9 Ιαν 2017

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Δημήτρης Μαϊντάς
πυρηνικός γιατρός
τ. καθηγητής Βιοφυσικής
της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Lyon1 της ΛυώνΑυτή η αγωνία εκφράζεται σε πολλά έγκυρα βιβλία που εκδόθηκαν. Μερικά:                
Ευρώ, ένα κοινό νόμισμα μπορεί να καταστρέψει την Ευρώπη
Η σάπια καρδιά της Ευρώπης.
Ελεύθερη πτώση.                                                  .
Πού είμαστε – τι κάνουμε…
Είμαστε ένα μόνο  σύμπτωμα της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πάσχει από πολλά και αγωνία των λαών της κορυφώθηκε στην Ελλάδα.                                            
Είμαστε στο άκρο απ’ όπου εκτινάχθηκε η Ευρώπη και όταν θέλησε να βρει πνευματικές ρίζες ανακάλυψε την αναγέννηση της σύγχρονης σκέψης.
Είμαστε εκεί όπου οι θαλασσοπόροι του χαλκού έγιναν πρωτοπόροι της δυτικής σκέψης.
Είμαστε εκεί φαίνεται, όπου έμειναν μόνο οι σπασμένες κολώνες για να δείχνουν, ότι κάποτε πέρασε το πνεύμα από τον τόπο αυτό.
Είμαστε εκεί όπου τα καλύτερα σημερινά μυαλά μεταναστεύουν για να αποφύγουν την ανεργία, τη φτώχεια και την αποτελμάτωση και που κανείς δεν  νιώθει τις αγωνίες τους και  τις πολύτιμες σκέψεις τους.
Εκεί όπου δεν αξιοποιούνται αυτά που πρέπει.
Εκεί όπου η Δημοκρατία έγινε φέουδο τριών οικογενειών και των παραγώγων τους.
Εκεί όπου τα χρέη μας έπνιξαν και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο μοναδικό χρέος: να σώσουμε τον τόπο και να σωθούμε.
Βιώσιμα τα χρέη. Μη βιώσιμα τα χρέη; Εξυπηρετήσιμα έπρεπε να πουν.
Μακρόβια τα χρέη, υποθήκευση, της όποιας έμεινε, δημόσιας περιουσίας για πολλές γενιές. Σε νεκροβίωση η Ελλάδα, χωρίς παραγωγή. Στα γόνατα η Ελλάδα, επαιτώντας και πεθαίνοντας. Και στον απόηχο του ρόγχου: Απομείωση του χρέους, σύνθημα της νέας τάξης του ΔΝΤ και άλλων, που δεν είναι εφικτή, για να μη γίνουν αυτά, που είναι εφικτά.
Διάγουμε την περίοδο χάριτος του χρέους, οι δημιουργοί του χρέους βιάζονται γι’ αυτό, με άλλο σύνθημα: Εκλογές! Να προλάβουν την πρωθυπουργοποίηση, τις υπουργοποιήσεις, για να πράξουν τί; Τί το καινούργιο; Τη σκιώδη κυβέρνηση, που φαντάζει για τη Νέα Δημοκρατία σκιά του εαυτού της.
Πρόταση συγκεκριμένη που να ενέχει σχέδιο, ουσία, όραμα, να αντέχει σε σοβαρή συζήτηση καμία  και από πουθενά.
Πρόταση για συνεργασία των κομμάτων, να σωθεί ο τόπος με τα ίδια  κόμματα, που με διάφορα σχήματα και συνδυασμούς δεν μπόρεσαν...γιατί θα μπορέσουν;
Τότε τι κάνουμε; Να επικρατήσει η λογική, η λογική του ‘ζώντος’ και όχι η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι (άλλοι, αυτοί, τίτλοι βιβλίων).
Φαντάζει ουτοπία αν δεν στηριχθεί απ’ όσους πρέπει, μέσα ενημέρωσης, ανθρώπους της σκέψης, της γνώσης , της επιστήμης, του επιχειρείν, της τέχνης , της παραγωγής και όλους:
Είναι η διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού χάρτη με νέους κομματικούς σχηματισμούς απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος ή και την εκ βάθρων αναδημιουργία των παλαιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων