16 Ιαν 2018

Τα Άγια τοις κυσί


Απόστολος Τ. Ράντσιος

  Για άλλη μια φορά είμαστε μάρτυρες αχρείας εκμετάλλευσης, από πολιτικούς, μείζονος εθνικού θέματος, του «Μακεδονικού», για να ικανοποιηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Οι μεν για να πέσει η κυβέρνηση, οι δε για να μείνουν στην εξουσία. Η κυβέρνηση ζητά από την αντιπολίτευση να δηλώσει τη θέση της. Πες μας τι διαπραγματεύεσαι να σου πούμε τι πρεσβεύουμε, απαντούν αυτοί. Και επίσης αν όλοι στην κυβέρνηση θέλετε το ίδιο ή όχι. Γιατί αν όχι να φύγετε. Γιατί να φύγουμε; Να ψηφίσει η Βουλή. Ναι αλλά εμείς δεν ψηφίζουμε αν δεν ψηφίσετε όλοι εσείς. Να πέσει η κυβέρνηση. Θα έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όχι γιατί αν δεν ψηφήσουν όλοι οι «δικοί σας» χάνετε τη δεδηλωμένη. Και άλλα τέτοια παρόμοια. Μια άθλια κολοκυθιά πάνω στο καταταλαιπωρημένο κορμί της Μακεδονίας.

  Έσχατο επίπεδο πολιτικής εξαθλίωσης. Ουδείς ασχολείται με την ουσία του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Για 25 χρόνια τώρα σπεύδουμε και παραχωρούμε χωρίς χιλιοστού μετακίνησης από την άλλη πλευρά. Έχει καταγραφή ιστορικά πλέον η αποστροφή του Κλίντον, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση βιαζόταν, όπως και τώρα, να κλείσει το θέμα: «Εμείς τους πιέζουμε να υποχωρήσουν κι εσείς συμβιβάζεστε χωρίς λόγο». Τα ίδια και το 2007. Τους προσφέραμε σύνθετη ονομασία χωρίς ίχνος μετακίνησης από πλευράς τους. Και τώρα πάλι τα ίδια. Ξανά βιασύνη. Και βάζουμε (ή μας βάζουν να βάζουμε) και προθεσμίες. Μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ να έχουμε τελειώσει, ώστε να γίνει η εισδοχή τους. Εμείς θέλουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ ή αυτοί;  Ποιος είναι ο ισχυρός, εμείς ή αυτοί; Ποιος καλείται και πάλι να θυσιάσει δικά του εθνικά συμφέροντα, ώστε να ωφεληθούν άλλοι;  Αυτοί, λοιπόν, που βιάζονται να κλείσουν το ζήτημα, ώστε να εξασφαλίσουν τον πελάτη πριν προλάβει άλλος, ας φροντίσουν και για τη συμπεριφορά του πελάτη. Έχουμε γίνει διεθνές κλωτσοσκούφι και δεν μας σέβεται κανένας, επειδή πρώτοι εμείς δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας. Μας πιέζουν διάφοροι ενδιαφερόμενοι. Καλά κάνουν. Τα συμφέροντά τους υπηρετούν. Εμείς γιατί να υποχωρούμε χωρίς λόγο; Τα δικά μας συμφέροντα δεν πρέπει να τα υπερασπιστούμε;

  Άλλοι λένε: μα τους έχουν αναγνωρίσει ως Μακεδονία πολλοί, εμείς τι να κάνουμε; Όμως εμάς αφορά το ζήτημα και από εμάς θέλουν να αναγνωρίσουμε την κλοπή. Από εμάς έκλεψαν και αν εμείς δεν νομιμοποιήσουμε την κλοπή γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Γνωρίζουν ότι αν εμείς δεν τους αναγνωρίσουμε ματαιοπονούν. Και συμπληρωματικά ας μη μας διαφεύγει ότι όλοι ξέρουν ότι αν συμφωνήσουν μαζί μας θα αναγνωριστούν πλέον με το νέο τους όνομα, από όλους. Επομένως ανεξάρτητα του τι κάνουν οι άλλοι το κλειδί είμαστε και παραμένουμε εμείς.

  Λένε αρκετοί άλλοι, να τους δώσουμε κάτι, έτσι χωρίς αντάλλαγμα, μόνο και μόνο για να ησυχάσουμε και να μην μας ενοχλούν τρίτοι. Τι νόημα έχουν όλα αυτά τα αρχαιοελληνικά, επιμένουν; ΄Ετσι κι αλλιώς μικροί είναι και δεν κινδυνεύουμε απ΄ αυτούς, συνεχίζουν. Εξάλλου για 3-4 γενιές τώρα γαλουχούν τα παιδιά τους και τα μεγαλώνουν με την πλαστογραφημένη ταυτότητά τους. Τώρα θα τους αλλάξουμε; Πώς να τους κάνουμε να αλλάξουν τώρα τους καημένους; Γίνεται; Ας αλλάξουμε εμείς, αν και φέρουμε αυτή την ταυτότητα 2,5 χιλιάδες χρόνια τώρα. Μας ενδιαφέρει τί θα πουν αυτοί στα παιδιά τους. Το τι θα πούμε εμείς στα δικά μας παιδιά δεν απασχολεί κανέναν. Και μάλιστα τους προτείνουμε, εμείς, τι όνομα να διαλέξουν. Ας τα βρουν με τους Αλβανούς συνοίκους τους και ας διαλέξουν όποιο όνομα θέλουν. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην ακούγεται από το στόμα τους το όνομα της Μακεδονίας. Φθάσαμε στο σημείο να ωραιοποιούμε τον ανυπόφορο σωβινισμό τους, που φαρδιά πλατιά δηλώνεται χωρίς καμιά αναστολή σε όλον τον κόσμο, σε χάρτες, σχολικά βιβλία, χαρτονομίσματα, ονόματα δρόμων και αεροδρομίων κ.ο.κ., και τον αποκαλούμε κι εμείς ‘’αλυτρωτισμό’’, όπως βολεύει σ΄ αυτούς. Με άλλα λόγια δεχόμαστε ότι η γη μας είναι δική τους και δεν μένει παρά να την απελευθερώσουν. Τέτοια κατάπτωση συνειδητή ή ασυνείδητη.

  Πρέπει να κλείσουμε τα θέματα που έχουμε αλλού, λένε άλλοι, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία. Σοβαρά; Πραγματικά πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει ακριβώς και το ελάχιστο ίχνος αποδοχής μακεδονικής ταυτότητας με τα Σκόπια, όπως ήδη κάνει, για να εφαρμόσει τη λαβή της σε ολόκληρη τη Β. Ελλάδα από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη, όταν θα τους έχουμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ; Τσιράκια τους θα γίνουν. Αφήστε που η Τουρκία ήδη μεθοδεύει να ασκήσει veto στην είσοδό τους στο ΝΑΤΟ αν δεν προσέλθουν με το όνομα Μακεδονία. Πυροδοτώντας έτσι συνθήκες για περαιτέρω άσκηση πιέσεων στην Ελλάδα, ώστε αυτή να προβεί στο τελευταίο απονενοημένο διάβημα, και εξυπηρετώντας συγχρόνως την πρόσφατα αναπτυχθείσα συμμαχική σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Και οι Βούλγαροι; Τι ακριβώς εννοούν με την προτεραιότητα, ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, για προώθηση της φιλίας στα Βαλκάνια, όταν πρόσφατα είχαμε δείγματα νέο-εξαρχισμού, για όσους εννοούν τι εννοώ;

  Ναι, αλλά, λένε άλλοι, αν τα Σκόπια δεν μπούνε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ  θα πέσουν στα χέρια της Ρωσίας. Και τότε… αλίμονο. ΄Ε, αυτοί, λοιπόν, που ενδιαφέρονται για το ζήτημα, ας φροντίσουν τα Σκόπια να συμπεριφερθούν ανάλογα. Γιατί εμείς και πάλι πρέπει να πληρώσουμε το λογαριασμό; Όταν ο Τίτο τους βάφτιζε Μακεδόνες εμείς δεν έπρεπε να μιλήσουμε για να τα έχει καλά μαζί του η Δύση. Τώρα αντί να τους «ξεβαφτίσουμε», που είναι η ώρα να το κάνουμε, καλούμαστε οριστικά και αμετάκλητα να νομιμοποιήσουμε την πλαστογραφία και τους πλαστογράφους, που δεν έχουν καμιά αναστολή να διατυμπανίζουν το σωβινισμό τους.

  Υπάρχει η παράδοξη αντίληψη ότι με μια σύνθετη ονομασία λύνουμε το πρόβλημα. Καταρχήν για 25 χρόνια είχαν σύνθετη ονομασία και είδαμε πώς τη μεταχειρίστηκαν. Απίστευτους μηχανισμούς χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να το κάνουν, ώστε να παρακάμπτουν την αναγνωρισμένη ονομασία τους και να απομονώνουν τη λέξη Μακεδονία σε όλες τις εκδηλώσεις, ειδικότερα κατά την παρουσία τους σε διεθνείς οργανισμούς, έτσι που όλος ο κόσμος να διαβάζει Μακεδονία, και να χρειάζονται συνεχείς παρεμβάσεις κατά τις συνεδριάσεις, ώστε να επανέρχεται η τάξη. Ομιλώ μετά λόγου γνώσης. Για να μην αναφέρω τίποτε για ζητήματα, όπως τα διαβατήρια, οι μεταφορές, τα εμπορικά, τα πολιτιστικά θέματα. Τα ίδια λοιπόν θα κάνουν και τώρα. Όλα θα ξεχαστούν και αμέσως θα μείνει μόνο το Μακεδονία. Αυτό θα είναι το όχημα και για τρίτους να προσβάλουν τα συμφέροντά μας εθνικά, εμπορικά, πολιτιστικά και τελικά την ταυτότητά μας. Δεδομένης της συμπεριφοράς τους η σύνθετη ονομασία αποτελεί συνταγή αποσταθεροποίησης. Θα καταντήσουμε με τη θέλησή μας εμείς οι Μακεδόνες, αν αυτούς οι Ελλάδα τους αναγνωρίσει ως Μακεδόνες, να αναρωτιόμαστε για το ποιοι τελικά είμαστε. ΄Η θα χρησιμοποιούμε το όνομά μας με προσδιορισμούς ώστε να εξηγούμε ποιοι είμαστε;

  Όλα λοιπόν από μηδενική βάση και σοβαρή συζήτηση. Αυτή είναι η θέση μας. Και πριν τη συζήτηση μ΄ αυτούς σοβαρή συζήτηση μεταξύ μας, με ξεκάθαρο και αποκλειστικό κριτήριο τα εθνικά μας συμφέροντα και τίποτε άλλο. Και πριν ακόμα απ΄ αυτά ας σταματήσει επιτέλους αυτή η βαβυλωνία και το χάος που προκαλείται από την ακραία ακράτεια της γλώσσας.

  Από τον αναγνώστη που είχε την υπομονή να φθάσει μέχρι το τέλος αυτού του κειμένου αισθάνομαι ότι πρέπει να ζητήσω συγγνώμη. Τούτο επειδή αυτό γράφτηκε σε συνθήκες συναισθηματικά φορτισμένες, όπως υποθέτω συμβαίνει αυτόν τον καιρό με όλους τους Μακεδόνες, για άλλη μια φορά.

  Ίσως κατηγορηθώ για ιδεοληψία, οξύτητα, ίσως ρατσισμό, λαϊκισμό… Θα δεχόμουν οποιαδήποτε κριτική, αλλά είμαι οργισμένος με όλα αυτά που γίνονται εις βάρος μας, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και με δική μας δυστυχώς συνέργεια. Συμπεριφερόμαστε με δειλία θαρρείς κι εμείς είμαστε οι ένοχοι, όπως πολύ σωστά είχε επισημάνει ο Μανώλης Ανδρόνικος. Θα πρόσθετα πάντως αυτό που κάπου, αν δεν κάνω λάθος, λέει ο Αριστοτέλης, ότι μόνο οι δούλοι δεν οργίζονται όταν αδικούνται. Και στη Μακεδονία ποτέ δεν υπήρξαμε δούλοι, πληρώνοντας αγόγγυστα το τίμημα της ελευθερίας όχι μόνο της δικής μας μα ολόκληρης της Ελλάδας. Δεν πρόκειται να γίνουμε τώρα και μάλιστα με τη δική μας συγκατάθεση και υπογραφή. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων