11 Δεκ 2017

«ΚΥΒΕΡΝΑΝ ΕΣΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙΝ»

Αλκιβιάδης (Αθηναίος, Στρατηγός και Πολιτικός)Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ.


  Η πρόσφατη διήμερη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την Κομοτηνή κάθε άλλο παρά επιτυχής υπήρξε για την Ελλάδα, ενώ αντίθετα δημιούργησε σωρεία προβλημάτων στις σχέσεις των δυο χωρών μας.

  Ο κος Ερντογάν ήλθε αποφασισμένος να μας επιβάλει τους δικούς του όρους, λες και απευθυνόταν στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ενός λαού υποτελούς του και όχι χώρας γείτονος και φιλικής. Προκλητικός και χειμαρρώδης, απαιτητικός και αλαζών, τόσο στην Αθήνα αλλά  και στην Κομοτηνή, πάντως εντός Ελλάδας, έκανε αυτό που ήθελε και που συνεχώς διακηρύττει εντός Τουρκίας. Ζήτησε σε δημόσια συζήτηση(!), και όχι κεκλεισμένων των θυρών, όπως επιβάλλουν τα διπλωματικά θέσμια, για ακόμη μια φορά την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αν και καλά γνωρίζει πως είναι δεσμευτική και αδύνατη η αναθεώρησή της, τόσο γιατί με αυτήν καθορίσθηκαν με ακρίβεια τα όρια της ίδιας της Τουρκίας, της Ελλάδας και άλλων κρατών νότια της χώρας του(!), όσο και γιατί έχει αυτή υπογραφεί από την Ελλάδα, την Τουρκία και από 9 ακόμη χώρες.

  Επανέλαβε με τρόπο προσβλητικό και ιταμό το αίτημά του να του παραδώσουμε τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, αδιαφορώντας πως για το θέμα αυτό αποφάσισε αρνητικά και αμετάκλητα η ανεξάρτητη και μη χειραγωγούμενη από την εκτελεστική εξουσία –όπως αντίθετα συμβαίνει στην Τουρκία– Ελληνική Δικαιοσύνη.

  Σε ομιλία του, εξάλλου, στην Κομοτηνή, ο κος Ερντογάν μίλησε και πάλι, όπως και στο Προεδρικό Μέγαρο, για τα δικαιώματα των 150.000 Ελλήνων Μουσουλμάνων, τους οποίους, όμως, αποκάλεσε και «ομοεθνείς του»(!) που ζουν, ευημερούν και ασκούν τα θρησκευτικά καθήκοντά τους στα κατά τόπους τζαμιά! Μπαμπέσικα, όμως, απέκρυψε πως σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, οι Έλληνες μετρώνται στα δάχτυλα, ενώ την Αγιά Σοφιά –το παγκόσμιο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης– οι Τούρκοι την έχουν μετατρέψει σε τζαμί και ασεβούν καθημερινά σε βάρος των Ελλήνων και των Χριστιανών. Και ακόμη ξέχασε την πυρπόληση, τον ξεριζωμό και τη σφαγή των Ελλήνων και όλων των Χριστιανών στη Σμύρνη από τα τουρκικά στρατεύματα τον Αύγουστο του 1922!

  Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι γνωστό πως έχει συγκρουσθεί ανοιχτά και έχει ανοίξει πόλεμο με πολλούς ηγέτες ανά την υφήλιο. Με τον Β. Πούτιν στη Ρωσία πριν από λίγο καιρό, τον Ντ. Τραμπ πρόσφατα, την Καγκελάριο Μέρκελ στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ε.Ε., τους Κούρδους, το Ισραήλ και αρκετά άλλα κράτη και αρχηγούς κρατών. Σίγουρα, λοιπόν, δε θα σεβόταν, όπως και έγινε, τους Έλληνες, την πολιτειακή και πολιτική μας ηγεσία. Υπήρξε και είναι προκλητικός και κάνει αυτό που θέλει. Το ίδιο ακριβώς έκανε και τον Μάιο του 2010, όταν για 1η φορά –τότε ως Πρωθυπουργός– επισκέφθηκε την Ελλάδα. Πήρε όσα μας ζήτησε, και ήταν αρκετά, ενώ τίποτα απολύτως δε μας έδωσε, όπως αναφέρουμε στο νεοεκδοθέν βιβλίο μας «Αναζητώντας ΤΟ ΗΘΟΣ» στη σελίδα 27.

  Με δεδομένη, λοιπόν, και πασίγνωστη την πολιτική συμπεριφορά και τα (πολιτικά) τερτίπια της εκάστοτε ηγεσίας της γείτονος, αλλά και του σημερινού ηγέτη της έναντι της Ελλάδας, είναι φανερό πως:
  1.  Το αποτέλεσμα της επίσκεψης Ερντογάν δεν ήταν θετικό και συνακόλουθα η πρόσκλησή του ήταν περιττή σ’ αυτήν τη συγκυρία και έβλαψε τη χώρα.       
  2.  Όταν απευθύνουμε μια πρόσκληση σε αρχηγό κράτους ύστερα από 65 χρόνια (!) θα έπρεπε να είχαμε ετοιμάσει τα πάντα στην εντέλεια και λεπτομερώς, ώστε να έχουμε και σίγουρη την επιτυχία της επίσκεψης. Ατυχώς, όμως, τέτοια προετοιμασία δεν είχε γίνει. Και το ερώτημα είναι «ΓΙΑΤΙ;»
  3.  Σίγουρα δεν προέβλεψε ή δεν εκτίμησε ορθά, η κυβέρνηση πως ο Ερντογάν θα προέβαλε δημοσίως τις αξιώσεις του για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αν και επί μήνες τώρα μιλούσε διαρκώς για «Τα σύνορα της Καρδιάς» του!
  4.  Δεν επιτρέπεται θέματα μείζονος εθνικής σημασίας να συζητούνται δημόσια και παρουσία των μέσων ενημέρωσης.
  5.  Δεν έπρεπε να επιτραπεί ΚΑΙ στον Τούρκο Πρόεδρο να μεταβεί και να μιλήσει και αυτός στην Κομοτηνή, όταν το τελευταίο 6μηνο Τούρκος Υπουργός αλλά και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του πήγαν εκεί, μίλησαν και προκάλεσαν θύελλες αντιδράσεων σε ολόκληρο τον Ελληνισμό! Επί τέλους «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» ακόμη τουλάχιστον!

  Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση πρέπει να θυμούνται πως ο Τούρκος (όχι ο απλός λαός, αλλά οι εκάστοτε ηγεσίες του) δεν υπήρξε ποτέ καλός γείτονας. Είναι προκλητικός, απαιτητικός, αυτός που πάντοτε ζητά και ποτέ του τίποτα δε δίνει κι ούτε έχει μπέσα! Και οι προσβολές του Ρ.Τ. Ερντογάν προς τους Έλληνες, επί ελληνικού εδάφους, επιβεβαιώνουν πλήρως τους χαρακτηρισμούς αυτούς αλλά και τη διαχρονική συμβουλή, που πρέπει πάντα να θυμόμαστε, του Τζον Φ. Κένεντυ «Συγχώρα τους εχθρούς σου, αλλά μην ξεχάσεις ποτέ τα ονόματά τους»!!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων