21 Μαΐ 2016

ΑΛΗΘΕΙΑ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΟΝ»;Μιχάλης Κ. Δερμιτζάκης
στέλεχος της «Κίνησης των 100…»


  Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις «Πόθεν έσχες» για το έτος 2012 των Ελλήνων Βουλευτών και Ευρωβουλευτών και αμέσως άρχισαν τα σχόλια. Πόσα δήλωσε ο καθένας απ αυτούς: Τα δήλωσαν όλα; Ποιοι είναι οι περισσότερο και ποιοι οι λιγότερο πλούσιοι; Όλοι δηλαδή ασχολήθηκαν, με το «πόσα έσχον» και κανένας δεν άγγιξε την ουσία του προβλήματος που έχει να κάνει με το «πόθεν έσχον». Που τα βρήκαν δηλαδή οι βουλευτές όλα αυτά που δηλώνουν πως κατέχουν;

  Είναι γεγονός πως πάνω από μισό αιώνα παιδεύεται η πολιτεία να θεσπίσει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική νομοθεσία ελέγχου του «Πόθεν έσχες» των πολιτικών. Προσπάθειες που ελάχιστα απόδωσαν γιατί υπήρχαν πάντα αντιδράσεις, μέσα κι έξω απ τη Βουλή, από συμφέροντα που είχαν λόγους να αντιδρούν, με αποτέλεσμα  τη μείωση του κύρους των πολιτικών – αν και υπάρχουν ανάμεσά τους αρκετοί έντιμοι και συνεπείς και την απαξίωση της πολιτικής στη συνείδηση του κόσμου!

Κάτι τέτοιο άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Και πώς να μην είναι όταν τα πολιτικά κόμματα εισπράττουν κάθε χρόνο, ως χορηγία, αρκετά εκατομμύρια απ το δημόσιο κορβανά, ενώ συχνά δανείζονται κι απ τις τράπεζες ποσά δυσανάλογα των δυνατοτήτων τους να τα αποπληρώσουν; Όταν υπουργοί, βουλευτές και μεγαλόσχημοι κρατικοί αξιωματούχοι «ξεχνούν» πολλές φορές να δηλώσουν τα ακίνητα και τις κινητές αξίες που κατέχουν ενώ άλλοι μεταφέρουν τα αμύθητα, και συνήθως αδήλωτα και αφορολόγητα, πλούτη τους σε εξωχώριες εταιρείες;

  Όταν τέλος άλλοι ενώ μπήκαν στην πολιτική απένταροι, μετά από χρόνια αποχώρησαν αφού πρώτα απόκτησαν τρανταχτές περιουσίες; Χαρακτηριστική άλλως τε του νοσηρού αυτού φαινομένου είναι η αναφορά παλαίμαχου μεγαλοστελέχους, κόμματος πάλαι ποτέ διαλάμψαντος στο Κυβερνητικό στερέωμα, πως «Το εύκολο στην πολιτική είναι να γίνεις πλούσιος το δύσκολο όμως είναι να παραμείνεις έντιμος». Φαίνεται πως έβλεπε και ήξερε πολλά, για το κόμμα και τους συντρόφους του, ο άνθρωπος αυτός όταν τα έλεγε αυτά!

  Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως η Ελλάδα έχει καταταγεί από διεθνείς οργανισμούς σε πολύ χαμηλά επίπεδα μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαφάνεια. Γεγονός που αναμφίβολα υποτιμά και τη Χώρα και τον Πολιτισμό μας. Όλα αυτά τα σηπτικά φαινόμενα που συμβαίνουν στη σημερινή Ελλάδα της ακραίας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο λαός τα βλέπει και οργίζεται. Και έχει παύσει πια να εμπιστεύεται βουλευτές και κόμματα που αδυνατούν ή αρνούνται να διασφαλίσουν διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες ελέγχου του «Πόθεν έσχες» και να διαφυλάξουν το δημόσιο χρήμα.

  Έχει λοιπόν καταστεί αδήριτη ανάγκη και χρέος της πολιτείας είναι να θεσπίσει μια Ανεξάρτητη Αρχή που θα ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων και τα «πόθεν έσχες» του Πρωθυπουργού, των υπουργών, βουλευτών, περιφερειαρχών, Δημάρχων και όλων όσοι υποχρεούνται σε δηλώσεις. Η  ανεξάρτητη αυτή αρχή επταμελούς  συνθέσεως να προεδρεύεται από τον Πρόεδρο  του Συμβουλίου Επικρατείας και να απαρτίζεται από τους Προέδρους του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της  Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τον Συνήγορο του Πολίτη με τους νόμιμους αναπληρωτές τους!

  Τα πρόσωπα αυτά εγνωσμένου κύρους και καταξιωμένα στη συνείδηση του λαού αποτελούν εγγύηση αμεροληψίας και πιστής  τήρησης της νομοθεσίας περί «πόθεν έσχες» και καταπολέμησης της αδιαφάνειας και διαφθοράς  στο Δημόσιο βίο της Χώρας. Δε νοείται όμως να μετέχουν στη σύνθεσή της βουλευτές ούτε και ως μειοψηφία, όπως ισχύει σήμερα με τις διατάξεις των άρθρων 224 και 225 του Ν. 4281/2014, γιατί αλλιώς θα υιοθετούσαμε το άτοπο, οι ελέγχοντες – έστω και ως μειοψηφία – να είναι οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι! Όσοι εκ των ελεγχομένων διαπιστωθεί, από την ανεξάρτητη αρχή, ότι παρέβησαν το Νόμο περί «πόθεν έσχες» να εκπίπτουν αυτοδικαίως του αξιώματος ή των αξιωμάτων που κατέχουν. Αν δε αποδειχθεί παράβαση στα Οικονομικά Κοινοβουλευτικού Κόμματος, ο Αρχηγός του να εκπίπτει  των αξιωμάτων του βουλευτού και του επικεφαλής του Κόμματος.

  Μόνο έτσι οι πολίτες θα εμπιστευθούν ξανά τους πολιτικούς και θα μπουν τα θεμέλια για την Αναγέννηση του Πολιτικού μας Συστήματος με Ήθος στην Πολιτική και Ηθικό - Κοινωνικό Υπόβαθρο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων