7 Ιουν 2016

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


  Εκλογικό σύστημα είναι ο τρόπος κατανομής των εδρών και εκλογής των βουλευτών, που ορίζεται με ειδικό νόμο. Υπάρχουν πολλά εκλογικά συστήματα και πολύ περισσότερες παραλλαγές τους. Τα δύο βασικά συστήματα είναι το πλειοψηφικό και το αναλογικό με διάφορες παραλλαγές τους (πλειοψηφικό, πλειοψηφικό με μονοεδρικές, απλή αναλογική, απλή αναλογική με όριο, απλή αναλογική ανά περιφέρεια, ενισχυμένη αναλογική). Στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί και τα δύο βασικά εκλογικά συστήματα. Έτσι, από το 1844 μέχρι το 1923 οι βουλευτικές εκλογές γίνονταν με το πλειοψηφικό σύστημα (και μάλιστα με «σφαιρίδια» και όχι με ψηφοδέλτια). Από το 1926 έως το 1956 εναλλάσσονται τα δύο συστήματα, πλειοψηφικό και αναλογικό.
  Μετά το 1956 βασικό εκλογικό σύστημα είναι το αναλογικό, σε πολλές παραλλαγές του.
  Κατά τη Μεταπολίτευση εφαρμόστηκαν οι παρακάτω παραλλαγές με τους ακόλουθους εκλογικούς νόμους:
  • 1974 (ενισχυμένη αναλογική - Π.Δ. 65/1974)
  • 1977 (ενισχυμένη αναλογική - Ν. 626/1977)
  • 1981 (ενισχυμένη αναλογική - Π.Δ. 895/1981) Α΄ κατανομή
  • 1985 (ενισχυμένη αναλογική με στοιχεία πλειοψηφικού - Ν. 1516/1985)
  Το ισχύον εκλογικό σύστημα ανήκει στην κατηγορία της ενισχυμένης αναλογικής, συνδυάζοντας στοιχεία απλής αναλογικής και πλειοψηφικού. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σήμερα, σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 54, παρ. 1 του Συντάγματος, το εκλογικό σύστημα ορίζεται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός εάν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.


  Η «Κίνηση των 100…» εκφράζει την ικανοποίησή της για την αθρόα συμμετοχή στο διάλογο που διεξάγεται για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος, με άρθρα, παρατηρήσεις, προτάσεις και τη διαμόρφωση αποτελεσμάτων βάσει ψηφοφορίας.
  Προτάξαμε θέματα θεσμών, που δεν απαιτούν αναθεώρηση Συντάγματος, αλλά νομοθετικές ρυθμίσεις και πολιτικές αποφάσεις, όπως είναι ο αριθμός των Βουλευτών, το «πόθεν έσχες» και συνεχίζουμε με το εκλογικό σύστημα.
  Με ικανοποίηση παρατηρούμε την κινητικότητα της Κυβέρνησης και των κομμάτων, για την συνταγματική αναθεώρηση και γενικότερα την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος.

  Περιμένουμε και τις δικές σου σκέψεις και προτάσεις, τις οποίες μπορείς να στείλεις στο kinisiton100@gmail.com
  Επίσης μπορείς να απαντήσεις στο ερώτημα που ακολουθεί:


Σχετικά άρθρα:

Γ. Σούρλας: ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Μιχ. Δερμιτζάκης: ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Απ. Ράντσιος: Συμβολή στη Συζήτηση για το Εκλογικό Σύστημα
Αθ. Τσιάνος: Εκλογικός νόμος - απογοήτευση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων