10 Ιουν 2017

ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημήτρης Μαϊντάς
πυρηνικός γιατρός
τ. καθηγητής Βιοφυσικής
της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Lyon1 της Λυών


  Με την ευκαιρία των γαλλικών εκλογών μπορούμε να συνοψίσουμε: To ναυάγιο των κομμάτων που κυβέρνησαν τη Γαλλία τα τελευταία πενήντα χρόνια. Οι Γάλλοι εξέφρασαν τη βαριά δυσαρέσκεια προς τους πολιτικούς των κομμάτων αυτών.

  Ο προεδρικός υποψήφιος της δεξιάς  δήλωνε στο τέλος του πρώτου γύρου,  ότι πρόκειται για βαριά ηθική ήττα της δεξιάς. Οι Γάλλοι μέσα στις συνθήκες και των απαιτήσεων της  παγκοσμιοποίησης είχαν να επιλέξουν, και επέλεξαν να γυρίσουν σελίδα. Είχαν να επιλέξουν στο ένα βήμα πίσω ή επί τα αυτά  και ένα βήμα μπροστά .

  Είχαν τους πολιτικούς, που έβλεπαν μέσα από ένα πρίσμα του 1980 και ένα νέο  προικισμένο, με καλή εκπαίδευση, κατά τεκμήριο πολιτικό, που βλέπει με άλλο  πρίσμα προς τον ΧΧΙ αιώνα. Τον στήριξαν πολίτες και πολιτικοί όλου του κομματικού φάσματος, από αριστερά και δεξιά, που αποφάσισαν να δώσουν τη δυνατότητα να λειτουργήσει η δημοκρατική διαδικασία και η πραγματική δημοκρατία.

  Έκοψαν το κομματικά τους δεσμά, γιατί είδαν με καθαρό μυαλό  τις ανάγκες του μέλλοντος και αποφάσισαν να βάλουν τη χώρα τους σε νέες βάσεις, να την αναγεννήσουν.

  Ο εκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας έκανε την πρώτη του δήλωση: Ηθικοποίηση της πολιτικής. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο αφιερώθηκε στο ίδιο θέμα. Το πρόβλημα της ηθικής στην πολιτική είναι παγκόσμιο τεραστίων διαστάσεων θέμα. Σοφοί άνθρωποι όπως ο  Georges  Charpak (Nobel φυσικής) εξέφρασαν την αγωνία τους για το κατά πόσον οι πολιτικοί μπορούν να διαχειριστούν σωστά μεγάλα πλανητικά θέματα όπως είναι το ενεργειακό ή της οικολογίας για το λόγο κυρίως ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με πολύ στενά πολιτικά και  κομματικά κριτήρια.

  Για τα καθ’ ημάς, ας σεβαστούμε τουλάχιστον την ιστορία της Ελλάδας και ας πράξουμε με σχέδιο και σωφροσύνη τα προφανή.

  Το πείραμα στη Γαλλία φαίνεται ότι πετυχαίνει.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων