι σπάνια, σκορπούν ακόμη και τον θάνατο στις πόλεις και την ύπαιθρο!
   Ενδεικτική τής επικίνδυνης δράσης των ανήλικων αυτών συμμοριών είναι η έρευνα του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματικών Ερευνών τού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποίαν ένας στους δέκα μαθητές (!!) είναι μέλος παρέας, που εμφανίζει παραβατική συμπεριφορά, ενώ, σύμφωνα με την Υποδ/νση Προστασίας Ανηλίκων τής ΕΛ.ΑΣ., το 2008 συνελήφθησαν, μόνο στην Αττική, 2.700 ανήλικοι, απ’ τους οποίους το 40% αφορούσε στην ομαδική παραβατικότητα!
   Ο κόμπος, όμως έφθασε στο μη παρέκει! Η μαθητική βία κάθε μορφής κι αυτή των ανήλικων απάχηδων έχει απλώσει επικίνδυνα τα πλοκάμια της στα σχολεία και τις πόλεις απ’ άκρου εις άκρον τής Ελλάδας. Εμποιούν φόβο στους πολίτες, τρόμο στις μαθητικές κοινότητες και τους συλλογικούς φορείς των γονέων κι εκπαιδευτικών και ανησυχία στην όλη κοινωνία!
   Η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα και οφείλει να πατάξει ,όσο ακόμα είναι καιρός, αυτή την κοινωνική παθογένεια. Γι’ αυτό κι επιβάλλεται, εκτός τής επέκτασης των ήδη υπαρχόντων, και η λήψη νέων μέτρων, που θα συμβάλουν στη θετική πορεία για το μέλλον των παιδιών μας, όπως:
   α. Η ενίσχυση του θεσμού τής οικογένειας! Είχαμε προτείνει πρόσφατα, αν και για άλλους λόγους, τη σύσταση Υπουργείου Οικογενειακής Αντίληψης -κι επιμένουμε σ’ αυτό- και, βεβαίως, την ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας. Με την εξασφάλιση στέγης ή φθηνού ενοικίου, τη δυνατότητα εργασιακής απασχόλησης στα μέλη της, την παροχή δωρεάν φαρμάκων και μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη χορήγηση επιπλέον φορολογικών ελαφρύνσεων και κοινωνικών παροχών στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, ενώ θετικά μέτρησε στην κοινωνία η απόφαση του Πρωθυπουργού για τη χορήγηση εφ’ άπαξ βοηθήματος σε κάθε οικογένεια με την κάθε γέννηση νέου παιδιού.
   β. Η δημιουργία πρόσθετων δομών για την απασχόλησή τους. Μια κοινωνική πρόνοια, για την επιτυχία τής οποίας είχαμε, και πάλι, προτείνει πρόσφατα τη σύσταση Υφυπουργείου Νεότητας. Μόνο με μέτρα, όπως η λειτουργία κι η ενίσχυση βρεφονηπιακών - παιδικών σταθμών και κέντρων νεότητας και άθλησης, καθώς και η παραγωγική ενασχόλησή τους, μετά τη λήξη τού ημερήσιου εκπαιδευτικού τους ωραρίου, αλλά και με την ενίσχυση του θεσμού τής οικογένειας, όπως ήδη τονίσθηκε, η Πολιτεία θα έχει επιτύχει τον στόχο της, να αντιμετωπίσει και εξαλείψει, δηλαδή, την παραβατικότητα των ανήλικων και νεαρών παιδιών της.

   Γνωρίζει, άλλωστε, όπως όλοι μας, πως οι ανήλικοι κι οι νέοι τού σήμερα θ’ αποτελέσουν την αυριανή πολιτική και πολιτειακή μας ηγεσία και είναι αυτοί που θα καθοδηγήσουν τις δικιές τους επόμενες γενιές. Από την Πολιτεία, λοιπόν, και από εμάς, τους γονείς τους, εξαρτάται η μελλοντική επιτυχία των δικών τους στόχων και της  αποστολής τους !!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων