8 Αυγ 2019

Έστε προσεκτικοί!Γράφει ο Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ.
«Άριστα διοικείται η Πόλις στην οποία οι ενάρετοι άνθρωποι τιμούνται και αντίθετα οι κακοί παραμερίζονται» Σόλων (Αθηναίος νομοθέτης - φιλόσοφος)

  Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου που έδωσε στο κυβερνών κόμμα την άνετη πλειοψηφία και η μέχρι σήμερα καλή πορεία της Κυβέρνησης, δίνουν το δικαίωμα σε αρκετούς να θεωρήσουν, ως περίπου δεδομένο, πως ο Πρωθυπουργός στερείται αντιπάλου. Όντως, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι αυτοδύναμοι και ελεύθεροι να επιτελέσουν το Κυβερνητικό τους έργο, όπως ο ίδιος υποσχέθηκε και δεσμεύθηκε στον ελληνικό λαό.

  Είναι αυτοδύναμοι, γιατί ο λαός αυτός, ο χιλιοπροδομένος και κατατρεγμένος, ιδίως τα περασμένα 5 χρόνια, εμπιστεύτηκε πλέον τον σημερινό Πρωθυπουργό. Γιατί τον πείσατε, κύριε Πρόεδρε, πως, αντίθετα με τα όσα του επεφύλαξε ο προκάτοχός σας, εσείς: θα κάνετε καλύτερη την καθημερινότητά του, θα πατάξετε την εγκληματικότητα και την παρανομία, θα αισθάνεται ασφαλής μέσα κι έξω απ’ το σπίτι του, στο δρόμο, στο χωράφι, στο αυτοκίνητό του. Πως θα βρεθούν θέσεις εργασίας για τους άνεργους και πως, αν γυρίσουν στην Ελλάδα, θα δουλέψουν τα παιδιά του.

  Τον πείσατε πως θα βελτιωθεί το βιοτικό του επίπεδο, θα υπάρξουν καλύτεροι μισθοί, θα μειωθούν οι φόροι, δε θα κοπούν άλλο οι συντάξεις. Και ακόμη πως θα υπάρξει ένα Κράτος δικαιότερο, καλύτερο και πιο κοινωνικό, με πρόσβαση όλων στην Υγεία, με καλύτερα Νοσοκομεία, Ιατροφαρμακευτική και Κοινωνική Περίθαλψη. Με Πανεπιστήμια, τέλος, λίκνα αριστείας, μάθησης και πολιτισμού ΚΑΙ ΟΧΙ άντρα πάσης φύσεως ανομίας! Να γιατί σάς εμπιστεύθηκε ο λαός την αυτοδυναμία!!

  Όμως, κύριε Πρόεδρε, δεν είσθε παντοδύναμοι και το γνωρίζετε αυτό! Υπάρχουν και οι αντίπαλοι. Δεν θα τους χαρακτηρίζαμε εχθρούς, γιατί εχθροί δεν είναι. Είναι Έλληνες κι αυτοί. Εχθροί της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι μόνο τα προβλήματα του τόπου, τα οποία είναι αρκετά. Προβλήματα που τα κληρονομήσατε και τα οποία καλείσθε τώρα να αντιμετωπίσετε και να τα επιλύσετε!

  Οι ίδιοι όμως παραμένουν αντίπαλοί σας και μάλιστα σκληροί! Γιατί άλλοι εξ αυτών παλαιότερα και άλλοι μέχρι πρόσφατα ασκούσαν εξουσία. Δεν πρόκειται λοιπόν να σας χαρισθούν. Αντίθετα, σας περιμένουν στη γωνία (!), που εν προκειμένω είναι η Βουλή και ο λαός. Δείγματα, άλλωστε, των πολιτικών προθέσεών τους, έδωσαν λίγες ημέρες πριν μέσα στο Κοινοβούλιο οι Αρχηγοί των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις! Έστε λοιπόν προσεκτικοί, γιατί είναι γλυκιά η εξουσία και την ορέγονται πολλοί!

          Και κάτι ακόμη. Η άνετη πλειοψηφία που έδωσε ο λαός στη Ν.Δ., «δε σημαίνει και λευκή επιταγή προς την Κυβέρνησή σας για να διαχειρίζεται κατά το δοκούν τις τύχες του»! Αυτήν ακριβώς τη φρασεολογία χρησιμοποίησε ο Αρχηγός της μείζονος Αντιπολίτευσης μιλώντας στη Βουλή στη συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου! Λαός, λοιπόν, και Αντιπολίτευση θα παρακολουθούν από κοντά την πιστή εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων των στελεχών και των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης και θα είναι ευκταίο να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις σοβαρές ή αποκλεισμοί απ’ τα υπεσχημένα και προγραμματισμένα! Η καλή, άλλωστε, πορεία μέχρι σήμερα του κυβερνητικού έργου, προϊδεάζουν για μια εξ ίσου θετική πορεία για το μέλλον!

  Ο Πρωθυπουργός υλοποιεί την προεκλογική του δέσμευση για εθνική ενότητα, αν κρίνει κανείς απ’ τις επιτυχείς επιλογές στη σύνθεση του κυβερνητικού του σχήματος και των στενών συνεργατών του, ενώ έχει επιτύχει και μερικές καλές μεταγραφές, με θετικές τις κοινωνικές αναφορές για ορισμένες εξ αυτών. Φαίνεται δε αποφασισμένος να παραμερίσει οποιοδήποτε εμπόδιο, στην προσπάθεια επιτυχίας του σχεδίου του για «ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα»!

  Γνωρίζει, άλλωστε, πως τα προβλήματα είναι πολλά, οι ανάγκες του λαού πιεστικές, οι προκλήσεις μεγάλες και η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί! Γνωρίζει επίσης πως ένας σωστός και καλός πολιτικός «πρέπει να σκέπτεται τις επόμενες γενιές», όπως συμβούλευε ο Άγγλος συγγραφέας, Σερ Άρθουρ-Τσαρλς Κλαρκ.

  Δικαίωμα λοιπόν στην αποτυχία δεν υπάρχει, ούτε και πρέπει να υπάρξει. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα του Πρωθυπουργού να υλοποιήσει τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις του!

  Αν θα τα καταφέρει, θα έχει επισφραγίσει την πρώτη του επιτυχημένη Κυβερνητική πορεία, ενώ θα εξασφαλίσει για το μέλλον, σημαντικά πολιτικά οφέλη για τον ίδιο και το Κόμμα του, κυρίως, όμως, οφέλη για τους Έλληνες! Γιατί, ως φαίνεται, ακολουθεί με σύνεση τη σοφή διαπίστωση του Αμερικανού συγγραφέα Frank Herbert πως: «Η καλή διακυβέρνηση ποτέ δεν εξαρτάται από τους νόμους, αλλά από τις αρετές αυτών που κυβερνούν»!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων