9 Ιαν 2017

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Η ΠΛΗΡΩΣΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ., 
στέλεχος της «Κίνησης των 100…»  Κοινή είναι πλέον η πεποίθηση –και έχει τονισθεί κατ’ επανάληψη αυτό– πως το Πολιτικό μας Σύστημα νοσεί βαθύτατα και η κρίση που το μαστίζει βαθαίνει επικίνδυνα. Σε μια εποχή που τεράστια προβλήματα –μεταναστευτικό, οικονομική κρίση, μνημόνια– ταλανίζουν την Ελλάδα και έχουν επιφέρει πρωτόφαντες αλλαγές στη ζωή, τις αντοχές και τις αξίες των Ελλήνων, οι μεγαλύτερες απειλές για τη Δημοκρατία μας και την Κοινωνία είναι η εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη διαφθορά-διαπλοκή η σήψη και η διαρκώς ογκούμενη, ανέλεγκτη και αυτή πολλές δεκαετίες τώρα, συγκέντρωση της Οικονομικής ισχύος στα χέρια των ολίγων. Των πολύ ολίγων!!

  Όλα αυτά τα παράλογα και αφύσικα αποτελούν τις βασικές αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στη μακρόχρονη εξάρτηση, την Εθνική μας κυριαρχία στη συρρίκνωση και αρκετές χιλιάδες Ελλήνων μέχρι σήμερα στην αυτοχειρία! Είναι φαινόμενα άκρως επικίνδυνα για τη Δημοκρατία, την Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί αποτελούν τερατογονία – μοιραίο επακόλουθο της έλλειψης διαφάνειας στον ευρύτερο δημόσιο και τον πολιτικό βίο της χώρας.

  Ενδεικτικό της έλλειψης διαφάνειας στον τόπο μας αποτελεί ο πίνακας Διαφθοράς για το, μακρινό, έτος 2000 που δημοσίευσε η Διεθνής Διαφάνεια και στον οποίο, με άριστα το 10, η Ελλάδα βρίσκεται στην 35η θέση με 4, 9 βαθμούς τελευταία απ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Ιταλία (χώρα της Μαφίας) και πολύ κάτω από την Μποτσουάνα με βαθμολογία 6,00, την Κόστα Ρίκα και τη Ναμίμπια με βαθμό 5,4! Ακόμη όμως και σήμερα η χώρα μας συνεχίζει να κατατάσσεται από τους Διεθνείς Οργανισμούς στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη Διαφάνεια, κατάσταση που μας εκθέτει ανεπανόρθωτα. Το γεγονός πως τα φαινόμενα της διαφθοράς-διαπλοκής και των σκανδάλων δε γνωρίζουν σύνορα –είναι δηλαδή παγκόσμια– και βεβαίως διαχρονικά, δεν αποτελεί δικαιολογία ούτε μας απαλλάσσει απ’ τις τεράστιες ευθύνες μας για την απίσχνανση της Οικονομίας, την κατάπτωση των Πολιτικών Ηθών και το διεθνή διασυρμό μας.

  Η διαφάνεια αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση του Κράτους δικαίου. Αποτελεί τον καθρέπτη λειτουργίας των θεσμών της πολιτείας. Οι πολίτες έπαψαν πια να εμπιστεύονται το Κράτος και τους θεσμούς του γιατί γίνονται κάθε μέρα μάρτυρες της φαυλότητας και διαφθοράς που ενδημούν σ’ όλο το εύρος του Δημοσίου και του Πολιτικού μας βίου. Έπαψαν να εμπιστεύονται ένα φαύλο και καταρρέον Πολιτικό Σύστημα και τους πολιτικούς εκείνους που το δημιούργησαν το εκτρέφουν το συντηρούν και το ανέχονται!

  Κύριο μέλημα της πολιτείας και των οργάνων της  έπρεπε και πρέπει να είναι η δημιουργία υπεύθυνων πολιτών και πολιτικών με Ηθική Κοινωνική συνείδηση με Παιδεία και περίσσεια αποθεμάτων Πολιτισμού και εντιμότητας. Η Κοινωνία σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, σε περίοδο κρίσης των ηθικών αξιών, κινδύνων απώλειας της Εθνικής μας ταυτότητας, των Κοινωνικών μας δικαίων και της συρρίκνωσης του Εθνικού μας status, χρειάζεται πολιτικούς με ήθος και συνείδηση. Πολιτικούς αμείλικτους διώκτες της διαφθοράς και διαπλοκής και ανυπόκριτους θιασώτες της διαφάνειας. 

  Γιατί η συνείδηση είναι ο φύλακας άγγελος της ηθικής συμπεριφοράς του ατόμου. Είναι αυτή που γεννά στην ψυχή του ανθρώπου τις φοβερές ερινύες, τις τιμωρούς θεότητες κάθε κακής του πράξης. Και για τις οποίες (συνείδηση και ερινύες) ο Αθηναίος ρήτορας Ισοκράτης έλεγε «Αν κάνεις κάποτε κακό μη νομίσεις πως θα ξεφύγεις. Γιατί και αν ακόμη ξεφύγεις από τους ανθρώπους θα σε κυνηγά συνεχώς η συνείδησή σου»! Μόνο λοιπόν κάτω από τέτοια δεδομένα θα δημιουργήσει η Πολιτεία, πολίτες και πολιτικούς έντιμους με ήθος και παιδεία για την οικοδόμηση ενός νέου Κοινωνικού υπόβαθρου που θα αποτελεί το θεμέλιο της Δημοκρατίας, το θεμέλιο της σωστής λειτουργίας του Πολιτικού μας Συστήματος. Μόνο έτσι θα καταστήσομε τη διαφάνεια αυτονόητη προϋπόθεση για την Κοινωνία και όχι το μεγάλο ζητούμενο στο δημόσιο και τον πολιτικό μας βίο.

  Οι αρχαίοι μας πρώτοι αυτοί είχαν καταστήσει βίωμά τους το αίσθημα της τιμής. Ο Όμηρος με το «Αιδώς Αργείοι» και ο Θουκυδίδης με τη φράση του «Αισχυνόμενοι εν τοις έργοις» στον «Περικλέους Επιτάφιο» ακριβώς την έννοια της Ηθικής απέδιδαν. Εννοούσαν πως η ηθική ήταν αυτό που χαρακτήριζε τους Αρχαίους Έλληνες, πολίτες και πολιτικούς. Ότι δηλαδή η Ηθική ήταν ακριβώς το αίσθημα εκείνο της Ντροπής και της αυθόρμητης Οργής σε κάθε απρεπή πράξη και το αίσθημα της Τιμής που δε μας επιτρέπει να ορρωδούμε ποτέ μπροστά στο επιβαλλόμενο χρέος.

  Αυτές τις ιερές παρακαταθήκες της τιμής, της ηθικής, του χρέους, της κοσμιότητας και του πολιτισμού στις πράξεις και τις δημόσιες εκδηλώσεις τους οι πρόγονοί μας κληροδότησαν σ’ όλους εμάς τους επιγενομένους πολίτες και πολιτικούς, άρχοντες και αρχομένους με την ελπίδα να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές αυτών των παραδόσεων.

  Στην Πολιτεία λοιπόν, τους Πολιτικούς Αρχηγούς και το σύνολο των Κομμάτων επαφίεται η ευθύνη να αναλάβουν πρώτοι εκείνοι, την Εθνική αυτή αποστολή. Να αναζητήσουν τους αρίστους και όχι τους αρεστούς. Να επιλέξουν τους χρήσιμους και όχι τους ευχάριστους για μελλοντικούς συνεργάτες τους στη Βουλή και την Κυβέρνηση. Η Κοινωνία βρίθει ηθικών, ενάρετων, χρήσιμων και αρίστων πολιτών ικανών και άξιων να σηκώσουν τη σημαία της διαφάνειας. Να ανατάξουν τους θεσμούς να ξαναδώσουν στην πολιτική και το Πολιτικό Σύστημα την σοβαρότητα και αξιοπιστία που χρόνια τώρα έχουν απωλέσει και στο λαό τις ευκαιρίες να ανακτήσει τις χαμένες του ελπίδες για ένα καλλίτερο αύριο γιαυτόν και τα παιδιά του.

  Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για ένα τέτοιο εγχείρημα εάν και εφόσον βέβαια το Πολιτικό μας Σύστημα επιθυμεί την αναγέννησή του και την εμπέδωση της Διαφάνειας, της Εντιμότητας, της Ηθικής και της Παιδείας σε ολόκληρο το Δημόσιο και τον Πολιτικό βίο της χώρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων