19 Σεπ 2016

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΘΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ


  Βάσει του Συντάγματος (άρθρο 41 παρ.2): «Ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας διαλύει τη Βουλή µε πρόταση της κυβέρνησης, που έχει πάρει ψήφο εµπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειµένου να αντιµετωπιστεί εθνικό θέµα εξαιρετικής σηµασίας».
  Ακόµη, στην παρ. 1 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι «ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας µπορεί να διαλύσει τη Βουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και κατα-ψηφιστεί δύο κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα».
  Στην πρώτη των ανωτέρω δύο περιπτώσεων, ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας δεν ασκεί µε δική του απόφαση ρυθµιστικές αρµοδιότητες, αφού η απόφασή του συνιστά εκτέλεση πρότασης της κυβέρνησης. Στη δεύτερη περίπτωση, ασκεί ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας ρυθµιστική αρµοδιότητα: πλην όµως στην πράξη, σπάνια µπορεί να εµφανιστεί ένα τέτοιο ενδεχόµενο.
  Τις τελευταίες δεκαετίες σπάνια έχει εξαντληθεί η θεσµοθετηµένη τετραετία της θητείας της κυβέρνησης. Συγκεκριµένα, από τα τέλη του 1974 µέχρι σήµερα, από τις 13 εκλογικές αναµετρήσεις στις 12 προκηρύχθη-καν πρόωρες εκλογές, εκ των οποίων οι 8 µε την επίκληση «εθνικού θέµατος». Αλλά και σε ολόκληρη την ιστορία του κοινοβουλευτισµού στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις, µε πρόσχηµα κάποιο εθνικό θέµα (συνήθως το Κυπριακό, την οικονοµία ή τον προϋπολογισµό), ζητούσαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Είναι προφανές πως, όταν γίνεται αυτό, έχουµε σαφή παραβίαση του Συντάγµατος και περιφρόνηση της λαϊκής κυριαρχίας.
Ολόκληρο το άρθρο...


  Μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σούρλα «Για Ένα Νέο Πολιτικό Σύστημα» που διοργάνωσε η «Κίνηση των 100...» στην Παλαιά Βουλή στις 30-3-2016 και την αποδοχή ότι μπορεί να αποτελέσει βάση ευρύτερου διαλόγου, περιμένουμε και τις δικές σου σκέψεις και προτάσεις, τις οποίες μπορείς να στείλεις στο kinisiton100@gmail.com

  Επίσης μπορείς να απαντήσεις στο ερώτημα που ακολουθεί:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων