27 Ιουν 2016

ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Πείτε την άποψή σας
Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
Δικηγόρος ε.τ., 
στέλεχος της «Κίνησης των 100…»


  Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε αυτές τις μέρες διαβουλεύσεις με τους Αρχηγούς των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης και το Κόμμα του για την αλλαγή του Εκλογικού νόμου, το δικαίωμα ψήφου των ομογενών και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Χώρας με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει εκλογές ακόμη και μέσα στο Φθινόπωρο. Απ ό,τι φάνηκε εξ αρχής αποκλειστική επιδίωξή του είναι ένας εκλογικός νόμος που, με τους κατάλληλους πολιτικούς χειρισμούς, θα εξασφαλίζει σαυτόν την παραμονή του στην Πρωθυπουργία και τη νομή της εξουσίας κι όχι βέβαια την ευημερία στους πολίτες για τους οποίους άλλωστε δε φαίνεται να πολυσκοτίζεται.

  Προφανώς όμως ξεχνά πως όποιον εκλογικό νόμο και αν του ετοιμάσουν οι εκλογομάγειροί του, δε θα καταφέρει απολύτως τίποτα αν δεν έχει μαζί του το λαό να τον στηρίζει. Και ο Αλέξης Τσίπρας έπαψε πια να συγκινεί τον κόσμο γιατί τον κορόϊδεψε και τον εξαπάτησε πολλές φορές στον ενάμιση χρόνο της Πρωθυπουργίας του.  Το αποδεικνύουν άλλως τε αυτό τα γιούχα που εισπράττουν διαρκώς οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του σ’ όποιο μέρος της Ελλάδας και αν εμφανισθούν. Το αποδεικνύουν όμως και οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον, άλλοτε κραταιό, ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα συνεχώς καταποντιζόμενο και με δέκα μονάδες διαφορά από την πρώτη στις προτιμήσεις Ν.Δ.

  Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα της χώρας δεν είναι βέβαια ποια κόμματα θα εναλλάσσονται τα επόμενα χρόνια στην Κυβέρνηση. Η σημερινή μνημονιακή Ελλάδα κατατρύχεται καθημερινά από ανυπέρβλητα προβλήματα τα οποία αναμένεται να μετατραπούν σε εφιάλτες για όλους τους πολίτες απ τις αρχές του Φθινοπώρου οπότε θα ξεσπάσει το φορολογικό τσουνάμι. Αναμφίβολα λοιπόν χρειάζεται η χώρα μια ισχυρή και σταθερή Κυβέρνηση για να τα αντιμετωπίσει με θάρρος και αποφασιστικότητα. Μια Κυβέρνηση όμως που θα θέσει πάνω από τα όποια κομματικά οφέλη της τα συμφέροντα του Έθνους, των πολιτών και της Εθνικής Οικονομίας.

  Και εδώ ακριβώς είναι που χρειάζεται πραγματικά ένα σταθερό εκλογικό σύστημα, που να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η σταθερότητά του, ώστε να μη μεταβάλλεται ανάλογα με τις βουλές και τα κομματικά συμφέροντα των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Ένα εκλογικό σύστημα που θα αποσκοπεί στην όσο γίνεται ακριβέστερη αποτύπωση της λαϊκής βούλησης και βεβαίως στην εκλογή δυνατής και σταθερής Κυβέρνησης, ακριβώς για να αποφευχθεί η ακυβερνησία και συνακόλουθα η σαλαμοποίηση της πολιτικής ζωής της Χώρας.

  Η πολιτική πραγματικότητα μας διδάσκει πως τα παραπάνω θα μπορούσε να τα εξασφαλίσει ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής  χωρίς όμως προκλητική πριμοδότηση του πρώτου Κόμματος. Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε θα ήταν άκρως επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα, την οικονομία, την ανάπτυξη και την προοπτική της μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια ή, ακόμα χειρότερο, η προσφυγή στις κάλπες κάθε πεντέξι μήνες!

  Σε ό,τι αφορά τώρα την πρόθεση της Κυβέρνησης  για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών της χώρας, την παροχή δικαιώματος στους ομογενείς να ψηφίζουν στις Χώρες της μόνιμης κατοικίας των και τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να υλοποιηθεί.
Επειδή πιστεύομε ειλικρινά πως η καθιέρωση ενός σταθερού εκλογικού συστήματος είναι μείζον θέμα που αφορά όλους τους Έλληνες, αφορά όμως και τον τρόπο που η Πολιτεία θα διαχειρίζεται τη δική τους, δηλαδή της δική μας, ψήφο καλούμε τους φίλους αναγνώστες να εκφέρουν απ αυτό εδώ το βήμα τη δική τους άποψη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων