21 Ιουν 2016

ΧΑΡΑΤΣΩΝΟΥΝ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ


Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ., 
στέλεχος της «Κίνησης των 100…»

  Η ιδιοκτησία στην Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν το όνειρο και η απαντοχή  κάθε Έλληνα νοικοκύρη και κάθε οικογένειας. Από γενιά σε γενιά οι γονείς ορμήνευαν τα παιδιά τους να αποκτήσουν, όταν μεγαλώσουν, ένα σπίτι ή ένα κομμάτι γης γιατί όπως τους έλεγαν, «όταν έχεις γη έχεις χρυσάφι». Ήταν γι' αυτούς η ιδιοκτησία κάτι σαν ταμπού και ιερός σκοπός γιατί τους εξασφάλιζε δύναμη, προβολή και κύρος.

  Αυτό όμως το αλλοτινό χρυσάφι κατάντησε στις μέρες μας κατάρα και λαιμητόμος για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, όσο μικρή κι αν είναι η ιδιοκτησία τους! Γιατί έχει τεθεί σε απηνή διωγμό από την επίσημη πολιτεία. Γιατί οι Κυβερνήσεις μας, στα δίσεχτα αυτά χρόνια των μνημονίων, πίστεψαν πως βρήκαν το χρυσοφόρο ποταμό της Μικρασίας που θα έλυνε ως δια μαγείας όλα τα οικονομικά, και όχι μόνο, προβλήματα της Χώρας. Έχουν λοιπόν κατά καιρούς επινοήσει και επιβάλλουν διαρκώς στα ακίνητα φόρους, τέλη, χαράτσια και επιτίμια πρωτοφανή για δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία. Τερατουργήματα όπως ο ΕΝΦΙΑ φόρος μαμούθ – ολετήρας της ιδιοκτησίας -, οι φόροι μεταβιβάσεων, υπεραξίας, κληρονομίας, γονικών παροχών, δωρεών, προικών, μισθωμάτων,  ο ΦΠΑ και τόσοι άλλοι που βαρύνουν τα ακίνητα και τα καθιστούν φορτίο επαχθές για τους ιδιοκτήτες, είναι όλοι τους γνωστοί απ τα παλιά.

  Ένα νέο όμως χαράτσι, άγνωστο ως τώρα, μας ετοιμάζουν στα μουλωχτά χωρίς τυμπανοκρουσίες, για να μη προκαλέσει την μήνιν του λαού. Αφορά μερικά εκατομμύρια Ελλήνων που δήλωσαν τα ακίνητά τους στα αρχικά προγράμματα του Κτηματολογίου μέχρι το έτος 2000 και δεν κατέβαλαν, γιατί κανείς ποτέ δεν τους τα ζήτησε, τα πάγια ανταποδοτικά τέλη για τις κτηματολογικές εγγραφές στα Υποθηκοφυλάκεια. Και ακόμη ένα δεύτερο χαράτσι για αναλογικά δικαιώματα αυξημένα κατά ποσοστό ένα τοις χιλίοις που ούτε και αυτό έχει εισπραχθεί, γιατί ποτέ δεν αναζητήθηκε! Τα δύο αυτά χαράτσια προβλέπονταν δεκαετίες τώρα με τους νόμους 2308/1955, 2664/1998, 3127/2003, 3481/2006 κ.λ.π. και θα εσπράττονταν  μετά την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων που θα καθόριζαν και το ύψος τους.

  Και εδώ είναι που γεννώνται πλείστα όσα ερωτήματα στα οποία η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος φορέας, η Εταιρεία Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων (ΕΚΧΑ) Α.Ε., οφείλουν να δώσουν άμεσα απαντήσεις στα εκατομμύρια των Ελλήνων που θα κληθούν να πληρώσουν κι άλλα φέσια στα ήδη χρυσοπληρωμένα ακίνητά  τους. Και συγκεκριμένα:
  α. Εκδόθηκαν ή όχι οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις;
  β.Αν  όχι γιατί; Μήπως από αβελτηρία ή αδιαφορία ή για να πουλήσουν εκδούλευση οι υπουργοί στους ψηφοφόρους τους;
  γ. Αν εκδόθηκαν γιατί άφησαν τόσες δεκαετίες να περάσουν χωρίς να τα εισπράξουν;
  δ.  Μήπως υπήρχαν λόγοι που δυσκόλευαν πολύ την είσπραξή τους και δεν τη διακινδύνευαν;
  ε. Πως αποτολμούν να βεβαιώσουν σήμερα τέλη που, πολλά εξ αυτών, δεν οφείλονται πια λόγω παρέλευσης είκοσι δύο και πλέον χρόνων, λόγω παραγραφής των δηλαδή;
  στ. Αλλά και αν ακόμη υποτεθεί πως δεν είχαν αυτά παραγραφεί, είναι ηθικό και τίμιο να αναζητούνται σήμερα που η κοινωνία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές της και οι αυτοκτονίες κατεστραμμένων, λόγω της κρίσης, πολιτών μετρώνται κατά χιλιάδες;
  Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, το νόμιμο είναι και ηθικό;

  Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια για βεβαίωση των τελών αυτών. Αν λόγοι εισπρακτικοί επέβαλαν την ανακίνηση αυτής της ιστορίας μετά από τόσα χρόνια, υπέρτατοι λόγοι ηθικής και πολιτικής ευπρέπειας και στοιχειώδους σεβασμού στα δικαιώματα των ληστρικά φορολογουμένων πολιτών καθιστούν επιβεβλημένη την απόσυρσή της. Αν όμως η Κυβέρνηση αδιαφορήσει στην παλαϊκή αυτή απαίτηση, έχει χρέος σύσσωμη η αντιπολίτευση, και όχι μόνο η αξιωματική, να την καταγγείλει δημόσια στη Βουλή και το λαό για να μάθει και αυτός πως υπάρχουν, αν υπάρχουν ακόμα, μερικοί που μάχονται γι' αυτόν και τα συμφέροντά του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων