24 Δεκ 2016

H ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΜιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ., 
στέλεχος της «Κίνησης των 100…»  Δε διαφεύγει κανενός της προσοχής πως αρκετές δεκαετίες τώρα ενδημούν στον τόπο μας φαινόμενα άκρως επικίνδυνα, εκφυλιστικά των αρχών, αξιών και συνειδήσεων. Είναι τα φαινόμενα της εκτεταμένης διαφθοράς-διαπλοκής και της σήψης στο δημόσιο βίο που φθείρουν τους θεσμούς της Πολιτείας, εκμαυλίζουν και υποσκάπτουν την Κοινωνία, πλήττουν την Οικονομία και την προοπτική ανάπτυξης της χώρας και κλονίζουν τα θεμέλια της Δημοκρατίας.

  Τέτοιες σκανδαλώδεις συμπεριφορές δημοσίων λειτουργών και πλείστων παραγόντων της Οικονομικής, Κοινωνικής και Πολιτικής ελίτ υπήρχαν παντού και όχι μόνο στην Ελλάδα και θα υπάρχουν πάντα, γιατί είναι φαινόμενα χωρίς σύνορα και χρονικούς ορίζοντες. Είναι παγκόσμια φαινόμενα που κληροδοτούνται και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά όσο οι οργανωμένες και πολιτισμένες Κοινωνίες και οι Κυβερνήσεις τους αδιαφορούν ή δεν τολμούν να αναχαιτίσουν την καταστροφική και εκφυλιστική για τους λαούς και τους θεσμούς πορεία τους!

  Στη μακραίωνα ιστορική διαδρομή της Ελλάδος τα σκάνδαλα και η διαφθορά είχανε πάντα την τιμητική τους. Σκάνδαλα τεράστια, που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας και μας έχουν στιγματίσει διεθνώς . Σκάνδαλα που κατέστησαν την Ελλάδα κέντρο αρνητικής αναφοράς και τους Έλληνες αναξιόπιστους και παράδειγμα προς αποφυγή σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο! Και δεν είναι τυχαίο, oύτε και μας περιποιεί τιμή, το γεγονός ότι  Διεθνείς Οργανισμοί κατέταξαν την Ελλάδα στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ως προς τη διαφάνεια. Ο ποιητής μας Γεώργιος Σουρής, γνωστός για το καυστικό του χιούμορ, το Φλεβάρη του 1880 (πριν 137 χρόνια δηλαδή) στο ποίημά του «Ποιος είδε;» καυτηρίαζε  με το δηκτικό του λόγο τη φαυλότητα και διαφθορά των αρχόντων στη νεώτερη ιστορία μας. Έγραφε λοιπόν γι’ αυτούς: «Ποιος είδε κράτος κλασσικό σ’ όλη τη γη μοναδικό εκατό να εξοδεύει και πενήντα να μαζεύει; Να έχει κλητήρες για φρουρά και να σε κλέβουν φανερά κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε τον κλέφτη να γυρεύουνε;» Γράφει κι άλλα πολλά για τη διεφθαρμένη εποχή του, για τους κλέφτες, τους αργόμισθους της δημόσιας ζωής και τους εξωνημένους άρχοντες της εποχής εκείνης, που ο σύγχρονος αναγνώστης μελαγχολεί από την πανομοιότητα των τότε και των σημερινών πολιτικών ηθών, αρχών και αξιών στη χώρα μας!

  Μελαγχολούν, και είναι έμπλεοι οργής, οι Έλληνες γιατί η διαφθορά είναι ο μόνος τρόπος για να κάνουν τη δουλειά τους. Το «μπαξίσι» και το «γρηγορόσημο», το «λάδωμα» και η «μίζα κάτω απ το τραπέζι» είναι φαινόμενα καθημερινά, παγιωμένα με την πάροδο των χρόνων και άκρως απαραίτητα για την ικανοποίηση ακόμη και των πιο δίκαιων αιτημάτων τους. Φαινόμενα όμως που σταδιακά, οδήγησαν την Οικονομία, την Κοινωνία και το Πολιτικό μας Σύστημα στην κατάρρευση και τη χρεοκοπία και στο ξεπούλημα της Εθνικής μας κυριαρχίας! Έτσι όμως ο λαός έφθασε στα όρια του.

  Κοινή είναι λοιπόν η διαπίστωση πως καθίσταται πλέον άμεση και επιτακτική η ανάγκη εξάλειψης της διαφθοράς, διαπλοκής και αδιαφάνειας και των κάθε λογής φαινομένων που εκφυλίζουν τον Κοινωνικό ιστό και τη λειτουργία του Πολιτικού Συστήματος και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την Εθνική μας υπόσταση. Σε μια εποχή που η Ελλάδα διέρχεται μια τόσο ακραία κοινωνική, οικονομική, πολιτική και ανθρωπιστική κρίση, το Πολιτικό μας Σύστημα χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, να εξυγιανθεί να αναγεννηθεί και οι θεσμοί να εκσυγχρονισθούν.

  Χρειαζόμαστε μια Κοινωνία με Ηθικό υπόβαθρο και μια Δημοκρατία που θα εδράζεται πάνω σε Ηθικό Κοινωνικό υπόβαθρο. Χρειαζόμαστε πολιτικούς πνευματικούς και θρησκευτικούς ηγέτες και όλους, όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης στην πολιτεία και εκπροσωπούν το Έθνος ή το λαό, που θα διαθέτουν περίσσειαν παιδείας και ηθικής συνείδησης, θα έχουν καθημερινά οδηγό στις πράξεις και τη συμπεριφορά τους το ήθος και την εντιμότητα, θα κάνουν πράξη και θα έχουν έμβλημά τους την ηθική και εθνική επιταγή «Τοις νόμοις πείθεσθε και των τούτοις άπαντα κοσμείτε». Στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζουν τον καλό και έντιμο πολίτη, τον καλό πολιτικό και τον πνευματικό ηγέτη και άνθρωπο. Άλλωστε όπως δίδασκε ο Αριστοτέλης «Η Παιδεία και η Ηθική είναι σχεδόν τα μόνα που δημιουργούν τον άνθρωπο», ο δε Φώτιος Α΄ ο Μέγας στα κηρύγματά του, πριν από χίλια χρόνια, μιλούσε διαρκώς για το ήθος των αρχόντων. Ενώ ο Αγάθων, Αθηναίος τραγικός ποιητής, το 450 π.Χ. υπενθύμιζε, απευθυνόμενος στον άρχοντα: «Δει τον άρχοντα μεμνήσθαι ότι ανθρώπων άρχει, κατά  νόμους άρχει, ουκ αεί άρχει!» Τον συμβούλευε δηλαδή να είναι ηγέτης συνετός και να σέβεται τους νόμους και το Σύνταγμα γιατί κάποτε θα τελειώσει η θητεία του ως άρχοντα!

  Είναι αυτονόητο λοιπόν πως η εξάλειψη της διαφοράς  της διαπλοκής και της οσημέραι αυξανόμενης σήψης και η θεσμοθέτηση της διαφάνειας σε όλο το εύρος της δημόσιας ζωής είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη γιατί είναι θέμα Εθνικής επιβίωσης. Η εξάλειψη όμως αυτών των φαινομένων δεν αποτελεί μέριμνα και ευθύνη μόνο της  εκάστοτε κυβέρνησης. Όλοι χωρίς εξαίρεση, πολίτες Κυβέρνηση και Κόμματα δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς  έκαστος εκ των οποίων, με το δικό του τρόπο, επηρεάζουν και κατευθύνουν το λαό, οφείλουν ενωμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και, αφήνοντας κατά μέρος τα όποια μικροσυμφέροντα και τις αντιπαραθέσεις εντυπωσιασμού, να συμβάλουν σ' αυτή την Εθνική προσπάθεια. Γιατί η σωτηρία της Οικονομίας της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας μας είναι μέριμνα και ευθύνη όλων, ευθύνη συλλογική και όχι μόνο των ολίγων! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων