18 Μαΐ 2016

Το ίδιο Έλληνες…Απόστολος Κωστόπουλος
Διπλ.Μηχανολόγος Μηχανικός Πολυτεχνείου Ζυρίχης (Dipl.Ing.ETH)


  Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι για τη μητέρα-Ελλάδα το παραμελημένο και κατά κάποιον τρόπο αδικημένο της παιδί. Υπάρχει εδώ μια σχέση που τη χαρακτηρίζει έντονα η επιφανειακότητα από τη μια και η αδιαφορία κατ’  ουσίαν από την άλλη. Η δυναμική της κατά τα τελευταία χρόνια εξαντλείται στην παρουσία πολιτικών στις παρελάσεις, σε εθνικές αντιπροσωπείες προσκεκλημένες σε πολιτιστικά event και σε πομπώδεις δηλώσεις εκατέρωθεν περί των δεσμών αίματος, εθνικής υπερηφάνειας και αμέριστης συμπαράστασης σε δύσκολες για την πατρίδα στιγμές. Από εκεί και πέρα όμως αναρωτιέται κανείς τι πραγματικά συμβαίνει;

  Γιατί αυτή η υφέρπουσα αδράνεια να αποκλείει από τα πολιτικά δρώμενα ένα πολύ ζωντανό, παραγωγικό, αξιόλογο και άκρως χρήσιμο κύτταρο του Ελληνισμού;

  Η περίφημη Ομογένεια με το τόσο πλούσιο παρελθόν προσφοράς (οικονομικής και πολιτικής) είναι πλέον αμέτοχη και παρατηρητής απέναντι στην πρώτη πατρίδα. Οι λόγοι είναι σαφέστατα πολλοί και δεν είμαι ο καταλληλότερος για μια κοινωνιολογική και πολιτική ανάλυση τέτοιου είδους, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν βγεί μέσα από μας, που άφησαν πίσω τους τις εστίες τους για μια καλύτερη ζωή που δεν μπορούσαν να έχουν στη δική τους γη, να τους γυρίσει την πλάτη ακόμη μια φορά η πατρίδα τους. Ακόμη και από μακριά θα πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να συνδράμουν στα τεκταινόμενα, να κοινωνήσουν τα προβλήματα ώστε να μην τους χάσουμε ψυχικά που είναι και η χειρότερη απώλεια. Ένας πολύ ισχυρός τρόπος επικοινωνίας λοιπόν είναι και το δικαίωμα της ψήφου.

  Έτσι κρατείται ζωντανό το ενδιαφέρον αυτών των ανθρώπων, τους δίνονται κίνητρο και μήνυμα ότι δεν έχουν λησμονηθεί, ότι τους έχουμε και μας έχουν την ανάγκη για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Μπορεί η πατρίδα να τους πλήγωσε, να τους απογοήτευσε, όμως, δεν έπαψε ποτέ να τους θεωρεί δικά της παιδιά.

  Μπορούν και αυτοί με την αδιαμφισβήτητη αξιοσύνη τους να προσφέρουν από το δικό τους μετερίζι στα κοινά της Ελλάδος. Αρκεί να τους δοθεί και το τυπικό δικαίωμα της ψήφου, αφού είναι τόσο Έλληνες όσο και εμείς και μάλιστα κάποιες φορές και περισσότερο πατριώτες.

  Γράφοντας θυμήθηκα τη συνάντηση που είχα πριν από 15 χρόνια με σύλλογο Θεσσαλών στην Αστόρια που μου εξομολογήθηκαν το παράπονό τους: «Δυστυχώς, δεν έχουμε καμία επαφή με Ελλάδα και αυτό μας στεναχωρεί πολύ». Ζητήσανε δε να τους στείλω φωτογραφία των Πλαστήρα και Σεραφείμ για να κοσμήσουν την αίθουσά τους. Αυτός ο σύλλογος δε,  χρηματοδότησε την ανέγερση του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

  Πριν από λίγο καιρό έφερε το θέμα και πάλι στη Βουλή με σχέδιο νόμου η Ν.Δ. Δίνεται λοιπόν  η ευκαιρία στην Ελληνική Βουλή πέρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες να επανορθώσει. Με τη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης κάθε οικογένεια, οποιασδήποτε πολιτικής προέλευσης, έχει ή θα έχει έναν μετανάστη. Ας δείξουμε λοιπόν τον απαιτούμενο σεβασμό, ας αγκαλιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους και ας φερθούμε ως πραγματικοί Ευρωπαίοι που σέβονται τη δημοκρατία και αγωνίζονται γι’ αυτήν (το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.). Δεν νοείται Έλληνας πολίτης να μην μπορεί να ψηφίσει τον 21ον αιώνα μόνο και μόνο επειδή δεν βρίσκεται την ημέρα των εκλογών στο χωριό του. Άλλωστε όλη η υφήλιος πια έχει γίνει ένα μεγάλο χωριό και είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας μετανάστης στην άκρη της Αυστραλίας θα είναι πολύ πιο τυπικός στις υποχρεώσεις του την ημέρα των εκλογών από τον βαρύθυμο νεαρό της ελληνικής καφετέριας και όχι μόνο…


1 σχόλιο:

  1. Εύστοχα σχόλια και συμφωνώ απολύτως! Δυστυχώς για πάνω από 2 δεκαετίες που ζω μόνιμα στην Αμερική τονίζω και ζητώ το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς αλλά και όλων των ομογενών. Έχοντας στην οικογένεια τριπλή υπηκοότητα με συνθλίβει φοβερά να βλέπω πως χώρες της Ε.Ε να δίνουν την ευκαιρία ψήφου στους πολίτες των εκτός, ενώ η Ελλάδα να αρνείται... Όψομαι αγαπητέ κ. Κωστόπουλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας ...

Περισσότερα...

αρχείο

αναζήτηση


ενημέρωση με email

προσθέστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις
των νέων αναρτήσεων