13 Φεβ 2017

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΗΖΕΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣΜιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ., 
στέλεχος της «Κίνησης των 100…»  H Ελλάδα, κοιτίδα της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού και του Ανθρωπισμού, αρχηγέτις πνευματική δύναμη, που δίδαξε –από την αρχαιότητα– στον κόσμο τα υψηλά αυτά και ωραία ιδεώδη, οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και την εθνική ταπείνωση κάτω από το βάρος της διαφθοράς και διαπλοκής. Φαινόμενα σηπτικά που δεν είναι βέβαια τωρινά ούτε και γνωρίζουν σύνορα. Είναι διαχρονικά και διατοπικά, με ρίζες απ’ το βαθύ παρελθόν και  εξελικτική πορεία στο πέρασμα των αιώνων. Η ύπαρξη, το εύρος και η συχνότητα της διαφθοράς και των σκανδάλων σε μια χώρα είναι ανάλογες με τα αποθέματα αρετής ή φαυλότητας που διαθέτουν οι εκάστοτε ηγέτες της. Ο Μέγας Φώτιος Α’, δίδασκε πως «Το ήθος των αρχόντων γίνεται νόμος για τους υπηκόους τους».

  Συμβαίνει συχνά, κόμματα, πολιτικοί και εκκολαπτόμενοι ταγοί, στην προσπάθειά τους να ανέβουν ψηλά και να αποκτήσουν ισχύ και εξουσία, να αδιαφορούν για το δημόσιο συμφέρον, να καταπατούν νόμους, αρχές και κανόνες ηθικής και να ξεπερνούν – χωρίς αναστολές – τα πολιτικώς και κοινωνικώς επιτρεπτά. Έχουν μοναδικό όραμα και πιστεύω τους το χρήμα και τη δύναμη και εφαλτήριο τη διαπλοκή και την απάτη.

  Πολιτική διαπλοκή –καραμπινάτη μάλιστα– συνιστούν  η δημιουργία σχέσεων πελατειακών και εξάρτησης με ισχυρούς παράγοντες της οικονομίας και των μέσων ενημέρωσης,  η διακίνηση και το ξέπλυμα παράνομου χρήματος με την ανοχή –ή και τη συνενοχή– δημόσιων λειτουργών και η έλλειψη ελέγχου και καταπολέμησης των μηχανισμών εκμαυλισμού της πολιτικής και εξαγοράς συνειδήσεων. Πνικτικά φαινόμενα που ανέδιδαν και αναβλύουν πολιτική βόχα, ηθική σήψη και κατάπτωση αρχών και αξιών, προκάλεσαν και προκαλούν την αποστροφή της κοινωνίας στην πολιτική και τους πολιτικούς και οδήγησαν στην κατάρρευση το πολιτικό μας σύστημα.

  Κοινή λοιπόν είναι η διαπίστωση πως ο τόπος χρειάζεται ένα νέο, σύγχρονο και υγιές πολιτικό σύστημα, που θα στηρίζεται στις πανανθρώπινες αξίες της Δημοκρατίας, την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη, την Ηθική και την Παιδεία. Χρειάζεται μια πολιτική με ηθικό-κοινωνικό υπόβαθρο. Γιατί το ήθος στην πολιτική αποτελεί προϋπόθεση και θεμέλιο της Δημοκρατίας. Γιατί Ηθική και Πολιτική πρέπει να συνυπάρχουν. Διαφθορά και Ηθική είναι έννοιες αλληλοσυγκρουόμενες. Δεν μπορούν να συναντηθούν να ταυτισθούν να συνυπάρξουν. Ο Αριστοτέλης δίδασκε ότι «Πολιτική είναι η κυριωτάτη των επιστημών τα καλά και τα δίκαια σκοπούμενη» ο δε Μέγας Φώτιος Α’ κήρυττε πως «οι φαύλοι που περιβάλλουν τους άρχοντες διαβάλλουν και το δικό τους ήθος».

  Πόσο αλήθεια αξιόπιστο μπορεί να είναι ένα σύστημα, ποιες αρχές και αξίες μπορεί να υπηρετεί και να εμπνεύσει και πόσο μπορεί να αντέξει, όταν προσδιορίζεται από την κυνική φιλοσοφία της οικονομικής ισχύος, την αδιαφάνεια, τη διαπλοκή  και τη μακιαβελλική θεωρία του σκοπού που αγιάζει τα μέσα; Ένα φαύλο και διεφθαρμένο σύστημα διαφθείρει και το κράτος. Κι ένα διεφθαρμένο κράτος διαφθείρει την κοινωνία ολόκληρη!  Το Κοινοβούλιο, η  Κυβέρνηση, τα κόμματα, όλοι οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να διαθέτουν ισχυρή και ανυποχώρητη βούληση και αποφασιστικότητα σε θέματα αρχών και Πολιτικής Ηθικής, δημοκρατική και διάφανη λειτουργία, έντιμη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

  Ο λαός και η κοινωνία αξιώνουν και οι συνθήκες επιβάλλουν την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών με τέτοιες μεταβολές πολιτικές και πολιτειακές που θα εγγυώνται  την ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας. Ιδανική ευκαιρία για την αναγκαία εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και τον καθαρμό του θολού τοπίου της δημόσιας ζωής αποτελεί η εξαγγελθείσα αναθεώρηση του Συντάγματος. Πολιτικοί, φορείς και θεσμικοί παράγοντες, οφείλουν με αίσθημα ευθύνης να καταθέσουν τις δικές τους ρηξικέλευθες προτάσεις για την  εξυγίανση του πολιτικού τοπίου.

  Η Κοινωνία έχει ανάγκη από πολιτικούς έντιμους με ήθος και ηθική παιδεία. Καταξιωμένους στη συνείδηση του κόσμου και άξιους της εμπιστοσύνης του και της εθνικής αποστολής τους. Πολιτικούς που θα βάζουν πάνω απ’ το προσωπικό τους το εθνικό συμφέρον, δε θα σκύβουν το κεφάλι στις πιέσεις των όποιων ισχυρών ούτε θα έχουν «Το Χρήμα και τον Πλούτο για Θεό τους» κατά τον Αριστοφάνη. Έντιμοι, και ενάρετοι με μόρφωση και Παιδεία, υπάρχουν πολλοί στην κοινωνία. Αυτοί είναι τα πρότυπα, οι άριστοι –ίσως όχι αρεστοί σε ορισμένους– σίγουρα  όμως είναι οι εκλεκτοί!

  Ευθύνη  και χρέος των κομμάτων είναι αυτούς να επιλέξουν για να τα στελεχώσουν και με αυτούς να ζητήσουν την ψήφο του λαού. Ευθύνη όμως και των εκλογέων και ανάγκη της κοινωνίας είναι σ’ αυτούς να αναθέτουν με την ψήφο τους την εκπροσώπησή τους. Για  να πάει η Ελλάδα μπροστά, να επιβιώσομε ως λαός και ως Έθνος και να  ανακτήσουν η πολιτική και οι πολιτικοί το κύρος που τους πρέπει. Γιατί η ζωή και η ιστορία μάς διδάσκουν πως: «Όπου δεν υπάρχει πολιτική βούληση εκεί υπάρχει η διαφθορά, όταν όμως δεν υπάρχει διαφθορά σίγουρα υπάρχει η πολιτική βούληση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων