8 Οκτ 2016

ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΜιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ., 
στέλεχος της «Κίνησης των 100…»  Είναι κοινό μυστικό πως στην Ελλάδα υπήρχαν ανέκαθεν, και υπάρχουν, φαινόμενα  εκφυλιστικά που εξαχρειώνουν τα ήθη και εκμαυλίζουν συνειδήσεις. Φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς και διαπλοκής στο δημόσιο τομέα ΚΑΙ τον πολιτικό μας βίο και σκάνδαλα που στοίχισαν στην Οικονομία εκατοντάδες δις Ευρώ, οδήγησαν τους Έλληνες στην εσχάτη ένδεια και υποθήκευσαν τη Χώρα για την επόμενη εκατονταετία. Και όταν αναφερόμαστε σε σκάνδαλα δεν εννοούμε μόνο τα οικονομικά. Εξ ίσου νοσηρά φαινόμενα είναι τα κάθε είδους, ηθικά, πολιτικά, κοινωνικά και κάθε μορφής ενέργεια ή παράλειψη που προκαλούν –με την πραγμάτωσή τους– αποτροπιασμό, αποστροφή και απαξίωση. Όχι μόνο αυτές που ξεπερνούν αλλά κι εκείνες που βρίσκονται στα όρια του νόμου, της πολιτικής, κοινωνικής και ηθικής ευπρέπειας και αποδοχής.

  Τέτοια φαινόμενα έντονης απαξίωσης με αυτουργούς ή υποκινητές μεγαλόσχημους δημόσιους λειτουργούς ή ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες δεν είναι ζήτημα μιας μόνο χώρας. Είναι φαινόμενο παγκόσμιο και διαχρονικό με έντονο το στοιχείο της διαπλοκής και αρκετούς μεσάζοντες.

  Αψευδή απόδειξη της παγκοσμιότητας τέτοιων φαινόμενων, συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που, πολύ πρόσφατα, συντάραξαν την υφήλιο. Είναι οι αποκαλύψεις των PΑNAMA PAPERS για υπεράκτιες εταιρείες, τραστ και ιδρύματα απ όλο τον κόσμο που φοροδιαφεύγουν και ανήκουν ή συμμετέχουν σ’ αυτές, Βασιλείς, Πρόεδροι Δημοκρατιών, Πρωθυπουργοί, Οικονομικοί Κροίσοι και οι πλέον ισχυροί της γης. Και βέβαια σαυτό το παιχνίδι της Παγκόσμιας Οικονομικής διαφθοράς συμμετείχαν, και μάλιστα σε περίοδο έσχατης κρίσης για τη Χώρα, ΚΑΙ Έλληνες εκατομμυριούχοι μερικοί δε εξ αυτών συνεργάτες και κολλητοί μεγαλόσχημων πολιτικών μας! Έτσι δικαιολογείται και η σκληρή κριτική που μας άσκησε πρόσφατα ο επικεφαλής της διεθνούς διαφάνειας, Χοσέ Κάρλος Ουγκάζ καταγγέλλοντας πως: «Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι απόρροια μιας κρίσης αξιών. Αντικατοπτρίζεται σε ηγεσία χωρίς όραμα, διεφθαρμένους πολιτικούς και έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς».

  Για να είμαστε όμως συνεπείς με την πραγματικότητα πρέπει να παραδεχθούμε πως η ύπαρξη, το εύρος και η συχνότητα της διαφθοράς και διαπλοκής σε μια χώρα είναι ανάλογες με τα αποθέματα αρετής ή φαυλότητας που διαθέτουν οι εκάστοτε ηγέτες της. Άλλως τε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας Φώτιος Α’ ο Μέγας ήταν Αυτός που υπενθύμιζε, σε κάθε ευκαιρία, στους σύγχρονούς του ότι:  «Το ήθος των αρχόντων γίνεται νόμος για τους υπηκόους τους».

  Στη Χώρα μας τα σκάνδαλα ήταν και είναι φαινόμενο διαχρονικό. Δεν έλειψαν και δεν πρόκειται να εκλείψουν όσο η επίσημη Πολιτεία και οι φορείς δεν καταφέρνουν ή αδρανούν να βάλουν φραγμό στην καταστροφική και εκφυλιστική, για το λαό και τους θεσμούς, πορεία τους. Στη σύγχρονη ιστορία μας υπήρξαν αναρίθμητα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς στο Δημόσιο και Πολιτικό βίο της Χώρας. Πρώην Πρωθυπουργοί (και όχι βέβαια μόνο ένας) υπουργοί Μαυρογιαλούροι, δημόσιοι λειτουργοί, Οικονομικοί μεγαλοπαράγοντες και άλλοι μεγαλόσχημοι, με τις πράξεις και παραλείψεις και την εγκληματική πολιτική τους, διέλυσαν τη Χώρα, καταχρέωσαν τους Έλληνες, έφεραν τα μνημόνια και οδήγησαν την Ελλάδα στο διεθνή διασυρμό και την Εθνική Ταπείνωση! Το τραγικότερο όμως για τον τόπο είναι πως, ελάχιστοι απ τους υπεύθυνους αυτής της Εθνικής καταστροφής οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών κατέλαβαν ή και κατέχουν πολύ υψηλά αξιώματα!

  Η πρόσφατη δέσμευση του Πρωθυπουργού για διεξαγωγή συζήτησης  στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αναδεικνύει το εύρος και τη σοβαρότητα αυτών των εκφυλιστικών για την κοινωνία και την Εθνική Οικονομία φαινομένων. Και θα αποτελούσε μέγιστη προσφορά προς τους Έλληνες, τους θεσμούς και τη Δημοκρατία, να υπάρξει όσο γίνεται πιο γρήγορα, κοινή συμφωνία και δέσμευση των Πολιτικών Αρχηγών και ομόφωνη απόφαση των 300 της Βουλής για τη λήψη άμεσων μέτρων πάταξης της διαφθοράς και διαπλοκής και τη διασφάλιση της διαφάνειας σε όλες τις δράσεις του Δημοσίου και Πολιτικού βίου της Χώρας.

  Πρέπει να γίνει συνείδηση, όλων ανεξαίρετα των σωφρόνων πολιτών, των πολιτικών, των Οικονομικών και Κοινωνικών δυνάμεων και των φορέων της Πολιτείας πως η διαφάνεια αποτελεί προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Σε μια εποχή που η Χώρα διέρχεται πρωτοφανή για τις αντοχές του λαού της κρίση, η πάταξη τέτοιων φαινομένων αποσάθρωσης των θεσμών, ισοπέδωσης των αρχών και αξιών μας και εκφυλισμού της Κοινωνίας, πρέπει να καταστεί πρώτιστο μέλημα Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, και όλων των δυνάμεων της Χώρας –του Ανωτάτου Άρχοντος περιλαμβανομένου– ενώ ο εφησυχασμός τους θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα εναντίον της.

  Γιατί η Ιστορία διδάσκει πως σε κρίσιμες περιόδους, όταν οι ηγέτες δεν πήραν τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, αυτές τις επέβαλε ο λαός. Όπως δε έλεγε ο Τζων Φ. Κέννεντυ «Αυτοί  που καθιστούν μια ειρηνική επανάσταση αδύνατη, κάνουν μια βίαιη επανάσταση αναπόφευκτη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων