9 Ιουλ 2016

Εκλογικός νόμος - απογοήτευση
Θανάσης Τσιάνος
Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος Ε.Μ.Π.  Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα η αλλαγή του εκλογικού νόμου γίνεται κυρίως για να εξυπηρετήσει κομματικά συμφέροντα, παρά για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.
  Ο πρωθυπουργός  όφειλε να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια συνεννόησης, πρώτα με την  αξιωματική αντιπολίτευση και ύστερα με τα υπόλοιπα κόμματα. Ομοίως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπρεπε να συμμετάσχει στο διάλογο με θέσεις και προτάσεις, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις  για την εκλογή ενός  ποιοτικά αναβαθμισμένου κοινοβουλευτικού σώματος - άλλωστε βασική επιδίωξή  του αποτελεί η "παροχή οξυγόνου" στο κόμμα, στο κοινοβούλιο και στην κοινωνία.

  Επιβάλλεται λοιπόν πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να  πετύχουν το ελάχιστο της συναίνεσης  (που επιζητά πλέον και η πλειοψηφία του λαού) και "να συμφωνήσουν τουλάχιστον σε όσα ήδη συμφωνούν ", δηλαδή στις αλλαγές  για τις οποίες  έχουν εκφραστεί θετικά από κοινού κατά το παρελθόν.  Τρεις από αυτές είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών,  η κατάτμηση των μεγάλων  περιφερειών και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.
  Αντίθετα, ο πρωθυπουργός με πρόφαση ένα πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, προσπαθεί ανόητα να παγιδεύσει τη ΝΔ στο σύστημα της απλής αναλογικής (το οποίο επισημαίνεται ότι δεν συνηθίζεται σε άλλα κράτη).

  Η δημοκρατία δεν εξαρτάται από το  οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα, αλλά η αμιγής και ηθική λειτουργία της οδηγεί σε επιλογή κατάλληλου και δίκαιου εκλογικού συστήματος.

1 σχόλιο:

  1. Ετσι ειναι.
    Να συμφωνησουν για τσ αυτονοητα.
    Για την πατριδα.
    430.000 Έλληνες νεοματαναστες φυγανε απο τη χώρα στην περίοδο της κρίσης τα τελευταία 7 χρονια. Αυτοί οι Έλληνες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ψηφισουν στις επόμενες εκλογές. Οτιδήποτε άλλο αντιστοιχεί σε αλλοίωση των εκλογικών καταλόγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων